Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

20+23 καινοτόμες εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

Οι καινοτόμες αυτές εταιρείες έχουν καταγράψει μια εξαιρετική πορεία στη διάρκεια λειτουργίας τους και υπόσχονται το 2023 να πρωτοτυπήσουν ακόμα περισσότερο

Η πολύμηνη περίοδος της καραντίνας αποτέλεσε ένα μεταβατικό στάδιο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έδειξαν να εκτιμούν, κατά το δύσκολο εκείνο διάστημα, το «δώρο» της τεχνολογίας για να μετασχηματιστούν, να εξελιχθούν, να πρωτοτυπήσουν, να καινοτομήσουν και, φυσικά, να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζωές όλων. Από τη στιγμή που οι online εφαρμογές εισέβαλαν στην καθημερινότητα όλων, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν τους δυνατότερους παίκτες του παιχνιδιού αυτού.

Παρακάτω παρουσιάζονται από την Γιώτα Χαρλαύτη (το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #34 και αναδημοσιεύεται σε τέσσερα parts) οι 20+23 πιο καινοτόμες εταιρείες, που έχουν καταγράψει μια εξαιρετική πορεία στη διάρκεια λειτουργίας τους και υπόσχονται το 2023 να πρωτοτυπήσουν ακόμα περισσότερο και να δουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, χάρη στο ευφυές και άριστα καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτουν.

21. MYTILINEOS

Ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων μέσω… metaverse!

Μια παγκόσμια καινοτομία πραγματοποίησε η μεταλλουργική επιχείρηση, παρουσιάζοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα σε περιβάλλον Metaverse. Πρωτοπορώντας για ακόμα μία φορά, δημοσίευσε το Flash Note για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, χρησιμοποιώντας 3D απεικόνιση. Με την πρωτοτυπία αυτή, έγινε η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο για να πραγματοποιήσει μια παρουσίαση, απεικονίζοντας τα οικονομικά μεγέθη σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της με πάσα λεπτομέρεια. Πρόκειται για ένα σύστημα που τώρα αναπτύσσεται σταδιακά στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή για εταιρικές παρουσιάσεις, πρώτη φορά όμως για την αποτύπωση πολύπλοκων και χρονικά περιορισμένων κανονιστικών υποχρεώσεων, όπως είναι τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών. Η 3D απεικόνιση επιτρέπει σε διαφορετικά κοινά να κατανοήσουν καλύτερα και σε βάθος τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, παρέχοντας μία πιο εύληπτη και προσιτή εμπειρία. Μέσω αυτής της διαδραστικής εμπειρίας, οι εταιρείες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν βασικούς τομείς επιτυχίας και τομείς βελτίωσης, ενώ το εικονικό περιβάλλον επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα δεδομένα με τρόπο που οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως τα υπολογιστικά φύλλα και τα γραφήματα, δεν μπορούν να αποδώσουν. Έχοντας ως γνώμονα πάντα την καινοτομία και την μέγιστη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, η MYTILINEOS, πρώτη στην Ελλάδα, δημοσίευσε για τρίτη συνεχή χρονιά τα οικονομικά της αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

22. NOVA

Η νέα εποχή στα συμβόλαια κινητής

Ξεχάστε την NOVA όπως την ξέρατε. Η Nova ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο του 2023 την ενοποίησή της με τη Wind, ύστερα από τη συμφωνία εξαγοράς που έλαβε χώρα τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και παρουσιάζει τα πιο καινοτόμα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας για κινητή, σταθερή, internet και ψυχαγωγία. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε τα προϊόντα κινητής «Unlimited+», τα οποία είναι σχεδιασμένα να παρέχουν υπερεπάρκεια δεδομένων και απεριόριστη ομιλία και μηνύματα. Τα νέα προϊόντα παρέχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής για κάθε χρήστη κινητής, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καρτοκινητών, καθώς τα νέα συμβόλαια ξεκινούν από μόλις 13 ευρώ. Το πρόγραμμα «Unlimited+» σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στα συμβόλαια κινητής, που γίνονται πλέον προσιτά σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν επιπλέον να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα για τις τιμές που πληρώνουν σήμερα. Η Nova ανακοίνωσε επίσης τις νέες προσφορές για internet μέσω δικτύου οπτικών ινών με υψηλές ταχύτητες 500Mbps και 1Gbps, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά από το δικό της, διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη διείσδυση της οπτικής ίνας στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα επιταχύνει την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα και θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο για τον κλάδο στη χώρα, σε απίθανες τιμές.

23. Optima Bank

Συμβαδίζοντας με την τεχνολογική εξέλιξη

Η Optima bank, αφουγγραζόμενη τις ανάγκες των πελατών της και συμβαδίζοντας με τον σύγχρονο τρόπο δραστηριοποίησής τους, αξιοποιεί στο έπακρο την τεχνολογία, με στόχο να προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία μέσα από απλές διαδικασίες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών της. Συγκεκριμένα, από τις 3 Οκτωβρίου 2022, οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να συναλλάσσονται και με χρήση ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr wallet για την ταυτοποίησή τους. Η καινοτομία αυτή προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες που απολαμβάνουν οι πελάτες της Optima bank, καθώς τούς επιτρέπει να επικαιροποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία από Optima e-banking ή το Optima mobile app, μέσω της υπηρεσίας eGov Know your Customer. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, αποφεύγουν τις χρονοβόρες διαδικασίες εκτύπωσης των σχετικών εγγράφων-δικαιολογητικών και προσκόμισής τους στο κατάστημα. Η Optima bank μετατρέπεται έτσι σε μια καινοτόμα τράπεζα που συμβαδίζει με την τεχνολογική εξέλιξη, μετουσιώνοντάς την σε πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες που λύνουν τα χέρια των πελατών της. Στα μελλοντικά της σχέδια είναι η καθιέρωση μιας τραπεζικής σχέσης όπου δεν θα απαιτείται η επίσκεψη στο κατάστημα, με τον πιο εύκολο και σύντομο τρόπο. Η Optima υπόσχεται στους πελάτες της ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, μέσα από την υιοθέτηση εξελιγμένων τεχνολογιών.

24. ORFIUM

Η κίνηση- ματ στην απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η Orfium έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ιδρύθηκε το 2015 και από τότε θεωρείται ο από μηχανής θεός της μουσικής βιομηχανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η μη απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για μία startup, η οποία απλοποιεί τον εντοπισμό και την απόδοση δικαιωμάτων, διευκολύνοντας δισκογραφικές εταιρείες αλλά και καλλιτέχνες που δίνει τη λύση στα προβλήματα της μουσικής βιομηχανίας. Η Orfium είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στον κλάδο της και εξυπηρετεί μερικά από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως, όπως οι Sony Music Entertainment και Red Bull Records. Με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία εντοπίζει μουσικά έργα των δικαιούχων, ακόμα και εκεί όπου κανείς άλλος δεν μπορεί να εντοπίσει. Καταφέρνει δηλαδή να βρει περιεχόμενο που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε μορφή στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσει ότι οι δημιουργοί του θα πληρωθούν δίκαια και έγκαιρα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αρκετά θολό, η δράση της Orfium καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία, κάτι που το γνωρίζει και η ίδια και για τον λόγο αυτό αξιοποιεί στο έπακρο την τεχνογνωσία και την τεχνολογία της.

25. PeopleCert

Οσονούπω… decacorn!

Με αποτίμηση που ξεπερνά τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με σημαντική αύξηση μεγεθών η PeopleCert, ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος» στοχεύει να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία το πρώτο ελληνικό decacorn (10 δισ. δολ). Τα θεμέλια για τη δυναμική ανάπτυξη του ομίλου μπήκαν το 2012 όταν η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται διεθνώς δημιουργώντας in house την πρωτοποριακή τεχνολογία online proctoring  και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Τον Ιούλιο του 2021 η εταιρεία καθιερώθηκε ως ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», χάρη στην επιτυχημένη εξαγορά της βρετανικής Axelos, έναντι 450 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή, αναδεικνύει το όραμα, την πίστη και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ιδρυτή της εταιρείας, Βύρωνα Νικολαΐδη, ο οποίος, παρά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έπλητταν την Ελλάδα επί αρκετά χρόνια, κατάφερε να επεκταθεί και να επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επεκτείνοντας κατά πολύ τις δραστηριότητές του. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την PeopleCert ως την εταιρεία που καθιέρωσε τις εξετάσεις εξ αποστάσεως με τηλεπιτήρηση, κάτι που φυσικά είναι αλήθεια, καθώς η τεχνολογία που επιτρέπει αυτού του είδους τη διεξαγωγή εξετάσεων, είναι δημιούργημα της PeopleCert. Σήμερα η People Cert πραγματοποιεί εξετάσεις και πιστοποιεί το προσωπικό περισσότερων από 50.000 εταιρειών-κολοσσών σε όλο τον κόσμο, όπως η Amazon, η Microsoft, η Deutsche Bank και η Boeing.

26. PROSPERTY

Το μέλλον στην αγορά ακινήτων είναι εδώ

Η startup που ιδρύθηκε το 2020 από τους Αντώνη Μαρκόπουλο, Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη, στόχο έχει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν, ενοικιάζουν και διαχειρίζονται ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, η Prosperty διαμορφώνει το μέλλον των ακινήτων ψηφιακά, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία και ανάλυση δεδομένων στην αγορά ακινήτων, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία για ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων. Πάντα με γνώμονα το μέλλον, η εταιρεία αλλάζει το status quo στο real estate, θέτοντας τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των πελατών της πάνω από οτιδήποτε άλλο, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη. Αυτό το επιτυγχάνει επενδύοντας σε δεδομένα και καινοτόμα τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται σαφή, λεπτομερή επικοινωνία, άμεση πρόσβαση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε βήμα της διαδικασίας, μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας. Η Prosperty εγγυάται την πώληση του ακινήτου μέσα σε έξι μήνεw, καθώς ο εκάστοτε ιδιοκτήτης βλέπει τις προσφορές και διαπραγματεύεται την ιδανική τιμή. Η ομάδα της Prosperty προωθεί το ακίνητο σε υποψήφιους αγοραστές σε όλο τον κόσμο, απαλλάσσει πωλητές και αγοραστές από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τούς καθοδηγεί με τον πιο σωστό τρόπο. Μάλιστα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

27. PUBLIC

Φέρνουν την «πράσινη» εποχή στην παραλαβή των προϊόντων

Παρήγγειλες από τα public.gr; Τώρα, μπορείς να παραλάβεις περισσότερα από 100.000 προϊόντα, άμεσα, στο κοντινότερο locker, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας, χάρη στη νέα υπηρεσία locker pickup 24/7. Ο πρωτοπόρος omnichannel retailer, σε συνεργασία με την κορυφαία στον χώρο των smart lockers startup, BOX NOW, προσφέρουν μια υπηρεσία που παρέχει την απόλυτη ελευθερία στους καταναλωτές, επιτρέποντάς τους να παραλάβουν την παραγγελία τους σε πάνω από 1.200 σημεία πανελλαδικά και να πληρώσουν πριν ή κατά την παραλαβή μέσω κάρτας. Πρόκειται για φιλικά προς το περιβάλλον lockers, καθώς λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και αποτελούν παγκόσμια καινοτομία, ένα μοντέλο λειτουργίας που μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα. Την πρωτοποριακή υπηρεσία μπορεί κανείς να βρει ήδη στο public.gr στα προϊόντα με την ένδειξη «Express 24-48 ώρες». Κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας των προϊόντων που φέρουν τη συγκεκριμένη σήμανση, οι καταναλωτές επιλέγουν παραλαβή από «Κατάστημα ή Locker» και πληκτρολογώντας περιοχή ή τον ταχυδρομικό κώδικα, μπορούν να εντοπίσουν τα BOX NOW lockers που τους εξυπηρετούν περισσότερο. Η πρωτοποριακή υπηρεσία εντάσσεται και στην «Green Commerce» πρακτική που ακολουθούν τα Public δίνοντας άλλη μία «πράσινη» λύση στους καταναλωτές. Με τη χρήση των «πράσινων» lockers, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε αποστολής μειώνεται, καθώς μειώνονται τυχόν περιττές διαδρομές λόγω απουσίας του παραλήπτη.

28. Skroutz

Η πιο ευχάριστη περιήγηση σε e-shop

Το Νο1 marketplace στην Ελλάδα, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με προσωποποιημένο περιεχόμενο ώστε κάθε χρήστης να απολαμβάνει μία ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα. Κάθε φορά που ο καταναλωτής συνδέεται στον λογαριασμό του στο Skroutz, το προσωποποιημένο feed στην αρχική σελίδα, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς με ποικίλο περιεχόμενο, θα του παρουσιάζει προϊόντα και τάσεις με βάση τις δικές του ανάγκες. Οι προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων και περιεχομένου που απολαμβάνουν οι χρήστες, στοχεύουν στη γρήγορη ενημέρωσή τους, με οδηγούς αγοράς, νέες κυκλοφορίες, προσφορές και προωθητικές ενέργειες από τους εμπόρους, καθώς και αποκλειστικά Skroutz Plus Deals. Στόχος αυτής της καινοτομίας είναι αφενός να εμπνεύσει τον χρήστη να ανακαλύψει trends και νέα προϊόντα, αλλά και να εξασφαλίσει μια εξαιρετική αγοραστική εμπειρία, στοχεύοντας στον πυρήνα αυτής. Πλέον η περιήγηση στο Skroutz χαρίζει τη μοναδική αίσθηση της κλασικής βόλτας στα μαγαζιά που μεταφέρεται πλέον online και ανοίγει νέους ορίζοντες, ώστε το Skroutz να μετατραπεί σε ένα αγαπητό μέρος όπου οι χρήστες θέλουν να περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους. Το Skroutz γίνεται ο πιο στενός φίλος του κάθε καταναλωτή, εκείνος που γνωρίζει πώς να τον εμπνεύσει για τις αγορές του σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, πάντα με γνώμονα τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες.

29. SPOTAWHEEL

Το success story στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Από το 2016, όποτε και ιδρύθηκε η Spotawheel, τα πάντα άλλαξαν στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και αυτό, επειδή η καινοτόμος startup κατάφερε να αναδείξει όλες τις παθογένειες του συγκεκριμένου χώρου. Βασιζόμενη στην αρχή της διαφάνειας, η εν λόγω εταιρεία προέκυψε από την επίλυση προβλημάτων, βοηθώντας όλους όσους επιθυμούν να βρουν ένα πραγματικά άρτιο όχημα χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουν τους συνήθεις κινδύνους, επινοώντας έτσι εκ νέου ολόκληρη τη διαδικασία πώλησης και αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Spotawheel είναι ο εξειδικευμένος αλγόριθμος αξιολόγησης και αγοράς οχημάτων που έχει αναπτύξει, συνδυάζοντας αρμονικά τεχνολογίες αιχμής όπως Big Data, Machine Learning & Τεχνητή Νοημοσύνη, με την τεχνογνωσία των ανθρώπων της! Η Spotawheel μπορεί να προβλέπει τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στην αγορά ολόκληρης της Ευρώπης, με ακρίβεια και ταχύτητα. Η στρατηγική της μόνο επικερδής μπορεί να χαρακτηριστεί. Ειδικότερα, τα έσοδά της αυξήθηκαν το 2022 κατά 140% σε σχέση με το 2021 και σήμερα βρίσκονται σε πορεία υπέρβασης των 100 εκατομμυρίων πωλήσεων. Επιπλέον, οι χρήστες καρτών Edenred μπορούν να αγοράσουν ή να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο μέσω των πιο ευέλικτων προγραμμάτων απόκτησης αυτοκινήτου που προσφέρει η Spotawheel, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το ποσό ή ένα μέρους αυτού από τις κάρτες που κατέχουν.

30. Think Silicon

Με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη

Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό ΙΡ εξαιρετικά χαμηλής ισχύος και υψηλής απόδοσης γραφικών, η Think Silicon δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη λίστα. Πρόκειται για μια εταιρεία του ομίλου Applied Materials, η οποία ξεκίνησε στην Πάτρα ως startup σχεδιασμού επεξεργαστών γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές και φορετές συσκευές και έχει δικαιωματικά μπει στα λεγόμενα «success stories» της ελληνικής startup σκηνής. Παράλληλα, αποτελεί και μια πηγή οικονομικής και τεχνολογικής υπεραξίας για τη χώρα μας, με πολλαπλασιαστική επίδραση σε πολλούς τομείς, με κορωνίδα την εκπαίδευση. Οι διαμορφώσιμες GPU της Think Silicon εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από απόδοση γραφικών σε οθόνες για έξυπνα προϊόντα IoT, όπως φορητές συσκευές, ζώνες γυμναστικής, συσκευές παρακολούθησης υγείας, συσκευές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και ασφάλειας, έως επικάλυψη βίντεο σε κέντρα δεδομένων. Οι νέες GPU έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν λειτουργικότητα AI σε οποιαδήποτε συσκευή αιχμής που τροφοδοτείται με μπαταρία. Η Think Silicon, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή καινοτομίας στη χώρα μας αλλά και να δημιουργήσει τη νέα γενιά μηχανικών, συνεργάζεται με το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια έμπειρη ερευνητική ομάδα η οποία εργάζεται πάνω στη σχεδίαση επεξεργαστών γραφικών και επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης για ενσωματωμένα φορητά συστήματα.

Innovation pt.3 *Sponsored by ΔΕΗ blue

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις