Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ΕΙΤ Health συμπράττει με εταιρείες για νέα ταλέντα στον ιατροφαρμακευτικό τομέα

Το EIT Health αναζητά χρηματοδότηση της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, η οποία θα ενισχύσει τη διαδικασία σε επίπεδο προσλήψεων, θα επεκτείνει τις δεξιότητες των ήδη υπαρχόντων ταλέντων στον τομέα και θα κάνει τον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πιο ελκυστικό για τους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Το EIT Health (μέρος του EIT, φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιδιώκει να συνεργαστεί με βιομηχανικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση νέων ταλέντων και την προετοιμασία του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μέλλον.

Ο θεσμός της Ε.Ε. για την υποστήριξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας εγκαινιάζει το ίδρυμα WorkInHealth με στόχο να καταρρίψει τους φόβους για έλλειψη εργατικού δυναμικού την ερχόμενη δεκαετία. Η πανδημία έχει επιταχύνει τη στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση σε ψηφιακά περιβάλλοντα, δεδομένα και πόρους.   

Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς περίπου το 50% των ήδη υπαρχόντων θέσεων στη βιομηχανική παραγωγή στον ιατροφαρμακευτικό τομέα θα αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα. Παράλληλα, στον κλάδο της βιοκατασκευής, οι οργανισμοί αγωνίζονται να προσλάβουν μηχανικούς βιοδιεργασιών, μηχανικούς αυτοματισμού, ταλέντα στην επιστήμη κατασκευών και στις τεχνολογίες.

Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών στον ιατροφαρμακευτικό βιομηχανικό τομέα έχει ξεκινήσει προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με μέση επένδυση πολύ χαμηλότερη από εταιρείες όπως η Amazon ή η AT&T, που επενδύουν έως και 27.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το Ίδρυμα WorkInHealth πρόκειται να δημιουργήσει μία πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα αντιστοιχήσει εξειδικευμένα ταλέντα σε θέσεις εργασίας του ιατροφαρμακευτικού κλάδου σε όλη την Ευρώπη. Επιδιώκει να συγκεντρώσει 2 εκατ. ευρώ από τον τομέα της τεχνολογίας και εταιρικές χορηγίες με στόχο να ενισχύσει οικονομικά τις εκστρατείες προσέλκυσης νέων ταλέντων, να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων, καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς την ψηφιοποίηση του ιατροφαρμακευτικού τομέα.

Η αναζήτηση χρηματοδοτών θα πραγματοποιηθεί στο υπάρχον δίκτυο συνεργατών του EIT Health – το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Sanofi και η Atos – αλλά και από υποστηρικτές εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft.

Η Celine Carrera, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο EIT Health και Πρόεδρος του Ιδρύματος WorkInHealth δήλωσε σχετικά: «Εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει έναν ισχυρό και βιώσιμο ιατροφαρμακευτικό τομέα που να διαπρέπει στην καινοτομία, οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αφορά στην πρόσληψη και εκπαίδευση των καλύτερων ταλέντων. Είναι σαφής η ανάγκη του κλάδου για προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων από διάφορους κλάδους, προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων του κλάδου. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη ευέλικτων και συναρπαστικών επαγγελματικών επιλογών, και για τον εντοπισμό λαμπρών ταλέντων που θα τις αξιοποιήσουν. Είμαστε περήφανοι που πρωτοστατούμε σε μια μακροπρόθεσμη συλλογική λύση που μπορεί να ενισχύσει την προσέγγισή μας».

Η επανεκπαίδευση – ειδικά στις ψηφιακές δεξιότητες και στις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης – αποτελεί τη βάση αρκετών εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων ανάκαμψης για τη μετα-πανδημική περίοδο. Η Γαλλική Κυβέρνηση αναμένει να δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας από startups και scale-ups στον τομέα της υγείας και τεχνολογίας μέχρι το 2030.

Κύριες θεματικές στις οποίες θα εργαστεί το ίδρυμα WorkInHealth είναι η βελτίωση της εικόνας και της φήμης του ιατροφαρμακευτικού τομέα, η προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο, η βοήθεια των οργανισμών να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους, και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους και απόφοιτους.

Ο Cedric Volanti, VP General Manager, Viral Vector Services EU στο Thermo Fisher Scientific, πρόσθεσε: «Στον τομέα της βιοκατασκευής, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις καθώς υπάρχει έλλειψη ταλέντων, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στον κλάδο. Είναι ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Στο εξής, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που αφορούν ψηφιακές διαδικασίες και δεδομένα στον ιατροφαρμακευτικό τομέα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις