Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Google: Στα 150 δολάρια η μετοχή της μετά το «split»

Στις 15 Ιουλίου η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού αναμένεται να «κάνει βουτιά» στρέφοντας το ενδιαφέρον στους μικροεπενδυτές.

Η εταιρεία Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε την διάσπαση της μετοχής σε αναλογία 20 προς 1 μετά από έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου.  Η απόφαση για διάσπαση της μετοχής της Google αυτομάτως ρίχνει την τιμή από τα 3.000 δολάρια, μόλις στα 150 (20 x 150 = 3,000), προσεγγίζοντας έτσι τον βιομηχανικό μέσο όρο του  Dow Jones και κατ’ επέκταση τους μικροεπενδυτές. 

Η διάσπαση της μετοχής σε συνδυασμό με τα τεράστια έσοδα της Alphabet το τέταρτο τρίμηνο του έτους, 75,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 32% σε ετήσια βάση, είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός λόγος επένδυσης. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι βέβαια, η Google έχει εννέα προϊόντα που διαθέτουν περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες: Android, Chrome, Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Search, Photos, Google Play Store και YouTube. Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό φαινόμενο δικτύου και ένα αιχμάλωτο κοινό για πρόσθετα καινοτόμα προϊόντα.

Παρ’ ότι η επιλογή της Google για διάσπαση της μετοχής είναι περίεργη, σίγουρα δεν είναι πρωτοφανής, όταν η Tesla προέβη σε διχοτόμηση της μετοχής η αξίας της εκτοξεύτηκε κατά 80%, η Apple αύξησε τα κέρδη της κατά 40% εξίσου και η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, Nvidia

Τι σημαίνει όμως διαίρεση 20:1 και γιατί οι εταιρείες διαιρούν τις μετοχές τους; Η διάσπαση μιας μετοχής είναι κυρίως ένας ελιγμός μάρκετινγκ, που αποσκοπεί στο να καταστήσει μια υψηλής τιμής μετοχή πιο ελκυστική για τους μικροεπενδυτές που θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να την αγοράσουν. Μπορεί επίσης να κάνει τους υπάρχοντες επενδυτές χαρούμενους, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των μετοχών που έχουν. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν, ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει κανείς την αξία της διαίρεσης είναι το παράδειγμα της πίτας. Όταν κάποιος αγοράζει μια πίτα, δεν έχει σημασία αν την κόψει σε 10 ή 20 κομμάτια, εξακολουθεί να του ανήκει η ίδια ποσότητα πίτας. Ομοίως, οι κάτοχοι μετοχών της Alphabet θα έχουν απλώς μεγαλύτερο αριθμό μετοχών σε χαμηλότερες τιμές.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις