Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

i-mall: To νέο trend ρομποτικών καταστημάτων ξεκινά από τη Ν. Σμύρνη

Το νέο Gen Z friendly κατάστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Μάλιστα, παρέχεται ελεύθερο Wi-Fi, φορτιστές για κινητά τηλέφωνα ενώ είναι προσβάσιμο και σε ΑμΕΑ

Η i-mall Holdings «μπήκε» δυναμικά στην Ελληνική αγορά, με το νέο κατάστημα στη Νέα Σμύρνη να αποτελεί το talk of the town. 

Στόχος της i-mall έως και το 2025 είναι να έχει καταφέρει την ανάπτυξη 50 καταστημάτων στην χώρα και 80 μέχρι την περίοδο 2026-2027. 

Μετά την Νέα Σμύρνη, η επόμενη στάση για το ρομποτικό κατάστημα είναι η Καλλιθέα. Τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (30/7/2022) και ήδη 64 ενδιαφερόμενοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ανέβουν στο «κύμα» της νέας τάσης που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, καθώς η επέκταση του Franchise εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμα και στην νησιωτική χώρα.

Franchise και κερδοφορία

Το ποσό που χρειάζεται να επενδύσει ο δικαιοδόχος για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού καταστήματος i-mall είναι 200 χιλ. ευρώ και εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια θα έχει καταφέρει την απόσβεση της επένδυσης.

Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με ημερήσιο τζίρο καταστήματος περίπου 750 ευρώ, βασίζεται στο χαμηλό λειτουργικό κόστος του καταστήματος καθώς απαιτείται η ύπαρξη ενός υπαλλήλου προκειμένου να το ελέγχει εξ αποστάσεως και τις υπόλοιπες λειτουργίες αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα vending machines. Ο έλεγχος όλου του καταστήματος πραγματοποιείται εξ’ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου και η φυσική παρουσία που απαιτείται είναι μόνο για τον ανεφοδιασμό των αυτόματων πωλητών (με τις λεπτομέρειες για το ποια προϊόντα πρέπει να αναπληρωθούν να έχουν γίνει γνωστές μέσω του κινητού), καθώς και για εξυπηρέτηση του κοινού (από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης) σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πραγματοποίηση της αγοράς ή της συναλλαγής.

Πώς όμως λειτουργεί ένα ρομποτικό κατάστημα i-mall;

Μπαίνοντας στον χώρο, μπορεί να δει κανείς πως υπάρχουν αποκλειστικά αυτόματοι πωλητές.

Τα τρία vending machines διαθέτουν συνολικά πάνω από 3.000 τεμάχια προϊόντων που ανήκουν σε 300 κωδικούς. Οι κωδικοί περιλαμβάνουν μπύρες αλλά και κάποια άλλα ποτά (π.χ. τζιν τόνικ σε κουτάκι), αναψυκτικά, αλμυρά και γλυκά σνακς, καραμέλες, τσίχλες, τροφές για ζώα συντροφιάς, αλλά και φορτιστές κ.α.

Η καινοτομία, σε αντίθεση, με άλλους αυτόματους πωλητές είναι ότι η πατέντα του i-mall δύναται να φιλοξενήσει προϊόντα διαφορετικών μεγεθών στα ράφια του.

Όλες οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και τα προϊόντα παραδίδονται αποστειρωμένα. Το νέο Gen Z friendly κατάστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Μάλιστα, παρέχεται ελεύθερο Wi-Fi, φορτιστές για κινητά τηλέφωνα ενώ είναι προσβάσιμο και σε ΑμΕΑ.

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης των λεγόμενων i-mall coins, λύση που διευκολύνει την πραγματοποίηση αγορών κυρίως από παιδιά, ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το ρομποτικό αυτό κατάστημα.

Ο γονέας «αγοράζει» μερικά τέτοια ηλεκτρονικά νομίσματα, τα οποία μπορεί να μεταφέρει στο κινητό του παιδιού, και αυτό να τα χρησιμοποιήσει για τις αγορές του στο κατάστημα.

Οι παραγγελίες πραγματοποιούνται μέσω touchscreen, είτε μέσω App, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσεις μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Με ένα QRcode το οποίο θα λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του ενόσω είναι καθοδόν προς το κατάστημα, θα μπορεί να παραλαμβάνει την παραγγελία του εύκολα, γρήγορα και κερδίζοντας πόντους στο πλαίσιο προγράμματος επιβράβευσης (loyalty).

Μάλιστα, προβλέπονται προσωποποιημένες προσφορές και εξατομικευμένο πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών.

Στο κατάστημα λειτουργεί και Skroutz Point και μέσω συμφωνίας έχει πραγματοποιηθεί με την i-mall θα υπάρχει μία «ανταλλαγή» πόντων στα προγράμματα επιβράβευσης.

Όταν κάποιος κάνει αγορές από τη μία εταιρεία θα έχει και κάποιους πόντους στο πρόγραμμα επιβράβευσης της άλλης. Το μέγιστο όριο τεμαχίων ανά παραγγελία είναι 6.

Το σύστημα πληρωμών δημιουργήθηκε από τη Warply σε συνεργασία με την Cardlink, με χρήση νέας γενιάς self-service POS στους αυτόματους πωλητές των καταστημάτων για συναλλαγές με τη χρήση κάρτας και wallet. Την μουσική εμπειρία έχει αναλάβει η Panik Entertainment Group μέσα από την συνεχή ροή του Panik TV που προβάλλεται στα  i-mall Micro Market stores.

 

 

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις