Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η LottieLab “σήκωσε” 3,7 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσει το GIF

Η Startup από το Λονδίνο δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσα από την οποία οι πελάτες μπορούν να φτιάξουν GIF εύκολα και οικονομικά με νέας γενιάς animation εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται κωδικοποίηση για να επωφεληθούν από αυτά.

Η LottlieLab μόλις κέρδισε 3,7 εκατ. ευρώ για την πλατφόρμα σχεδιασμού ενός νέου τύπου GIF σε έναν γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η εταιρεία VC Point Nine. Σε αυτόν συμμετείχαν επίσης η 20VC του podcaster Harry Stebbings, η Entrepreneur First και μερικοί από τους πιο σημαντικούς ιδρυτές στον κόσμο, όπως ο CEO της Webflow, Vlad Magdalin, ο CEO της Invision Clark Valberg, ο πρώην CPO του WordPress Aadil Mamujee, ο CPO του Slack Tamar Yehoshua, ο CEO της Squarespace Anthony Casalena, ο πρώην VP του Twitter Rob Bishop και ο πρώην CEO του Product Hunt Josh Buckley.

Η Startup με έδρα το Λονδίνο ιδρύθηκε το 2021 από τους Andrew Ologunebi και Alistair Thomson, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέας γενιάς εργαλείο animation που θα μπορούσε να τα βάλει με το GIF. Οι δύο ιδρυτές αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον ευρύτερο χώρο των κινούμενων σχεδίων, διαπιστώνοντας ότι το παραδοσιακό GIF είχε κάποιους περιορισμούς και δεν είναι πάντα κατάλληλα για τον σκοπό τους. Ο κόσμος καταναλώνει όλο και περισσότερο περιεχόμενο σε μορφή βίντεο, αλλά τα GIF καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε εφαρμογές και sites ενώ δεν είναι διαδραστικά με την πραγματική έννοια του όρου. Επίσης, δεν μπορούν να εξαχθούν ως κώδικας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο από τους προγραμματιστές.

Η εμφάνιση του τύπου αρχείου Lottie το 2017 διευκόλυνε τη δημιουργία κινούμενων σχεδίων υψηλής πιστότητας και την εξαγωγή τους ως κώδικα. Τα κινούμενα σχέδια Lottie επιτρέπουν scalable vector animations σε web, κινητά και desktop, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πάνω από το 80% των 100 κορυφαίων εφαρμογών στο App Store. Όμως, η εργασία με τα κινούμενα σχέδια Lottie σήμερα εξακολουθεί να απαιτεί τη χρήση του Adobe After Effects, ενός εργαλείου VFX 30 ετών με απότομη καμπύλη εκμάθησης – εκεί είναι που παρεμβαίνει η νεοσύστατη εταιρεία.

Το LottieLab είναι μια πλατφόρμα κινούμενων σχεδίων που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, για ομάδες που δημιουργούν διαισθητικές ψηφιακές εμπειρίες. Η ομάδα δημιούργησε από την αρχή το ευκολότερο εργαλείο για τις ροές εργασίας animation Lottie, λύνοντας τα προβλήματα των υφιστάμενων σχεδιαστών και μειώνοντας το εμπόδιο εισόδου στο σχεδιασμό αλληλεπίδρασης.

Με το LottieApp, οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν κινούμενα σχέδια με ένα διαισθητικό εργαλείο που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για το Lottie – κάνοντας τα λάθη συμβατότητας και τα προβλήματα με τα πρόσθετα να ανήκουν στο παρελθόν. Επιτρέπει επίσης την ενσωμάτωση με τις υπάρχουσες ροές εργασίας, τη συνεργασία ολόκληρης της ομάδας και, δίνει την δυνατότητα στις ομάδες να αναπτύσσουν κινούμενα σχέδια UX έως και πέντε φορές ταχύτερα από άλλες πλατφόρμες.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να φτιάχνουν, να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται και να αναπτύσσουν περιουσιακά στοιχεία animation στους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη των κινούμενων εικόνων τους ως κώδικα, ιδίως τις επιδόσεις και τη διαδραστικότητα, χωρίς να χρειάζεται να τις κωδικοποιήσουν.

Δίνοντας τη δυνατότητα στις ομάδες προϊόντων να διαχειρίζονται όλη τη διαδικασία κινούμενων σχεδίων σε μια κεντρική πλατφόρμα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων κινούμενων σχεδίων αυξάνεται μόνο για να καταστεί δυνατή η ομαλότερη συνεργασία σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης και ανάπτυξης κινούμενων σχεδίων, ανεξάρτητα από τις ατομικές δεξιότητες. Η LottieLab αξιοποιεί μια πιθανή ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, η οποία μέχρι στιγμής έχει αγνοηθεί κάπως στη βιομηχανία design. Εξοικονομώντας αποτελεσματικά και αποδοτικά χρόνο και χρήμα στις εταιρείες μέσω του εκδημοκρατισμού της διαδικασίας παραγωγής animation, το LottieLab έχει τη δυνατότητα να γίνει το de facto εργαλείο animation για τους δημιουργούς.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μόλις τον Ιούλιο, η ομάδα του LottieLab έχει ήδη διπλασιαστεί με πρόσφατες προσλήψεις μόλις έμαθαν για το προϊόν μέσω της αναπτυσσόμενης beta κοινότητας. Η υποδοχή από τους χρήστες στο κανάλι discord ήταν εντυπωσιακή, με νέα use cases να αναδύονται καθημερινά, από εξατομικευμένα ρούχα για το e-commerce μέχρι δυναμικό περιεχόμενο για streamers. Μέσα σε λίγους μήνες, χιλιάδες χρήστες έχουν ήδη εγγραφεί στη λίστα αναμονής του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων designers και προγραμματιστών από τις εταιρείες TikTok, Canva, Airbnb, Twitter, Duolingo, Google, Uber, Apple, Amazon, Microsoft, Salesforce και άλλες. Τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στη LottieLab να τριπλασιάσει την ομάδα της μέσα στο επόμενο έτος, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νέων προσλήψεων να αφορούν την ανάπτυξη προϊόντων, καθώς η ομάδα προσπαθεί να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις