Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρόστιμο-μαμούθ στην Ericsson για δωροδοκία

Η εταιρεία παραδέχτηκε την ενοχή της απέναντι στις κατηγορίες της δωροδοκίας και των πρακτικών διαφθοράς σε 5 χώρες

Νέο πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Ericsson, η οποία παραδέχτηκε την ενοχή της απέναντι στις κατηγορίες της δωροδοκίας και των πρακτικών διαφθοράς, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

Η εταιρεία είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 520,6 εκατομμυρίων δολαρίων και το 2019 για την «πολυετή εκστρατεία διαφθοράς», όπως την είχαν χαρακτηρίσει τότε οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα λοιπόν με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία είχε δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και είχε παραποιήσει βιβλία και αρχεία στο Τζιμπουτί, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και το Κουβέιτ. Ακόμα, είχε πληρώσει περίπου 540 εκατομμύρια δολάρια και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτή τη φορά, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Ericsson χρησιμοποιούσε εξωτερικούς συμβούλους για να δωροδοκεί κυβερνητικούς αξιωματούχους και να διαχειρίζεται «μαύρα ταμεία» στις πέντε προαναφερθείσες χώρες, χρησιμοποιώντας «εικονικές συμβάσεις» και «πλαστά τιμολόγια» για να αποκρύπτει τη φύση των κεφαλαίων.

Όσον αφορά την Κίνα, οι υπάλληλοι της Ericsson φρόντισαν να δοθούν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε πράκτορες και συμβούλους, «ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για να προσφερθούν πράγματα αξίας, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών αναψυχής, σε ξένους αξιωματούχους».

Την ίδια ώρα, στο Τζιμπουτί, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε ότι Ericsson έδωσε πάνω 2 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις