Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SeedBlink: Αδειοδοτείται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ECSPR  

Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα ενισχύει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, υλοποιώντας την ευρωπαϊκή στρατηγική της

Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές startups, έλαβε από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ρουμανίας (ASF) την άδεια για να παρέχει υπηρεσίες crowdfunding με βάση το κανονιστικό πλαίσιο European Crowdfunding Services Providers Regulation (ECSPR). Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα ενισχύει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, υλοποιώντας την ευρωπαϊκή στρατηγική της.

Το γεγονός αυτό καθιστά τη SeedBlink την πρώτη εναλλακτική επενδυτική πλατφόρμα στην Κεντρο-ανατολική Ευρώπη που πιστοποιείται βάσει του νέου κανονισμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο τέσσερις άλλες πλατφόρμες έχουν λάβει αυτήν την άδεια από φορείς με τοπική δικαιοδοσία, για να λειτουργούν κυρίως στη Δυτική Ευρώπη (Ισπανία, Λετονία, Ολλανδία και Γαλλία) ενώ μόνο οι δύο εξ αυτών περιλαμβάνουν μετοχές στις υπηρεσίες τους.

“Μία νέα, ασφαλέστερη εποχή ξεκινά για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε startups και scale-ups του κλάδου της τεχνολογίας, για να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της Ευρώπης ως κόμβου καινοτομίας με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών από την ευρωπαϊκή αγορά. Η αδειοδότηση που λάβαμε είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία μας και μια απτή απόδειξη ότι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προστατεύσουμε τους επενδυτές όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”, αναφέρει ο Γιώργος Πλατάνας, Country Manager της SeedBlink Greece.

Σύμφωνα με το ECSPR, οι αδειοδοτημένες πλατφόρμες οφείλουν να συμμορφώνονται με έναν αριθμό μέτρων για την προστασία των επενδυτών. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το Key Investment Information Sheet (KIIS), το οποίο πρέπει να προετοιμάζει η κάθε startup κάθε φορά που συμμετέχει σε μια διαδικασία crowdfunding. Σε αυτό πρέπει να περιγράφονται οι κίνδυνοι μιας επένδυσης, καθώς και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες του κάθε project, τα δικαιώματα και τις αμοιβές των επενδυτών και τους τύπους των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι πάροχοι υπηρεσιών crowdfunding επιτρέπεται να δημιουργήσουν μια δευτερεύουσα αγορά όπου οι επενδυτές μπορούν να μεταπωλούν τις επενδύσεις που έχουν κάνει με τη μορφή συμμετοχικής χρηματοδότησης, μέσω ειδικών πινάκων ανακοινώσεων όπου αγοραστές και πωλητές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

“Ξεκινήσαμε την υποβολή αιτήσεων για την διαπίστευση από τις δικαιοδοτικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο την απόκτηση «ευρωπαϊκού διαβατηρίου». H SeedBlink προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν με ασφάλεια και χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, σε startups με ευρωπαϊκό DNA, μαζί με το ισχυρότερο δίκτυο Business Angels και Venture Capitals.

Πέρα από ένα σαφές πρωτόκολλο διαδικασιών, η πιστοποίηση που ελήφθη αυξάνει τις δυνατότητές μας για συνεργατικές επενδύσεις στο φάσμα μεταξύ 100.000 και 5 εκατομμυρίων ευρώ”, επισημαίνει η Carmen Sebe, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SeedBlink.

Η SeedBlink είναι μια επενδυτική πλατφόρμα εξειδικευμένη στον κλάδο της τεχνολογίας, που ξεκίνησε το 2020 και δίνει τη δυνατότητα τόσο σε μεμονωμένους όσο και σε καταξιωμένους θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν σε κορυφαίες ευρωπαϊκές startups και scaleups.

Το 2022, η SeedBlink εδραίωσε την υποδομή της και επέκτεινε την παρουσία της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στις Κάτω Χώρες (Benelux) καινοτομώντας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Μάλιστα, έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 145 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις startup, προσελκύοντας πάνω από 63.000 μεμονωμένους επενδυτές από 73 χώρες, ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο 255 χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών εταιρειών. H πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και για τους Έλληνες επενδυτές και μάλιστα με πληροφόρηση και μενού στην ελληνική γλώσσα.

Οι γύροι χρηματοδότησης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέσω της SeedBlink έχουν πάνω από 200 βασικούς επενδυτικούς εταίρους, στους οποίους περιλαμβάνονται Venture Capitals, θεσμικοί επενδυτές, οικογενειακά γραφεία (family offices) και ομάδες επιχειρηματικών αγγέλων (business angels), τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις