Global Innovation Index: Η Ελλάδα «κέρδισε» 4 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ 132 χωρών διεθνώς

Τα «άλματα» που πραγματοποιεί η χώρα μας τα τελευταία στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι βρέθηκε στην 43η θέση του Global Innovation Index 2022, μεταξύ 132 χωρών, σημειώνοντας βελτίωση κατά 4 θέσεις. Τα στοιχεία του Global Innovation Index  ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της 3ης ετήσιας έκδοσης της Έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Έκδοση που σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη των πολιτικών και των δράσεων για την επόμενη μέρα της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, σε αυτό το ρευστό, ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Global Innovation Index η βελτίωση της χώρας στη διεθνή κατάταξη προήλθε από το σκέλος των εκροών δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος υποδείκτης της καινοτομίας, σημείωσε σημαντική βελτίωση κατά 11 θέσεις καταλαμβάνοντας την 49η θέση το 2022, γεγονός που αναδεικνύει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα υποχώρησε ελαφρώς 5 θέσεις στον δείκτη ανθρωπίνου κεφαλαίου & έρευνας και στον τομέα που αφορά τους θεσμούς, δηλαδή την σταθερότητα του πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κατατάσσεται στην 69η θέση από την 51 θέση του 2021 λόγω κυρίως της επιδείνωσης της κατάταξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει χαμηλές επιδόσεις στο πεδίο πολυπλοκότητας της αγοράς καθώς η Ελλάδα παρά την βελτίωση της σε ετήσια βάση κατά 5 θέσεις κατατάσσεται στην 55η θέση διεθνώς.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην έκθεση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία έτη συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να καλύπτει την υστέρηση των προηγούμενων χρόνων στις επιδόσεις. Η πρόοδος επικεντρώνεται σε στοιχεία ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ περαιτέρω βελτιώσεων επιδέχονται τα δίκτυα και η ψηφιακή ένταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ο αριθμός των ενεργών χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (69%) αυξήθηκε από πέρυσι και είναι κατά 4% υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης, η χώρα σημείωσε πρόοδο στον πληθυσμό που διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με ποσοστό 52%, κι έφτασε πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (54%).

Το 2022, με έμφαση στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και δη της καινοτομίας που είναι το επίκεντρο της φετινής Πυξίδας, οι προτάσεις μας συνοψίζονται ως εξής:

  • Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πιστοποιήσεων με επίκεντρο την καινοτομία για ΜΜΕ και Startups που βρίσκονται σε διαδικασία μεγέθυνσης για την προσέλκυση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, κεφαλαίων, συνεργατών και πελατών.
  • Στοχευμένη προσέλκυση διεθνών παραγωγικών επενδύσεων με γνώμονα τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων και την ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν, με οριζόντια διάχυση των οφελών στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
  • Ανάπτυξη μηχανισμού προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με μετεκπαιδεύσεις εργαζομένων στο μέσον της καριέρας τους και με προγράμματα πρακτικής άσκησης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε σχετικά: Η φετινή τρίτη ετήσια ΠΥΞΙΔΑ είναι αποτέλεσμα βαθύτατης ανάλυσης του παγκόσμιου γίγνεσθαι, της δυναμικής που έχει η χώρα μας αλλά και των θέσεων κορυφαίων εκπροσώπων από την δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και το επιχειρείν. Μέσα από τους 5 πυλώνες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος της καινοτομίας που θα επιτρέψει τη βελτίωση των δεικτών αλλά και θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε τη σημασία της ΠΥΞΙΔΑΣ διότι τα αποτέλεσματα της εδράζονται στην επιστήμη και αναφέρονται στην πραγματική οικονομία. Πρόσθεσε δε, ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας. «Στόχος μας ήταν και είναι η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του επενδυτικού κενού, η δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ο Βασίλης Καφάτος, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ανέφερε σχετικά με τη Πυξίδα, «ότι σε αυτή την 3η έκδοση, επιχειρούμε μία εμβάθυνση στο ρόλο της καινοτομίας αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της διασύνδεσης και ανταλλαγής γνώσης και ιδεών, μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικής έρευνας, επιχειρήσεων, start ups, πολιτείας και κοινωνίας, ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και την ανάπτυξη νέας δυναμικής στο παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας».

Η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου, Δρ. Βενετία Κουσία, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και υπερήφανη που η ΠΥΞΙΔΑ είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών που στην επαγγελματική αρένα είναι ανταγωνιστικές: BCG, Deloitte, EY.  Ελπίζουμε ότι αυτή η dream team να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα έργα και δράσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία βιώσιμων λύσεων.  Όλοι συμφωνούμε ότι η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους»!

Η Πυξίδα θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες στο www.competegr.org

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις