Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η COO της Meta Sheryl Sandberg αποχωρεί μετά από 14 χρόνια

Ο Zuckerberg χαρακτήρισε την αποχώρηση της chief operating officer «τέλος εποχής» και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ακριβή ρόλο της στην εταιρεία

Η Sheryl Sandberg θα αποχωρήσει από τη θέση του COO της Meta Platforms μετά από 14 χρόνια ως το δεύτερο σε ιεραρχία στέλεχός της.

H Sandberg συνέβαλε σημαντικά στην κλιμάκωση του Facebook στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι σήμερα. Η Sandberg θα εγκαταλείψει τη θέση της ως το νούμερο 2 στέλεχος της εταιρείας το φθινόπωρο, αφού περάσει τους επόμενους μήνες Founder με τον CEO της εταιρείας Mark Zuckerberg, αν και η ίδια θα διατηρήσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Meta.

Ο Zuckerberg χαρακτήρισε την αλλαγή «τέλος εποχής» και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ακριβή ρόλο της Sandberg στην εταιρεία.

Ο σημερινός επικεφαλής ανάπτυξης Javier Olivan, ήδη ένα από τα πιο ισχυρά αλλά λιγότερο γνωστά στελέχη τηςεταιρείας, θα αναλάβει καθήκοντα COO σε έναν, όπως λέει ο Zuckerberg, «πιο παραδοσιακό» ρόλο. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με τον επικεφαλής δικηγόρο και το στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού της Meta που αναφέρονται πλέον απευθείας στον Zuckerberg, εδραιώνει περαιτέρω την εξουσία υπό τον έλεγχό του.

Πρόσφατα, ο Zuckerberg άλλαξε την επωνυμία της εταιρείας από Facebook σε Meta και επενδύει σημαντικά στην προώθηση της κοινωνικής τεχνολογίας της πέρα από το 2D για την οικοδόμηση του metaverse μέσω της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας

Η Sandberg εντάχθηκε στην εταιρεία το 2008 για να βοηθήσει τον 23χρονο τότε Zuckerberg να πλοηγηθεί στην πορεία προς την IPO και να χτίσει μια επιχείρηση διαφημίσεων, της οποίας ηγείται έκτοτε. Πριν από αυτό, είχε περάσει έξι χρόνια στη Google χτίζοντας τα διαδικτυακά κανάλια πωλήσεων της, για το AdWords και το AdSense. Στη Meta, η επιχείρηση διαφημίσεων δέχτηκε τα τελευταία χρόνια επίθεση από όλες τις πλευρές, καθώς η Apple και οι ρυθμιστικές αρχές περιορίζουν την ικανότητα του Facebook να παράγει στοχευμένες διαφημίσεις,  συμβάλλοντας στην απότομη μείωση των εσόδων του καθώς και της τιμής της μετοχής της Meta.

Η αποχώρηση της Σάντμπεργκ αναμενόταν από καιρό, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί της. Η αποχώρησή της «θα είναι μια απίστευτα μη σοκαριστική αποχώρηση ουσιαστικά για όλους μέσα στην εταιρεία», ανέφερε σε ένα tweet την Τετάρτη ο Drew Pusateri, ένα πρόσφατα αποχωρήσαν και άλλα μέλη του τμήματος επικοινωνίας της Meta.

Σύμφωνα με νυν και πρώην στελέχη, η Sandberg  έχει εμπλακεί λιγότερο στις επιχειρήσεις διαφημίσεων της Meta τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν. Αν και παρέμεινε αρκετά ενεργή στο προσκήνιο και στην επικοινωνιακή προώθηση της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, αναβαθμίζει σταθερά τα ηγετικά στελέχη της ομάδας της σε πιο υψηλόβαθμους ρόλους, συγκεκριμένα προάγοντας την Marne Levine σε επικεφαλής επιχειρήσεων και πιο πρόσφατα αναβαθμίζοντας τον επικεφαλής πολιτικής Nick Clegg σε πρόεδρο που αναφέρεται στον Zuckerberg.

Η Sandberg ενημέρωσε τον Zuckerberg για την πρόθεσή της να παραιτηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Αν και πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση της για να καταπνίξει αρνητικές αναφορές για τον πρώην φίλο της και διευθύνοντα σύμβουλο της Activision Blizzard, Bobby Kotick – η απόφασή της να αποχωρήσει από τη Meta δεν σχετίζεται με αυτό το σκάνδαλo.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις