Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Startups που έγιναν «Μονόκεροι» τον Απρίλιο

Ποιες είναι οι εταιρείες που έσπασαν το «φράγμα» του 1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα σε όλο τον κόσμο

Τριάντα πέντε Startups εντάχθηκαν στο The Crunchbase Unicorn Board τον περασμένο μήνα, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 188 εκατ. δολ. σε χρηματοδότηση.

Οι πιο ενεργοί επενδυτές σε αυτό τον γύρο χρηματοδότησης των εταιρειών ήταν η Insight Partners και το SoftBank Vision Fund, με πέντε εταιρείες χαρτοφυλακίου η καθεμία.

Οι γύροι χρηματοδότησης που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση είναι γύροι χρηματοδότησης seed-funding, business angels, επιχειρηματικών κεφαλαίων, εταιρικών επιχειρήσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων σε εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια.

Οι εταιρείες που αναδείχθηκαν:

  1. Gokin Solar: Η εταιρεία κατασκευής ηλιακών συστημάτων με έδρα την Κίνα συγκέντρωσε 250 εκατ. δολάρια από τη σειρά Α, η οποία αποτιμά την εταιρεία στα 5 δισ. δολάρια.
  2. Crusoe Energy Systems: Mε έδρα το Ντένβερ, η εταιρεία συμβάλλει στη μείωση της καύσης για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκέντρωσε 350 εκατ. δολ. μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς C, η οποία αποτιμάται στα 1,8 δισ. δολάρια.
  3. Climeworks: Η εταιρεία τεχνολογίας απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα με έδρα τη Ζυρίχη, άντλησε χρηματοδότηση αναπτυξιακού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της GIC και της Partners Group.
  4. Binance.US: Η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, άντλησε αρχική χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. δολ. αυξάνοντας την αξίας της 4,5 δισ. δολ.
  5. Boba Network: Μια πλατφόρμα blockchain, με έδρα το Bay Area, συγκέντρωσε μια σειρά Α ύψους 45 εκατ. δολαρίων που την αποτιμά σε 1,5 δισ. δολ.
  6. ŌURA: Η εταιρεία που παράγει δακτυλίδια-υγείας, με έδρα τη Φινλανδία, έχει πουλήσει 1 εκατ. δαχτυλίδια και συγκέντρωσε χρηματοδότηση και αυξάνει την συνολική της αξία στα 2,6 δισ. δολ.
  7. Clarify Health Solutions: Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανάλυσης υγειονομικής περίθαλψης, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία συγκέντρωσε 150 εκατ. δολ. από τη χρηματοδότηση σειράς D, αποτιμώντας την συνολική της αξία σε 1,5 δισ. δολ.
  8. Viz: Η εταιρεία ιατρικής απεικόνισης, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια από τη σειρά D υπό την ηγεσία της Tiger Global, με συνολική αξία 1,2 δισ. δολάρια.
  9. IntelyCare: Με έδρα τη Μασαχουσέτη, η εταιρεία άντλησε 115 εκατ. δολάρια από τη χρηματοδότηση σειράς C με επικεφαλής την Janus Henderson, η οποία αποτιμά την πλατφόρμα στελέχωσης υγειονομικού προσωπικού σε 1,1 δισ. δολάρια.
  10. NexHealth: Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία συγκέντρωσε 125 εκατ. δολαρίων υπό την ηγεσία της Buckley Ventures, αποτιμώντας την αξία της σε 1 δισ. δολ.
  11. SonarSource: Με έδρα τη Γενεύη, συγκέντρωσε κεφάλαιο ανάπτυξης ύψους 412 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της Advent International και της General Catalyst, με συνολική αξία 4,7 δισ. δολάρια.
  12. Voyager Innovations:  Συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 210 εκατ. δολαρίων υπό την ηγεσία της Susquehanna, η οποία αύξησε την αξία της πλατφόρμας ψηφιακής παράδοσης με έδρα τις Φιλιππίνες σε 1,4 δισ. δολάρια.
  13. The Boring Company: Η εταιρεία κατασκευής υπόγειων μέσων μεταφοράς του Elon Musk, με έδρα το Όστιν, συγκέντρωσε 675 εκατ. δολ. με επικεφαλής του γύρου χρηματοδότησης, η  Sequoia Capital και Vy Capital, αποτιμώντας την στα 5,7 δισ. δολ.
  14. Coda Payments: Πρόκειται για μια εταιρεία πληρωμών, που μετατρέπει το περιεχόμενο σε κέρδη, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία άντλησε 690 εκατομμύρια δολάρια, μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης υπό την καθοδήγηση των GIC, Smash Ventures και Insight Partners. Η συνολική της αξία αποτιμάται στα 2,5 δισ. δολ.
  15. Newfront Insurance: Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Newfront άντλησε 200 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση σειράς D, υπό την ηγεσία της Goldman Sachs και της B Capital Group, αποτιμώντας την ασφαλιστική πλατφόρμα στα 2,2 δισ. δολ.
  16. Taxfix: Με έδρα το Βερολίνο, συγκέντρωσε 220 εκατ. δολάρια από τη χρηματοδότηση σειράς D, υπό την ηγεσία του Ontario Teachers Pension Plan. Η συνολική αξία της Taxfix εκτιμάται στα 1 δισ. δολ.
  17. Salsify: Η εταιρεία επιτρέπει σε επιχειρήσεις να παρακολουθούν τα αποθέματα τους, συγκέντρωσε 200 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς F, υπό την ηγεσία του Texas Pacific Group. Η εταιρεία, με έδρα τη Βοστώνη, αποτιμάται  στα 2 δισ. δολ.
  18. Choco:  Η εταιρεία με έδρα το Βερολίνο, αναλαμβάνει την δικτύωση μεταξύ εστιατορίων και προμηθευτών. Η Choco συγκέντρωσε 111 εκατ. δολ. από τη χρηματοδότηση σειράς Β υπό την ηγεσία της G Squared, αποτιμώντας την εταιρεία σε 1,2 δισ. δολ.
  19. Instabox: Η εταιρεία παράδοσης Smartboxes «σήκωσε» 190 εκατ. δολαρίων υπό την ηγεσία της Verdane σε χρηματοδότηση σειράς C. H εταιρεία με έδρα τη Σουηδία, αποτιμάται στα 1 δισ. δολ.
  20. Pax8: Η εταιρεία Cloud Commerce, με έδρα το Κολοράντο, συγκέντρωσε κεφάλαιο ανάπτυξης ύψους 185 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία του SoftBank Vision Fund. Η συνολική της αξία αυξήθηκε στα 1,7 δισ. δολ.
  21. Upside: Η εφαρμογή επιστροφής μετρητών άντλησε 165 εκατ. δολάρια μετά από έναν επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης σειράς D, υπό την ηγεσία της General Catalyst, αποτιμώντας την εταιρεία σε 1,5 δισ. δολ.
  22. Grover:  Η πλατφόρμα ενοικίασης άντλησε 110 εκατ. δολα. υπό την ηγεσία της Energy Impact Partners, σε έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς D, αποτιμώντας την τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Βερολίνο σta 1 δισ. δολ.
  23. BostonGene: Η εταιρεία θεραπευτικών προϊόντων για τον καρκίνο άντλησε 150 εκατ. δολ. από τη χρηματοδότηση σειράς Β, υπό την ηγεσία της NEC Corp.
  24. Biofourmis: Η εταιρεία ψηφιακών θεραπευτικών προϊόντων, με έδρα τη Βοστώνη,  συγκέντρωσε 300 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της General Atlantic, η οποία αποτιμά την εταιρεία στα 1,3 δισ. δολ.
  25.  Movable Ink: Η πλατφόρμα εξατομίκευσης περιεχομένου με έδρα τη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε 55 εκατ. δολ. σε γύρο χρηματοδότησης Series D υπό την ηγεσία της Silver Lake. Η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 1,3 δισ. δολ.
  26. iSpot.tv:  H εταιρεία τηλεοπτικών διαφημίσεων με έδρα την πολιτεία της Ουάσινγκτον, άντλησε ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της Goldman Sachs, η οποία αποτιμάται στα 1 δισ. δολ.
  27. OneFootball: Η πλατφόρμα ποδοσφαιρικών μέσων ενημέρωσης με έδρα το Βερολίνο, άντλησε 300 εκατ. δολάρια από χρηματοδότηση σειράς D με επικεφαλής την Liberty City Ventures, η οποία αποτιμάται στα 1 δισ. δολ.
  28. Good Choice Company: Η πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων και ταξιδιών, με έδρα τη Σεούλ, άντλησε 39 εκατ. δολ. σε χρηματοδότηση και αποτιμάται στα 1 δισ. δολ.
  29. Genies: Η εταιρεία δημιουργίας avatar με έδρα το Λος Άντζελες, άντλησε χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. δολ. σειrάς C υπό, την ηγεσία της Silver Lake, η οποία αποτιμά την εταιρεία σε 1 δισ. δολ.
  30. MSquared: Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της Andreessen Horowitz και του Softbank Vision Fund, η οποία αποτιμά την εταιρεία σε 1 δισ. δολ.
  31. Nord Security: Μια εταιρεία VPN και προστασίας της ιδιωτικής ζωής με έδρα τη Λιθουανία, συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της Novator, η οποία αποτιμάται στα 1,6 δισ. δολ.
  32. Anthropic: Ο πρώην αντιπρόεδρος της OpenAI, Dario Amodei, ίδρυσε την Anthropic για την κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία άντλησε 580 εκατ. δολ. σε χρηματοδότηση σειράς B με επικεφαλής τον Sam Bankman-Fried, και τον CEO της FTX, με αποτίμηση περίπου 1 δισ. δολ.
  33. Upside Foods: Η εταιρεία με έδρα το Μπέρκλεϊ, η οποία παράγει κρέας από ζωικά κύτταρα, συγκέντρωσε, μετά από μια χρηματοδότηση σειράς C, ύψους 400 εκατ. δολ. με επικεφαλής το Abu Dhabi Growth Fund και την Temasek, αποτιμώντας την εταιρεία σε 1 δισ. δολάρια.
  34. Divergent 3D: Με έδρα το Λος Άντζελες, η εταιρεία παρέχει τρισδιάστατες εκτυπώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Η εταιρεία άντλησε 160 εκατ. δολ. από τη χρηματοδότηση σειράς C υπό την ηγεσία της Hedosophia, αποτιμώντας την εταιρεία σε πάνω από 1 δισ. δολ.
  35. Oyster: Με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, άντλησε 150 εκατ. δολάρια από τη χρηματοδότηση σειράς C, υπό την ηγεσία της Georgian Partners, η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 1 δισ. δολ.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις