Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TikTok: Σε εφαρμογή το Project Clover για την ασφάλεια των δεδομένων

Το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok

 

Το TikTok είναι το μέρος όπου η δημιουργικότητα θριαμβεύει. Πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έρχονται στην πλατφόρμα μας κάθε μήνα για να εκφραστούν, να μάθουν νέες δραστηριότητες ή δεξιότητες και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Τέτοιου είδους έκταση συνεπάγεται και σημαντική ευθύνη – την οικοδόμηση εμπιστοσύνης κάνοντας σίγουρο πως η ασφάλεια και το απόρρητο της κοινότητάς μας και των δεδομένων της είναι κρίσιμης σημασίας.

Παρουσιάζοντας το Project Clover

Το 2021,  είχε χαράξει μια σαφή στρατηγική διακυβέρνησης δεδομένων για την Ευρώπη που βασίζεται στις αρχές της αποθήκευσης δεδομένων τοπικά, την ελαχιστοποίηση των μεταφορών δεδομένων εκτός της περιοχής και την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα χρηστών του TikTok.

Σήμερα, σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την προσέγγισή με το Project Clover – και να προχωρήσει πέρα από την τήρηση των προτύπων της βιομηχανίας, στον καθορισμό ενός νέου προτύπου συνολικά όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων. Το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok. Αυτή η πρωτοβουλία θα εισαγάγει μια σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και την περαιτέρω ευθυγράμμιση της συνολικής μας προσέγγισης στη διακυβέρνηση δεδομένων με την αρχή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στα δεδομένα (European data sovereignty).

Πρόσβαση στα δεδομένα και έλεγχοι

Οι υπάρχοντες έλεγχοι στην πρόσβαση δεδομένων ήδη περιορίζει κατά πολύ την την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών. Βασιζόμενοι στην προσέγγισή μας για την ασφάλεια των δεδομένων στις ΗΠΑ, ενισχύουμε περαιτέρω αυτούς τους ελέγχους εισάγοντας πύλες ασφαλείας που θα καθορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok και τις μεταφορές δεδομένων εκτός Ευρώπης. Αυτό θα προσθέσει ακόμα ένα επίπεδο ελέγχου στην πρόσβαση στα δεδομένα. Κάθε πρόσβαση στα δεδομένα όχι απλά θα συμμορφώνεται με τους σχετικούς νόμους περί προστασίας δεδομένων, αλλά θα πρέπει επίσης να περάσει πρώτα από αυτές τις πύλες ασφαλείας και τους πρόσθετους ελέγχους.

Εξωτερική επιτήρηση

Η παραπάνω διαδικασία θα επιβλέπεται και θα ελέγχεται από τρίτους – έναν Ευρωπαίο συνεργάτη ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος θα διενεργεί ελέγχους επί των ελέγχων και της προστασίας δεδομένων μας, θα παρακολουθεί τις ροές δεδομένων, θα παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση και θα αναφέρει τυχόν περιστατικά. Βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με συνεργάτη και θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω.

Τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας

Θα συνεργαστούμε με τρίτους για να ενσωματώσουμε στην προσέγγισή μας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που ενδυναμώνουν αυτές τις ήδη ισχυρές διαδικασίες. Αυτό περιλαμβάνει – χωρίς να περιορίζεται σε αυτά – την ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, έτσι ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να αναγνωριστεί χωρίς πρόσθετες πληροφορίες και τη συνάθροιση δεδομένων σε μεγάλα σύνολα για την προστασία του απορρήτου των ατόμων.

Μια ειδική, εσωτερική ομάδα εργάζεται πάνω στο Project Clover από πέρυσι. Αναμένουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα νέα και κορυφαία στον κλάδο μέτρα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και μέσα στο 2024.

Αποτελέσματα στην αποθήκευση δεδομένων τοπικά

Η συμπλήρωση αυτών των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων είναι η δέσμευσή μας να αποθηκεύουμε τοπικά δεδομένα χρηστών του ευρωπαϊκού TikTok. Πέρυσι, ανακοινώσαμε λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό μας κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τις λεπτομέρειες για δύο ακόμη τοποθεσίες κέντρων δεδομένων – ένα δεύτερο κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο και ένα τρίτο στην περιοχή Hamar της Νορβηγίας. Παρόμοια με το αρχικό μας κέντρο δεδομένων, αυτά τα δύο νέα κέντρα δεδομένων θα είναι τοποθεσίες τις οποίες θα λειτουργούν αξιόπιστοι παρόχοι υπηρεσιών. Θα ξεκινήσουμε να αποθηκεύουμε τοπικά τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών του TikTok φέτος, με τη μεταφορά να συνεχίζεται μέσα στο 2024. Μόλις γίνουν λειτουργικά, αυτά τα τρία κέντρα δεδομένων θα αντικατοπτρίζουν συνολική ετήσια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.

Βιώσιμη προσέγγιση

Ευθυγραμμιζόμενοι με την μακροπρόθεσμη φιλοδοξία για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης επιχείρησης, το νέο κέντρο δεδομένων στη Νορβηγία θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια (που θα προέρχεται κυρίως από την τοπική υδροηλεκτρική ενέργεια) και θα επωφελείται από το ψυχρότερο κλίμα, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερη φυσική ψύξη για να μειώσει το PUE βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση. Οι δραστηριότητες στη Νορβηγία θα ανακυκλώνουν επίσης την πλεονάζουσα θερμότητα, η οποία θα διατίθεται ως ενεργειακός πόρος για νέες και υπάρχουσες δραστηριότητες στη γύρω περιοχή.

Το Project Clover ενισχύει τη δέσμευσή για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση διακυβέρνησης δεδομένων που τοποθετεί τη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών στον πυρήνα της και ευθυγραμμίζεται με την αρχή της κυριαρχίας των δεδομένων. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του θα διασφαλίσει ότι τα 150 εκατομμύρια άτομα που έρχονται στο TikTok κάθε μήνα απολαμβάνουν την κορυφαία στον κλάδο προστασία και ασφάλεια δεδομένων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις