Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο «Μίτος» που «ξεμπλέκει» τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας

Η νέα θεσμική λειτουργία συνοδεύεται από μια υπηρεσία on the spot training των πολιτών προκειμένου να χρησιμοποιούν σωστά την πλατφόρμα Gov.gr που είχε ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες

Το νέο θεσμικό εργαλείο «Μίτος» παρουσίασε σήμερα (8/7/2022) ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης,

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των Digital Gov Awards, στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» παρουσία του Λεωνίδα Χριστόπουλου,  Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Θάνου Πλεύρη, Υπουργός Υγείας, της Λίνας Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, του Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πολλών άλλων πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση του νέου εγχειρήματος που στόχο έχει να προάγει των εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δημοσίου.

Το πρόγραμμα Mitos πρόκειται για μια θεσμική μνήμη του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την συνέχεια της λειτουργίας του κράτους.

«Το δημόσιο έχει ως στόχο να καταγράψει και να χαρτογραφήσει τον εαυτό του, στόχος μας είναι να γνωρίζουμε επακριβώς τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του κράτους, προσεγγίζοντάς τες με «πολιτοκεντρικό» τρόπο. Νομίζω ότι η πλατφόρμα είναι εντυπωσιακή και κάθε βήμα της διαδικασίας παρουσιάζεται αναλυτικά» επεσήμανε ο Πιερρακάκης.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως η επιλογή αυτού του ονόματος αποκάλεσε πρόκληση, καθώς θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό ότι το δημόσιο πράγματι αποτελεί έναν λαβύρινθο που χρήζει επίλυσης.

Στόχος της καταγραφής αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, «ό,τι δεν μπορώ να μετρήσω δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, η έννοια της στατιστικής σχετίζεται με την έννοια της διαχείρισης του κράτους» συνέχισε ο Υπουργός, εκτιμώντας πως οι δημόσιες διαδικασίες αποτιμώνται γύρω στις 4,5 χιλ. χωρίς αυτό το μέγεθος να είναι σίγουρο.

Η νέα θεσμική λειτουργία συνοδεύεται από μια υπηρεσία που είχε ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μια πρωτοβουλία του Κέντρου για το Μέλλον της Εργασίας του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιώνόπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ενός ψηφιακού- καθοδηγητή σε κάθε υπηρεσία ΚΕΠ ο οποίος θα αναλαμβάνει την on the spot training των πολιτών προκειμένου να χρησιμοποιούν σωστά την πλατφόρμα Gov.gr.

Η διαδικασία περιήγησης στο Mitos είναι ιδιαίτερα απλή.

Το μόνο που έχει να κάνει ένας ενδιαφερόμενος είναι να εισέλθει στο μητρώο με τους κωδικούς του taxis net και να υποβάλλει εύκολα και ψηφιακά ένα αίτημα, ενώ σε περίπτωση σφάλματος στην αίτηση ή αναθεώρησής της, οι υπάλληλοι ΚΕΠ και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στην φόρμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο νέος θεσμός πρόκειται να αποτελέσει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, αξιοποιώντας τεχνολογία API.

Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος

Η έναρξη των βραβείων για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου πραγματοποιείται την ημέρα των «γενεθλίων» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Σαν σήμερα τρία χρόνια πριν ιδρύθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έκτοτε έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση ψηφιακών συναλλαγών με το δημόσιο καθώς και μείωση του κόστους τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί απλώς εάν γραφεί σε ένα κυβερνητικό σχέδιο – αναγκαία είναι η σκληρή δουλειά και η οργάνωση για την εφαρμογή της καινοτομίας» επεσήμανε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Ο Νέος θεσμός έχει ως στόχο την ανάδειξη των σημαντικών πρωτοβουλιών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την επιβράβευση των φρέσκων ιδεών». 

Με το νέο οργανωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού του δημοσίου, εκτός από την Mitos, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο της γραφειοκρατίας με στόχο τη μέτρηση και την παρατήρηση των διαδικασιών καθώς και την απλούστευσή τους.

Τα βραβεία Digital Gov Awards έρχονται προκειμένου να καταστήσουν μια διοργάνωση-θεσμό η οποία «σπάει» το στερεότυπο που υπάρχει γύρω από τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και η επιβράβευση των πρωταγωνιστών – όσων εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση του έργου για τον εκσυγχρονισμό και το digital tranformation των δημόσιων ελληνικών υπηρεσιών.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις