Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού & digital transformation του Δήμου Αθηναίων

Παίρνοντας έμπνευση από Ευρωπαϊκές Smart Cities, όπως το Λονδίνο και το Άμστερνταμ (Global Leaders)  και πόλεις- σημεία αναφοράς σε θέματα βιωσιμότητας, βλ. Λισαβόνα και Στοκχόλμη (Green Leaders), η ομάδα του προγράμματος έχει θέσει 5 οριζόντιους  στόχους και 6 θεματικούς στόχους, με επίκεντρο τις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, την καινοτομία και την προώθησης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του σχεδίου «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Αθηναίων» στο κτίριο Innovathens, στην Τεχνόπολη.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Δέδες.

Την έναρξη της παρουσίασης του προγράμματος διπλού μετασχηματισμού πραγματοποίησε ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης κάνοντας λόγο για έναν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αστικού κέντρου. «Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα στους πολίτες της Αθήνας την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου μας, την οποία θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση. Είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι η διαβούλευση δεν είναι απλά μια ωραία φράση, αλλά ουσιαστικό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής στην Αθήνα. Για αυτό καλώ όλους και όλες, τους πολίτες που ζουν στην Αθήνα, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή την επισκέπτονται για τη διασκέδασή τους να λάβουν μέρος σε ένα ζωντανό και δημιουργικό διάλογο ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα για την ψηφιακή αναβάθμιση της αγαπημένης μας πόλης.

Η ψηφιακή στρατηγική που καταθέτουμε σήμερα προς διαβούλευση με τους πολίτες εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και πολύ πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες και επιχειρεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για την αξιοποίηση ώριμων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων για Την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών Την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον αστικό χώρο». 

Μετά την εκτεταμένη περίοδο κρίσης, από την οποία διήλθε η χώρα, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί «μαραθώνιο με ρυθμούς σπριντ» για την ενίσχυση των υπηρεσιών της και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί με γνώμονα των άνθρωπο καθώς αποσκοπεί στην βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου, αξιοποιούνται προηγμένες τεχνολογίες όπως η χρήση Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης. Μάλιστα, έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές παραμέτρους καθώς στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η ανάδειξη της Αθήνας σε «έξυπνο» αλλά και σε βιώσιμο Δήμο.

Παίρνοντας έμπνευση από Ευρωπαϊκές Smart Cities, όπως το Λονδίνο και το Άμστερνταμ (Global Leaders)  και πόλεις- σημεία αναφοράς σε θέματα βιωσιμότητας, βλ. Λισαβόνα και Στοκχόλμη (Green Leaders), η ομάδα του προγράμματος έχει θέσει 5 οριζόντιους  στόχους και 6 θεματικούς στόχους, με επίκεντρο τις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, την καινοτομία και την προώθησης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τρέχουσα στιγμή το 70% των διαδικασιών που στο παρελθόν απαιτούσαν την φυσική παρουσία των πολιτών – π.χ. να προσέλθουν στον δήμο για την έκδοση μιας βεβαίωσης, πλέον πραγματοποιούνται online. Στο γενικότερο πρόγραμμα ψηφιοποίησης εντάσσεται και η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό καθώς κα το My Athens Pass που «λύνει » τα χέρια των οδηγών και είναι τα «μάτια» της δημοτικής αστυνομίας.

Το Πλάνο Υλοποίησης 2022-2025 περιλαμβάνει 13 εμβληματικά έργα, όπως 10 παρεμβάσεις έξυπνης διακυβέρνησης με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ενίσχυση της «εύκολης» και βιώσιμης κινητικότητας.

Παρεμβάσεις Προγράμματος Ανάπτυξης 2022-2025

Η «έξυπνη γειτονιά»

Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμό format της παραδοσιακής γειτονιάς, με RDIF ετικέτες που επισημαίνουν την πληρότητα των κάδων, αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών και λοιπών δεδομένων και μια πλατφόρμα- εργαλείο για τους πολίτες στην οποία μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα και προτάσεις για βελτίωση της αυτοδιοίκησης ή και να καθοδηγηθούν. Η εφαρμογή δίνει συμβουλές στους πολίτες από τα πιο απλά θέματα, όπως που να πάνε τον σκύλο τους βόλτα επισημαίνοντας τα πιο κοντινά «Dog Parks» μέχρι και την εύρεση οποιαδήποτε δημόσιας υπηρεσίας αναζητούν.

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα εντάσσεται και η ανάπτυξη το δικτύου ηλεκτροφωτισμού, με 44 χιλ. «έξυπνες» εγκαταστάσεις οι οποίες ελέγχονται εξ’ αποστάσεως και αυτόματα ενημερώνουν για τυχόν βλάβες.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Αυτά συμβαίνουν όταν ένας έξυπνος Δήμαρχος και μια έξυπνη ομάδα συνεργάζονται, μετατρέπουν την Αθήνα σε μια «έξυπνη» πόλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλήρες πλάνο που δεν αφορά μόνο τις σημερινές εκκρεμότητες αλλά και τις προκλήσεις του αύριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αθήνας πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία του κράτους». 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις