Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

WeatherXM: Το ελληνικό μετεωρολογικό δίκτυο με προβλέψεις ακριβείας, βασισμένο σε τεχνολογίες Web3, εξαπλώνεται παγκοσμίως!

Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι φυσικές καταστροφές και οι πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων μετατρέπονται σταδιακά από μεμονωμένα ατυχή γεγονότα σε συνήθη κατάσταση, η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας

Η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον τομέα της γεωργίας μεταβάλλουν για ακόμη μία φορά τα δεδομένα σε περιοχές mid-latitude.

Ειδικότερα, μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι σοδειές σιταριού, καλαμποκιού και ζαχαρότευτλου θα μειωθούν έως 50% στη νότια Ευρώπη. Αναγκαία κρίνεται η διαφύλαξη του τομέα της γεωργίας προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας κρίσης στον πρωτογενή τομέα, λόγω έλλειψης βασικών αγαθών. 

Οι ακριβείς πληροφορίες για το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, επιτρέποντας στις αγροτικές περιοχές να σχεδιάζουν εκ των προτέρων και να αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, για να βελτιωθεί η πρόγνωση του καιρού, πρέπει πρώτα να είναι κανείς σε θέση να τον παρακολουθεί.

Ενδεικτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως οι μετεωρολογικές προβλέψεις ακριβείας, οι εκτιμήσεις για το νερό και το κλίμα θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα στα 30 δισ. δολ. και τη μείωση του κόστους των ζημιών σε μόλις 2 δισ. δολάρια ετησίως. 

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προέρχεται από καλλιέργειες που αξιοποιούν παραδοσιακά μέσα χαμηλής τεχνολογίας, η παγκόσμια γεωργία εισέρχεται σταδιακά σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ πολλοί αγρότες προβαίνουν σε ασφάλιση της καλλιέργειάς τους για περιορισμό των απωλειών, περίπου το 80% παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλισης, ενώ το 97% των γεωργών στην υποσαχάρια Αφρική δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες. Επιπλέον, οι μικροκαλλιεργητές εκφράζουν δυσπιστία προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Η παγκόσμια αγορά ανασφάλιστων καλλιεργειών εκτιμάται σε 1 τρισ. δολ.

Οι λύσεις λογισμικού και υλικού που βασίζονται σε ανοιχτό κώδικα, οι οποίες είναι συμβατές με το Web 3, είναι δυνατόν να προσφέρουν στους αγρότες την ευκαιρία να βγουν «αλώβητοι» από τον επικείμενο ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να χάσουν τον έλεγχο της γεωργικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία θα δημιουργήσει μια νέα ώθηση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ασφαλιστικής τεχνολογίας. Αυτά θα αποτελέσουν λύσεις έξυπνης γεωργίας σε συνδυασμό με την on-chain Web3/DeFi ασφάλιση καλλιεργειών για τις καιρικές συνθήκες, που τροφοδοτείται από ένα δίκτυο δεδομένων καιρού το οποίο ανήκει στην κοινότητα.


Η εξέλιξη του blockchain, των τεχνολογιών Web3 και της ανοικτής πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (DeFi) σύντομα πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση και στον ασφαλιστικό κλάδο. Επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας με παραμετρική ασφάλιση καλλιεργειών για τις καιρικές συνθήκες επιβεβαιώνουν την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει στον τομέα των ασφαλειών.

Οι αναδυόμενες εταιρείες παραμετρικής ασφάλισης καιρικών συνθηκών με τη χρήση νέας τεχνολογίας αναμφίβολα θα επιχειρήσουν να πάρουν ένα κομμάτι από την «πίτα», αλλά θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα – ειδικά για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Τα ίδια δεδομένα που παράγουν μια λύση «έξυπνης» γεωργίας είναι αυτά που χρειάζονται και οι αγρότες αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι, η αξία των τοπικών δεδομένων καιρού και καλλιέργειας θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα «αναδύονται» γύρω από αυτά τα μείζονος σημασίας στοιχεία. 

Τη λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα δίνει η WeatherXM

Η WeatherXM είναι ένα μετεωρολογικό δίκτυο ακριβείας, που συλλέγει και επεξεργάζεται γεωργικά μετεωρολογικά δεδομένα και παρέχει παγκόσμιες προβλέψεις ακριβείας. H WeatherXM εκτιμά πως η αποτελεσματικότερη λύση στην περιβαλλοντική κρίση και τις φυσικές καταστροφές είναι η καινοτομία και η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων. Το δίκτυο WeatherXM τροφοδοτείται τόσο από την  πολυετή εμπειρία της ομάδας στην επιτυχημένη IoT startup Ex Machina όσο και από μια κοινότητα ατόμων που κατέχουν τους ειδικούς μετεωρολογικούς σταθμούς της εταιρείας με στόχο την συλλογή περισσότερων και ακριβέστερων δεδομένων. 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κοινότητα της WeatherXM αριθμεί ήδη συνολικά 8.000 μέλη στο discord, όπου περίπου τα μισά από αυτά έχουν ήδη αγοράσει μετεωρολογικό σταθμό της και οι πρώτοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στο διαδραστικό χάρτη της WeatherXM (explorer.weatherxm.com).

Αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT & Blockchain, η WeatherXM επιτρέπει σε επιμέρους κοινότητες να μοιράζονται μετεωρολογικά data, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και οδηγώντας τελικά σε ακριβέστερες προγνώσεις. Όσοι μοιράζονται στοιχεία με τη WeatherXM, μάλιστα, επιβραβεύονται με τo crypto νόμισμα της εταιρείας WXM ERC20 tokens. 

Πρόσφατα, η WeatherXM συγκέντρωσε 5 εκατ. δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη του community based δικτύου μετεωρολογικών σταθμών IoT. Το Placeholder VC αποτέλεσε το lead fund, ενώ συμμετείχαν οι Metaplanet, ConsenSys Mesh, dlab SOSV, Protocol Labs, Borderless Capital, DLTx και αρκετοί διακεκριμένοι angel investors.

Αξιοποιώντας κίνητρα crypto rewards, η WeatherXM έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί πυκνά δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών που οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων, ιδίως για περιοχές που δεν διαθέτουν μετεωρολογικές υποδομές. 

Πίσω από τη WeatherXM βρίσκεται μια σπουδαία ομάδα, διακεκριμένοι επενδυτές και μια ενθουσιώδης κοινότητα.

Τον τελευταίο χρόνο η ομάδα της WeatherXM έχει μεγαλώσει ταχύτατα, απαριθμώντας συνολικά 20 άτομα. Πρόκειται για μία από τις πρώτες startup στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται εξ ολοκλήρου στο Web3 και IoT και εργάζεται ασταμάτητα για την απρόσκοπτη και συνεχή ανάπτυξη των παρεχόμενων προϊόντων της. 

Αναζητώντας νέους συνεργάτες 

Αυτή την περίοδο η ομάδα της WeatherXM αναζητεί νέους συνεργάτες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 10 ανοιχτές θέσεις εργασίας που σύντομα πρόκειται να αυξηθούν!

Τα ιδρυτικά μέλη της WeatherXM, Μανώλης Νικηφοράκης CEO, o Στράτος Θεοδώρου Head of Engineering και ο Νίκος Τσιλιγκαρίδης, CTO επισήμαναν: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τους επενδυτές που συμμετείχαν, καθώς μοιράζονται τις αξίες και το όραμά μας και έχουν επίσης σημαντικό ιστορικό σε τομείς όπως το Web3 και οι παγκόσμιες αγορές».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις