Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SIGFOX: Η εταιρεία που αλλάζει τα δεδομένα στις επιχειρήσεις με βιώσιμες και εξελιγμένες υπηρεσίες IOT

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλές και συνεχείς προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, τα νέα υγειονομικά δεδομένα αλλά και εκείνα της ενέργειας. Ήδη, αρκετές εταιρείες, μεγάλοι οργανισμοί αλλά και τα ίδια τα κράτη υιοθετούν όλο και περισσότερο «πράσινες» και βιώσιμες στρατηγικές και λύσεις προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να εξοικονομήσουν πόρους και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των ίδιων αλλά και των κοινωνιών. Φυσικά, βασικός παράγοντας στους ανωτέρω σημαντικούς στόχους είναι οι λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες, όπως είναι το Διαδίκτυο και το Internet of Things (IoT)

Η Sigfox είναι μια γαλλική startup, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και ήδη έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 70 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και επί της ουσίας έχει θέσει νέα δεδομένα για το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» για δήμους, οργανισμούς και ειδικά για επιχειρήσεις. Στόχος της είναι να παρέχει υπηρεσίες ασύρματης διασύνδεσης αισθητήρων και μετρητών, αξιοποιώντας στο έπακρο ασύρματες τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Το ιδιόκτητο δίκτυο 0G της Sigfox Hellas καλύπτει πληθυσμιακά το 70% της χώρας μας και μέσω κεραιών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ευρείας κάλυψης επιτρέπει την ανεμπόδιστη μετάδοση μηνυμάτων από διαφορετικούς τύπους αισθητήρων, ειδικότερα σε τοποθεσίες όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση, αφού έχουν αυτονομία η οποία υπερβαίνει τα 10 έτη.

Σημείο-“κλειδί” η ενοποιημένη εποπτεία δικτύων και δεδομένων 

Το 0G δίκτυο της Sigfox hellas και οι εφαρμογές συνεργαζόμενων εταιρειών χαρακτηρίζονται από την υλοποίηση ολοκληρωμένων και έξυπνων συστημάτων που προϋποθέτουν την αρμονική συνεργασία ποικίλων τεχνολογιών διασύνδεσης (π.χ. WiFi, 4G/5G, NB-IoT, Lora κ.ά.) με σκοπό τη δημιουργία της λεγόμενης Ενοποιημένης Επιχειρησιακής Εικόνας για κάθε εταιρεία και φορέα διαχείρισης, στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσω ειδικών εργαλείων που αναλύουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται με δομημένη μορφή αλλά και συσχετίσεις.

Από την ολοκληρωμένη διαχείριση μίας πόλης στην ποιότητα τροφίμων 

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των αισθητήρων αλλά και του δικτύου της Sigfox έχουν ήδη καταφέρει να συνδέσουν διάφορες λειτουργίες σε μια ολόκληρη πόλη με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας για τα δεδομένα, προσδίδοντας περιβαλλοντικό θετικό πρόσημο σε κάθε δράση.

Για παράδειγμα, το πρόβλημα ασύρματης συλλογής μεγάλου όγκου μετρήσεων κατανάλωσης πόρων (π.χ. νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, αποθέματα δεξαμενών θέρμανσης), που συχνά αντιμετωπίζουν ανεπαρκή κάλυψη πρόσβασης, επιλύεται χάρη στο αξιόπιστο δίκτυο 0G της Sigfox σύμφωνα με υψηλά standards ποιότητας υπηρεσιών (Service Level Agreement). Η υποστήριξη επίσης νέων εφαρμογών, όπως η ανεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης ή η επιτήρηση περιβαλλοντικών ρύπων στις αστικές περιοχές, υποστηρίζεται μέσω του ενιαίου ΙοΤ δικτύου 0G της Sigfox, χωρίς να επιβαρύνονται οι δράσεις από νέες επενδύσεις υποδομών πρόσβασης. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος διαχείρισης δεδομένων γίνεται ολοένα χαμηλότερο, απελευθερώνοντας τους φορείς να εφαρμόσουν περισσότερες εφαρμογές IoT χωρίς περιορισμούς.

Οι εξελιγμένοι αισθητήρες της Sigfox αξιοποιούνται εντός του φυσικού μας περιβάλλοντος σε συστήματα διαχείρισης κρίσεων καθώς και σε συναγερμούς σπιτιών για να ειδοποιούν τις Αρχές. Ειδικότερα, υποστηρίζονται συστήματα ΙοΤ που μπορούν να προλαμβάνουν την εξέλιξη πυρκαγιάς σε κτίρια ή σε άλση/δάση, μέσω των ειδοποιήσεων που ενεργοποιούνται από αυτόνομους ανιχνευτές καπνού, ενώ ελέγχεται παράλληλα η αποτελεσματική τους λειτουργία στο πεδίο.

Επίσης, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Sigfox βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας των τροφίμων, κυρίως σε σχολεία και νοσοκομεία, με τη συσκευή ελέγχου να μεταδίδει, σε περίπτωση μη φυσιολογικών επιπέδων θερμοκρασίας, μια ειδοποίηση, ώστε το προσωπικό να μπορεί να αποκαταστήσει σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, αποφεύγοντας τη μικροβιακή μόλυνση και τη σπατάλη τροφίμων.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω δίκτυο διαθέτει μεγάλη επιχειρησιακή αξιοπιστία μαζί με τεράστια χωρητικότητα, ενώ η μετάδοση των μικρών μηνυμάτων αλλά και η συνεργατική λήψη πολλαπλών σημείων πρόσβασης είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε παρεμβολές, διασφαλίζοντας ουσιαστικά το αδιάλειπτο των υπηρεσιών.

Δυναμική παρουσία σε πάνω από 70 χώρες και συνεργασίες με πανεπιστήμια 

Η Sigfox αποτελεί μέλος ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος παρόχων δικτύων ΙοΤ, με ισχυρή παρουσία σε πάνω από 70 χώρες και 20 εκατομμύρια ενεργές συσκευές στο πεδίο δράσης της. Οι διευρυμένες συνεργασίες της, με τη συνδρομή πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και την πολύτιμη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, έχουν καταστήσει εφικτό τον σχεδιασμό πρωτοποριακών συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης που καταφέρνουν να διευκολύνουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτες συνθήκες, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, περιβαλλοντική ρύπανση, διαχείριση κρίσιμων υποδομών κ.ά.

Επιπλέον, η απολύτως προβλέψιμη αυτονομία των αισθητηριακών συσκευών, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες όπως UAV Drones, αναβαθμίζει τις δυνατότητες εφαρμογών στην επιτήρηση κρίσιμων υποδομών, στην ευφυή γεωργία, στην προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων.

Όπως μας αναφέρουν τα στελέχη της Sigfox Hellas: «Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να επιτρέψει την υλοποίηση χρήσιμων πληροφοριακών συστημάτων, σε όλο το φάσμα της οικονομίας, παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις σε προκλήσεις βιωσιμότητας και αξιόπιστης λειτουργίας, που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν με χαμηλό κόστος. Επιπλέον, η συνεργασία αλλά και η αλληλεπίδραση με κάθε τεχνολογικό μέσο είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Sigfox Ηellas».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις