Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η κόντρα Μέσι – Ρονάλντο παίρνει «φωτιά» στην αγορά fan tokens

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για τα fan tokens έχει δεκαπλασιαστεί

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά των fan tokens ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κατάρ. Το ενδιαφέρον για αυτό το εξειδικευμένο είδος κρυπτονομισμάτων που συχνά περιγράφεται ως ένα «κοκτέιλ» crypto και αθλητισμού έχει κορυφωθεί, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να έχει δεκαπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Kaiko, μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων με έδρα το Παρίσι, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για τα εν λόγω tokens αυξήθηκε σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο από 32 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

«Έχουμε λοιπόν δεκαπλάσια αύξηση του όγκου, η οποία είναι τεράστια για αυτά τα διακριτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Dessislava Aubert.

Τα προνόμια για τους αγοραστές

Για ορισμένους αγοραστές, αυτού του είδους τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν την ευκαιρία να κερδίσουν ορισμένα προνόμια. Για παράδειγμα, μπορούν να κερδίσουν βραβεία και να ψηφίσουν τραγούδια που παίζονται σε αγώνες. Για άλλους βέβεαια, τα fan tokens αποτελούν μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

«Φουντώνει» η κόντρα Μέσι – Ρονάλντο

Το token της Αργεντινής, της ομάδας του Λιονέλ Μέσι, υποχώρησε 25% στα 5,26 δολάρια μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία στον πρώτο αγώνα για το Μουντιάλ.

Από την άλλη, το token της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο κατέγραψε άνοδο 119% στα 7 δολάρια τις 10 ημέρες πριν από το τουρνουά. Στη συνέχεια ωστόσο έχασε σχεδόν τη μισή αξία του, παρόλο που η ομάδα ήταν αήττητη και στην κορυφή του ομίλου της.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς για τα fan coins εκτινάχθηκε στα 401 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από 256 εκατομμύρια δολάρια περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει ξανά κάτω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων

Το Socios, το οποίο προωθείται από τον Λιονέλ Μέσι, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της αγοράς των crypto. Και αυτό γιατί διευκολύνει τις συναλλαγές των περισσότερων fan coins, περιγράφοντας την αγορά τέτοιων token ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με αποκλειστικά προνόμια και βραβεία.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο έχουν κυκλοφορήσει tokens που υποστηρίζονται από τη Socios, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Ίντερ Μιλάνο και η Ατλέτικο Μαδρίτης. To ίδιο έχουν κάνει και οι εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και της Αργεντινής, με κεφαλαιοποίηση που κυμαίνεται από περίπου 7 έως 21 εκατ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις