Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Serial Εντρεπρενούρ: Ο γραφικός Fund Manager με τις… βερμούδες, οι «απόρρητες» επενδυτικές συναντήσεις και οι Ελληνίδες Founders που μετακομίζουν στις ΗΠΑ

Αλήθεια για ποιό λόγο διεξάγονται υπό άκρα μυστικότητα συναντήσεις ξένων επενδυτών με Έλληνες επιχειρηματίες, Fund Managers και Founders από την στιγμή που προαναγγέλλονται από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς με Δελτία Τύπου και με επίσημες ανακοινώσεις;

Αλγεινή εντύπωση σε σημαντική εκδήλωση με διεθνείς συμμετοχές που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκάλεσε με την εκκεντρική του παρουσία γνωστός Partner ενός εκ των μεγαλύτερων ελληνικών Funds.

Εμφανίστηκε στην κεντρική αίθουσα ιδιαίτερα χαλαρός και άνετος με στυλ παραλίας, με βασική επιλογή κοντή βερμούδα συνδυασμένη με φανελάκι αλά «Miami Vice», αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους ξένους επενδυτές, δημοσιογράφους και στελέχη Startups που περίμεναν τους ομιλητές του πάνελ σε μία από τις δύο σημαντικές εκδηλώσεις της ημέρας.

Όπως διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση οι στιλιστικές του επιλογές περιελάμβαναν ακόμα ανατομικά ανδρικά σανδάλια παραλίας, με κοντή, ανοιχτόχρωμη, αθλητική κάλτσα.

Γι’ αυτό άλλωστε συγκέντρωσε τα βλέμματα και τα φλας των κινητών τόσο κατά την διάρκεια του πάνελ όσο και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης (με θέμα τις επενδυτικές προκλήσεις υπό τις αντίξοες διεθνείς εξελίξεις) αλλά μάλλον απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του πάνελ που δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις για αρκετή ώρα.

————————————

Αντιθέτως, το νεοσύστατο Genesis Ventures φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τόσο με τις πολύ εύστοχες επιλογές στις επενδύσεις του όσο και με την επικοινωνιακή πολιτική του. Χαμηλή τόνοι, διακριτική παρουσία σε αρκετές εκδηλώσεις και κυρίως αποφυγή των συνηθισμένων (για τα ελληνικά δεδομένα) βαρύγδουπων δηλώσεων για… επιτυχίες και στόχους επιπέδου Silicon Valley.

————————————

Με την ευκαιρία, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τρία σημαντικά επενδυτικά Events (επισήμως, συναντήσεις επενδυτών και επιχειρηματιών) αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο σε κανένα εξ αυτών η παρουσία δημοσιογράφων δεν ήταν… ευπρόσδεκτη αλλά αντιθέτως οι πόρτες παρέμειναν ερμητικά κλειστές κατά την διάρκεια των συζητήσεων και των παρουσιάσεων, με εντολή την απομάκρυνσή τους από τις εισόδους.

Φυσικό επόμενο να προκληθούν απορίες ειδικά από τους εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ και ειδησεογραφικών πρακτορείων με διεθνή απήχηση που έχουν συνηθίσει να έχουν πρόσβαση σε παρόμοιες επενδυτικές συναντήσεις και να καλύπτουν σημαντικά γεγονότα, όπως και τις επίσημες ανακοινώσεις συμφωνιών.

Όπως διερωτήθηκε ειρωνικά Βρετανός δημοσιογράφος μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου «Προς τι τόση μυστικότητα; Εισβολή στο Ιράν σχεδιάζουν;». Για να συμπληρώσει γελώντας: «Σιγά να μην απόρρητες…αποστολές»!

Αλήθεια για ποιό λόγο διεξάγονται υπό άκρα μυστικότητα συναντήσεις ξένων επενδυτών με Έλληνες επιχειρηματίες, Fund Managers και Founders από την στιγμή που προαναγγέλλονται από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς με Δελτία Τύπου και με επίσημες ανακοινώσεις;

————————————

Δύο από τις πιο προβεβλημένες και αναγνωρίσιμες Ελληνίδες Founders του οικοσυστήματος του Βερολίνου, όπου έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μία ιδιαίτερα δραστήρια Tech «παροικία», μετακομίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Startups στην Νέα Υόρκη μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης και η άλλη για την υλοποίηση μίας νέας ιδέας με σχεδόν σίγουρη χρηματοδότηση από αμερικανικά Early Stage Funds.

Και οι δύο όμως στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι θα επιστρέψουν σίγουρα τον Αύγουστο για διακοπές στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό άλλες συνθήκες θα προτιμήσουν να μετακομίσουν μόνιμα στις Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ μακριά από φίλους, οικογένειες και συγγενείς.

Δυστυχώς, χωρίς σοβαρά κίνητρα και ολοκληρωμένη στρατηγική, το «Brain Gain» δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Με δηλώσεις-προσκλήσεις επιστροφής και επίκληση του ελληνικού φιλότιμου τα κορυφαία «μυαλά» δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην χώρα μας

————————————

Στην αντίθεση κατεύθυνση… Δύο διακεκριμένα στελέχη του οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας του Λονδίνου πήραν πρόσφατα την μεγάλη απόφαση να αφήσουν την Αγγλία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη της Protio: του νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος του Αντώνη Φιοράκη.

Ο λόγος για τον Θράσο Κηπουργό ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του Head of Investments και τον Γιάννη Τζίκα που φέρει τον τίτλο του Head of Technology. Την ομάδα συμπληρώνουν ακόμα αρκετά έμπειρα στελέχη, όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Protio πριν από δύο εβδομάδες συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ στον αρχικό γύρο χρηματοδότησης (Pre-Seed), στον οποίο συμμετείχαν ελληνικά και ξένα επενδυτικά Funds.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις