Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: “Τρέχει” να προλάβει τη δέσμευση της, για αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030

Η Microsoft και η Running Tide υπογράφουν διετή συμφωνία για την αφαίρεση έως και 12.000 τόνων άνθρακα, χρησιμοποιώντας μια  πρωτοποριακή τεχνολογία που ενισχύει την ικανότητα του ωκεανού να απομακρύνει φυσικά τον άνθρακα

Η Microsoft είχε δεσμευτεί να είναι αρνητική σε άνθρακα έως το 2030, αλλά οι εκπομπές άνθρακα έχουν αυξηθεί. Αντιλαμβανόμενη ότι το πλάνο κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, η Microsoft προχωρά σε νέα συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στρέφεται στη Running Tide για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις εκπομπές της μέσω του ωκεανού.
Η πιο πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας της Microsoft έδειξε αύξηση 21,5% στις εκπομπές από το 2020 έως το 2021. Ο γίγαντας λογισμικού το απέδωσε στις εκπομπές scope 3, οι οποίες είπε ότι συνδέονταν με την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων και περισσότερους πελάτες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα του πιο συχνά. Η Microsoft ανέπτυξε τις επιχειρήσεις cloud και gaming και οι καθαρές εκπομπές της αυξήθηκαν. Η εταιρεία στοχεύει να είναι αρνητική στον άνθρακα τα επόμενα επτά περίπου χρόνια και το σχέδιό της να φτάσει εκεί εξαρτάται από την απομάκρυνση του άνθρακα.
Η λειτουργία του Tide θα αφαιρέσει το ισοδύναμο 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (C02e) τα επόμενα δύο χρόνια για λογαριασμό της Microsoft. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία που επιταχύνει την ικανότητα του ωκεανού να απομακρύνει φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα, βυθίζοντάς το στον βαθύ ωκεανό σε ασφαλή και μόνιμη μορφή. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης καινοτομίες για τη διασφάλιση αποτελεσματικής μέτρησης, αναφοράς και επαλήθευσης.
Το Running Tide σχεδιάζει, κατασκευάζει και υλοποιεί επίσης μια ολοκληρωμένη σουίτα διαγνωστικών και αισθητήρων ωκεανών για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι λειτουργίες της Tide και οι βιομηχανικοί κόμβοι με αρνητικό άνθρακα προσφέρουν διαδοχικά οφέλη για τις παράκτιες κοινότητες και τα οικοσυστήματα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια υγεία των ωκεανών.
Η Running Tide, η οποίο δουλεύει επίσης με το Stripe και το Shopify, στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να κλειδώσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Το Running Tide είπε ότι θα το κάνει αυτό μέσω προσπαθειών όπως η καλλιέργεια πολλών φυκιών σε βιοδιασπώμενους σημαντήρες, με σκοπό τα φύκια να βυθιστούν τελικά στον πυθμένα του ωκεανού.
Η αφαίρεση άνθρακα είναι μια νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη και αναγκαία βιομηχανία που μετακινεί τον άνθρακα από τον γρήγορο κύκλο άνθρακα (ατμόσφαιρα, βιόσφαιρα και ανώτερος ωκεανός) στον αργό κύκλο του άνθρακα (βαθύς ωκεανός, γεωλογικές δεξαμενές και ανόργανα υλικά όπως πετρώματα).
Η επιχείρηση απομάκρυνσης άνθρακα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξής. Δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να τραβήξει μόνιμα άνθρακα στην κλίμακα που τελικά φιλοδοξεί να φτάσει. Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν επίσης ότι τα πλήρως ανεπτυγμένα, υποστηριζόμενα από επιχειρήσεις προγράμματα δέσμευσης, όπως οι γιγαντιαίες φάρμες φυκιών, θα μπορούσαν ακούσια να βλάψουν τα οικοσυστήματα των ωκεανών, σύμφωνα με στοιχεία του  MIT Technology Review, κατά την περσινή χρονιά.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις