Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πόλεμος Κίνα -Ταϊβάν: Τρόμος για το τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά

Από τον πληθωρισμό μέχρι και την αυτοκινητοβιομηχανία που έχει μπει στον «πάγο» ο πλανήτης βιώνει μια πρωτόγνωρη έλλειψη σε προϊόντα και αγαθά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε τουλάχιστον δεδομένα

Gadgets, μικροτσίπ και ημιαγωγοί με το… σταγονόμετρο σε περίπτωση που γενικεύτει η ένταση μεταξύ  Κίνας – Ταϊβάν. 

Ήδη η πανδημία, το lockdown και ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχουν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Από τον πληθωρισμό μέχρι και την αυτοκινητοβιομηχανία που έχει μπει στον «πάγο» ο πλανήτης βιώνει μια πρωτόγνωρη έλλειψη σε προϊόντα και αγαθά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε τουλάχιστον δεδομένα.

Οι συνέπειες ενός πολέμου μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν θα ήταν πέρα για πέρα καταστροφικές, καθώς θα οδηγούσε σε απώλεια ζωών, αλλά και ζοφερών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Συγχρόνως, η επίσκεψη Πελόζι έχει εντείνει τις ανησυχίες πολλών αναλυτών, περί πιθανής ένοπλης σύρραξης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Για τις επιπτώσεις ενός πιθανού πολέμου Κίνας – Ταΐβάν στον τεχνολογικό κλάδο μίλησε και ο πρόεδρος της TSMC, Μαρκ Λιου. Πιο συγκεκριμένα, ο Λιου ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι εάν η Κίνα εισέβαλλε στην Ταϊβάν, τα πλέον προηγμένα εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών στον κόσμο θα γίνονταν «μη λειτουργικά»

Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της εταιρείας που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή μικροτσίπ στον κόσμο, η λειτουργία των εργοστασίων δεν θα ήταν δυνατή, καθώς αυτά βασίζονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με τη βία. Εάν αναληφθεί στρατιωτική δράση, τα εργοστάσια της TSMC θα καταστούν μη λειτουργικά», δήλωσε ο Λιου. «Επειδή πρόκειται για εξαιρετικά εξελιγμένες μονάδες παραγωγής, υπάρχει εξάρτηση από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από υλικά μέχρι χημικά έως ανταλλακτικά μέχρι λογισμικό μηχανικής και διάγνωση», πρόσθεσε.

Ποια είναι η TSMC

Η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία μεταξύ άλλων κατασκευάζει ολοκληρωμένους επεξεργαστές για κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Qualcomm. Μάλιστα, κατέχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.

Σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει με αφορμή την Πελόζι, στην Ταϊβάν, ο Λιου ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρος. «Ο πόλεμος δεν θα έχει νικητές, όλοι είμαστε χαμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Chips and Science Act

Την περασμένη εβδομάδα «πέρασε» από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος Chips and Science Act, ο οποίος προβλέπει κίνητρα αξίας δισεκατομμυρίων για την κατασκευή εργοστασίων ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, με σκοπό οι ΗΠΑ να αποκτήσουν αυτονομία στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες ανέφεραν μάλιστα ότι είναι κρίσιμης σημασίας εθνικής ασφάλειας η εξασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με αποτελεσματικά και σύγχρονα μικροτσίπ, σε περίπτωση που η Κίνα πραγματοποιήσει εισβολή στην Ταϊβάν ή εναλλακτικά καταστήσει δύσκολες τις διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών στη νησιωτική ασιατική χώρα.

Αν και τα «κίνητρα» του σχετικού νόμου πρόκειται να κατευθυνθούν σε αμερικανικές εταιρείες (όπως η Intel), η ταϊβανέζικη TSMC, η οποία χτίζει ένα νέο εργοστάσιο αξίας 12 δισ. δολαρίων στην Αριζόνα θα μπορούσε και εκείνη να επωφεληθεί από τις σχετικές προβλέψεις.

Η σύγκριση με την Ουκρανία

Ο Λιου σύγκρινε την πιθανή ανάφλεξη μεταξύ Ταϊβάν-Κίνας με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αν και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ο οικονομικός αντίκτυπος για τις υπόλοιπες χώρες θα είναι παρόμοιος. Μάλιστα, ενθάρρυνε τις πολιτικές ηγεσίες εκατέρωθεν να προσπαθήσουν να αποφύγουν μία σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της TSMC μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα προκαλούσε οικονομική αναταραχή στην Κίνα, την Ταϊβάν, αλλά και ολόκληρη τη Δύση. Σημείωσε επίσης ότι η TSMC πουλά μικροτσίπ σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής καταναλωτικών προϊόντων, οι οποίες χρειάζονται τις υπηρεσίες της εταιρείας για την τροφοδοσία με προηγμένους επεξεργαστές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις