Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pleiades: Η συνεργατική δύναμη της ανοιχτής καινοτομίας

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί αποτελούν βασικά μέρη του εκάστοτε οικοσυστήματος και παρότι θεωρούνται δεδομένοι στην Ευρώπη, στην Ελλάδα οι όποιες (πετυχημένες) προσπάθειες που έγιναν στις αρχές του 2000, ατόνησαν στη συνέχεια. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο ανάπτυξης και χρηματοδότησής τους από το κράτος σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, με το Pleiades IoT Innovation Cluster να είναι το παράδειγμα που δείχνει τον δρόμο

Τα Innovation Clusters ή οι συνεργατικοί σχηματισμοί είναι στην ουσία ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας σε μικρογραφία, θα λέγαμε, καθώς εστιάζει σε έναν τομέα ή τεχνολογία και περιλαμβάνει διάφορα μέρη που όλα συνεισφέρουν και επωφελούνται από την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, μέσω του συνασπισμού αυτού είναι πιο εύκολη η προσέλκυση χρηματοδότησης από διάφορες πηγές αλλά και οι προωθητικές ενέργειες στην τοπική αλλά κυρίως στην παγκόσμια αγορά.

Ο Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster) ξεκίνησε το 2019 με πρωτοβουλία της εταιρείας παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής Uni Systems (μέλος του Quest Group).

Τα διασυνδεδεμένα μέλη του ενεργούν ως μέρη του ευρύτερου συνόλου και ολοκληρώνουν έργα σε εθνικές και περιφερειακές περιοχές Έρευνας και Καινοτομίας προκειμένου να αναπτύξουν προγράμματα μέσω πρωτοβουλιών που εντάσσονται στο Πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon 2020, σε προγράμματα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, σε άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες καθώς και στην ευρύτερη αγορά. Το «Pleiades IoT Innovation Cluster» αποτελείται επί του παρόντος από περισσότερα από τριάντα (30) μέλη, ενώ συνεχώς επεκτείνεται. Τα μέλη του επικεντρώνονται στον συνδυασμό, στη δοκιμή καινοτόμων λύσεων και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων και βέλτιστων πρακτικών που ενισχύουν τις επιχειρησιακές λειτουργίες στα Έξυπνα οικοσυστήματα.

Πρόσφατα εγκρίθηκε η Β΄ φάση χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Συγκεκριμένα, το Pleiades IoT Innovation Cluster σε αυτόν τον Β΄ γύρο χρηματοδότησης εξασφάλισε 2.500.000 ευρώ σε αποτίμηση 3.000.000 ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των μελών του και των συνεργατικών τους στόχων.

Τα μέλη της πρότασης περιλαμβάνουν:

Την C2h Environmental Engineering, την Calpak, την Dotsoft, τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, το Meteo, τη Mobics, τη Mobito, τη
NousPratIT, τη Novelcore, την Optechain, την Peripatos, την Prisma Electronics, την PROBOTEK, τη SigFox, το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Yodiwo, τη Ζαριφόπουλος Α.Ε., τη Ubitech την Cardlink και τη Uni Systems.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκονται λύσεις για Smart Cities, Industry 4.0, Smart Energy, Ρομποτική/Drones, Big Data, «πράσινη» Νέα Συμφωνία, Logistics, Tracebility, Phygital λιανικού εμπορίου και Facility Management.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη πορεία που χάραξε το Pleiades με τα εννέα working group, αυτά τα δύο χρόνια, οδήγησε τόσο το ίδιο όσο και τα μέλη του στην κοινή απόφαση της μετατροπής του Cluster σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ). Το Pleiades παράλληλα ως Fiware Digital Innovation hub θα μπορεί να συνδέσει τα μέλη του με την ευρωπαϊκή αγορά και θα έχει πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο σε ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και σε VC Funding νέας γενιάς.

Το Pleiades IoT είναι ανοιχτό σε καινούργιες συνεργασίες και επιχειρηματικές προτάσεις και στόχος του είναι να τις εξετάζει καθημερινά, ώστε να μπορεί να δημιουργεί περισσότερες καινοτόμες λύσεις για το μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις