Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εστιάζει στην απομάκρυνση των πλαστικών και των απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες που αποτελούν πηγή ζωή και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας.

Η θάλασσα αποτελεί το 70% της επιφάνειας της γης και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή παραπάνω από τη μισή ποσότητα οξυγόνου, που αναπνέουμε. Είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και για τον καθένα από εμάς. Δυστυχώς όμως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Και η Ελλάδα ενώ έχει την τύχη να είναι μια χώρα που περιβάλλεται από τη θάλασσα, με ακτογραμμή που ξεπερνά τα 13.000 χλμ., εκτιμάται ότι καταλήγουν ετησίως στις ελληνικές θάλασσες χιλιάδες τόνοι πλαστικών με σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές. 

Το επείγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης σε θάλασσες και ακτές έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα  πρωτοβουλία COSMOTE BLUE από την COSMOTE. Με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εστιάζει στην απομάκρυνση των πλαστικών και των απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες που αποτελούν πηγή ζωή και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας. Η απομάκρυνση των πλαστικών συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και εν τέλει σε ένα υγιές περιβάλλον για τον άνθρωπο. 

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την «Εναλεία», την κοινωνική επιχείρηση που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της προστασίας της θάλασσας από την πλαστική ρύπανση και από τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση. Μεγάλο μέρος αυτών των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η COSMOTE και η «Εναλεία» μοιράζονται ένα κοινό όραμα για δράσεις που σέβονται τον πλανήτη, ενθαρρύνουν την κυκλική οικονομία και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Μέχρι και το 2025, μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, αναμένεται:

  • να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα. 
  • να έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.  

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα εμπλουτίζεται και με άλλες δράσεις, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους!

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #39

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις