Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η πρώτη Augmented Reality (AR) έκθεση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από το Athens Digital Arts Festival

Το «culture path» είναι ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού, όπου με την αξιοποίηση των τεχνολογιών, έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, «συναντούν» και «συνομιλούν» με έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Athens Digital Arts Festival (ADAF) παρουσιάζει την πρώτη Augmented Reality (AR) έκθεση με τίτλο «culture path». Ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού, όπου με την αξιοποίηση των τεχνολογιών, έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, «συναντούν» και «συνομιλούν» με έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας.

Το «culture path» δημιουργεί μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στο μέλλον. H έκθεση εξελίσσεται και σε άλλα σημεία μέσα στο αεροδρόμιο της Αθήνας προσφέροντας την ευκαιρία στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να περιηγηθούν σε ένα ξεχωριστό μονοπάτι και να βιώσουν μια πρωτοποριακή πολιτισμική και καλλιτεχνική εμπειρία.

Η επιλογή των έργων έχει γίνει από το yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή των: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εθνική, Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Ενάλιος Αρχαιολογικός χώρος Ναυαγίου Περιστέρας Αλοννήσου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Λοβέρδου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών.

Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη & Περιβάλλον», επίπεδο Αναχωρήσεων (είσοδος 3) / χώρος προσβάσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, έως τις 19.4.2023

Συντελεστές
culture path
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συντονισμός
Ελένη Δουνδουλάκη Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού

Σύμβουλοι έργου
Αγγελική Πούλιου
Κατερίνα Τσέλιου
Χριστιάννα Μαντζουράνη

Συμμετοχή Mουσείων
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Ενάλιος Αρχαιολογικός χώρος Ναυαγίου Περιστέρας Αλοννήσου
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μουσείο Λοβέρδου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
Επιμέλεια – Συντονισμός
Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη
Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού

ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL
Ιδρυτής και διοργανωτής
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Οργάνωση και εκτέλεση Παραγωγής
Λυδία Λαμπροπούλου

Γραφιστική Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Σαμαράς

Παραγωγή Βίντεο
Νικόλαος Α Τσουνάκας

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
Apolyto Creative Spot

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Plan B

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι το ετήσιο διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας αφιερωμένο στην εξερεύνηση μεταξύ της σχέσης της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, που αναδεικνύει σύγχρονες ψηφιακές μορφές τέχνης από την παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και επιστημόνων. Το ADAF εκπροσωπεί την Ελλάδα διεθνώς στις ψηφιακές τέχνες από το 2005 και είναι ο πρώτος θεσμός του είδους του που καθιερώθηκε στη χώρα.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί 12 κατηγορίες: Video Art, Animation, Web Art, Digital Image, διαδραστικά Installations, Games, VR/AR/XR, Performances, Ομιλίες, Εργαστήρια, ADAF Music και μία ειδική κατηγορία ειδικά αφιερωμένη σε παιδιά και γονείς, το ADAF KIDS. To ADAF αξιοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, 360° εμπειριών / εμβυθιστικών εμπειριών, 3D Projection Mapping, ολογραμμάτων, φωτεινών εγκαταστάσεων εξωτερικού χώρου και έργων με τεχνητή νοημοσύνη.

Με μία σταθερή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, το ADAF επιδιώκει να φέρει το κοινό του όσο πιο κοντά στη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον, το οποίο εμπνέει, ενημερώνει και παροτρύνει την αλληλεπίδραση, μέσα από ένα καινοτόμο και πολύπλευρο πρόγραμμα. Καλλιεργεί έναν αέναο διάλογο ανάμεσα σε καλλιτέχνες, επιστήμονες, ειδήμονες και το κοινό, με την πρόθεση να στοχαστεί, να επιμεληθεί και να διαμορφώσει τη μελλοντική μας σχέση με την τεχνολογία και την τέχνη.

Το ADAF διευρύνοντας το δικτυο του, δημιουργεί έναν παγκόσμιο ιστό όπου η γνώση, οι ιδέες και η τέχνη συνδιαλέγονται, καλλιεργεί γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και έργων με άλλα φεστιβάλ και πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ερευνώντας και παρουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις στις ψηφιακές τέχνες.
Ξεκινώντας το 2019, ως αντίδραση στην παγκόσμια πανδημία, το ADAF ξεκίνησε το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ διοργανώνοντας και καθιερώνοντας το ADAF ONLINE, μια παγκόσμια online πλατφόρμα ψηφιακής τέχνης, καθιστώντας το φεστιβάλ προσβάσιμο σε ένα παγκόσμιο κοινό χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Το Athens Digital Arts Festival παραδοσιακά λαμβάνει χώρα την περίοδο της άνοιξης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, ενεργοποιώντας και επαναπροσδιορίζοντας τα σημεία-ορόσημο για την πόλη, εμπλέκοντας τις τοπικές κοινότητες και δημιουργώντας νέα μονοπάτια όπου ο καθένας μπορεί να εξερευνήσει εμπειρίες στην πόλη μέσα από έναν νέο και μοναδικό τρόπο. Παράλληλα ενισχύει την επαφή και την εξοικείωση του ευρύ κοινού με τα νέα μέσα και την ψηφιακή κουλτούρα με ένα μεγάλο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων και συνεργασιών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις