HSBC: Το επενδυτικό τοπίο του 2022

Στη διαδικτυακή παρουσίαση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 Premier πελάτες της HSBC, συμμετείχαν ομιλητές από την HSBC Global Private Banking & Wealth και τους οίκους Schroders και BlackRock

 

Ευρεία γκάμα θεμάτων των διεθνών αγορών – από τις επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας και των φυσικών πόρων έως τις τάσεις σε μετοχές και ομόλογα – καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “HSBC Market Update 2022” της HSBC που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Στη διαδικτυακή παρουσίαση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 Premier πελάτες της HSBC, συμμετείχαν ομιλητές από την HSBC Global Private Banking & Wealth και τους οίκους Schroders και BlackRock.

Δημιουργία ανθεκτικών χαρτοφυλακίων σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας

Ο CFA, Chief Investment Officer – Europe International & MENA της HSBC Global Private Banking & Wealth Γιώργος Λεοντάρης, μίλησε για τη δημιουργία ανθεκτικών χαρτοφυλακίων σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας. «Οι φόβοι για ύφεση, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να διατηρήσουν την αγορά ασταθή το επόμενο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ακόμα την ισχύ του USD προς το παρόν, με τον πληθωρισμό πιθανόν να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία και να παραμείνει τροχοπέδη για τις μετοχές. Καθώς η προσοχή της αγοράς στρέφεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση του οικονομικού κύκλου, τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο ισχυρό εργαλείο διαφοροποίησης για τη δημιουργία ανθεκτικών χαρτοφυλακίων, καθώς θα πρέπει να συσχετίζονται λιγότερο με μετοχές στο μέλλον. Με σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία να υποχωρούν το 2022 και το επενδυτικό κλίμα ήδη σε αδύναμα επίπεδα, το επόμενο έτος θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση ή ανακούφιση στις αποδόσεις της αγοράς, ανάλογα με βασικούς παράγοντες που συζητούνται σε βάθος στις τριμηνιαίες προοπτικές της HSBC».

Αμείωτο το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας

Ο Director, Product Strategist της ομάδας Natural Resources της BlackRock Fred Wood, παρουσίασε τις απόψεις του εστιάζοντας στον τομέα της ενέργειας. «Η πραγματική υποστήριξη για τις τιμές της ενέργειας προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς. Η προσφορά παραμένει περιορισμένη, όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και λόγω μακροπρόθεσμων προβληματισμών σχετικά με τις χαμηλότερες επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου. Οι ενεργειακές εταιρείες είναι επιφυλακτικές σχετικά με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, δεδομένων των αβέβαιων ωφελειών από την παροχή νέων ορυκτών καυσίμων σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης».

Η θέση των αναδυόμενων αγορών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Η Head of Multi-Asset Growth & Income της Schroders Remi Olu-Pitan, σχολίασε τις αναδυόμενες αγορές και τη θέση τους σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. «Οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι μόνο οι κινεζικές μετοχές. Πράγματι, αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι ο μεγάλος κίνδυνος και βλέπουμε τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες εκτός Κίνας, και μάλιστα εκτός μετοχών. Οι αποτιμήσεις στο χρέος των αναδυόμενων αγορών είναι πιο ελκυστικές από τις μετοχές και ο κόσμος των ομολογιών στρέφεται προς τα εμπορεύματα και τους ευνοημένους από τον πληθωρισμό. Είμαστε πιο ενθουσιασμένοι με τη Λατινική Αμερική, ενώ η Ευρώπη αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον μας».

Ο Επικεφαλής Wealth and Personal Banking της HSBC Ελλάδας Στέλιος Πιρπινιάς, τόνισε:«Μένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να κρατούμε τους Premier πελάτες μας ενήμερους για τις τάσεις και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Επιλέξαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών γεγονότων στην παγκόσμια οικονομία τα οποία γεννούν μεγάλη αβεβαιότητα, ερωτηματικά αλλά και κάποιες ευκαιρίες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις