Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η CropX εξαγοράζει την Dacom για να ενισχύσει τα ψηφιακά δίδυμα στη γεωργία

Με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η ενοποίηση του τεχνολογικού με το αγροτικό στοιχείο.

Η CropX, πάροχος πλατφόρμας λογισμικού διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων με έδρα το Ισραήλ, εξαγόρασε την Dacom Farm Intelligence για να επεκταθεί στην Ευρώπη. Η ισραηλινή εταιρεία VC έχει επενδύσει και στην ελληνική Centaur Analytics. 

Η συμφωνία έρχεται επίσης μετά τις εξαγορές της Regen με βάση τη Νέα Ζηλανδία και της CropMetrics από τη Νεμπράσκα, από την CropX. Η εξαγορά αυτή αντιπροσωπεύει την ενοποίηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού διδύμου της γεωργίας, των εξυπηρετούμενων στρεμμάτων και των γεωγραφικών συνόλων δεδομένων.

Επιπλέον, διπλασιάζει την ομάδα της CropX και αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη συνολική περιοχή εξυπηρέτησης, με πάνω από 20.000 νέες γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η σειρά εργαλείων της CropX βοηθά τους αγρότες να παρακολουθούν την κίνηση του νερού και των αγροχημικών στο έδαφος, ώστε να ελαχιστοποιείται η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αποφεύγεται η έκπλυση, η απορροή και οι περιττές δαπάνες πόρων.

Η CropX εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια ευκαιρία ύψους 5 έως 10 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ ισχυρίζεται ότι αποτελεί τη μόνη ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αγροκτήματος με τεχνολογία ενεργής άρδευσης, αυτοβαθμολογούμενη υγρασία και χημικούς αισθητήρες, δεδομένα εδάφους, διαχείριση λιπασμάτων και δυνατότητες προστασίας των καλλιεργειών.

Ο γεωργικός κλάδος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως δήλωσε ο CEO της CropX Tomer Tzach. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει αυξανόμενη ενοποίηση στον κλάδο της διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κίνηση γύρω από τα API σχετικά με τη γεωργία και τις συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων.

Κάθε νέα εξαγορά παρέχει επίσης μια βάση δεδομένων που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και των συστάσεων σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, αυτό που λειτουργεί καλά στο Ισραήλ μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτό που χρειάζεται σε περιοχές με έντονη βροχόπτωση, όπως οι Κάτω Χώρες για περισσότερες συμφωνίες ενοποίησης και κοινής χρήσης δεδομένων στο μέλλον.

Η CropX κυριαρχεί σε αυτό που η AgFunder χαρακτηρίζει ως “αγορά λογισμικού διαχείρισης αγροκτήματος και αισθητήρων”. Στον τομέα αυτό, έγιναν επενδύσεις ύψους 879 εκατ. δολαρίων πέρσι, σε σύγκριση με 30,5 δισ. δολάρια συνολικά στην αγορά αγροτεχνολογίας.

Στις συμφωνίες χρηματοδότησης στον τομέα του agtech το 2020 περιλαμβάνονται οι XAG (182 εκατ. δολάρια), IXEYE (87 εκατ. δολάρια), DroneDeploy (50 εκατ. δολάρια) και Aclima (40 εκατ. δολάρια).

Στο μεταξύ, οι γεωργικοί κολοσσοί έχουν αναπτύξει προσφορές διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ευθυγραμμίζονται με τα διάφορα χημικά και γενετικά χαρτοφυλάκια τους. Ενδεικτικά, η Monsanto εξαγόρασε την Climate Corp που εισάγει δορυφορικά δεδομένα σε εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, ενσωματώνοντας τα στην Climate FieldView.

Η Monsanto εξαγοράστηκε με τη σειρά της από την Bayer που είχε δημιουργήσει το Xarvio Field Manager. Η ανταγωνίστρια Syngenta χαρακτηρίζει την προσφορά της AgriEdge ως  ένα πρόγραμμα διαχείρισης της γεωργικής εκμετάλλευσης που ξεπερνά το είδος του. Τέλος, η IBM έχει αναπτύξει το IBM Agriculture που συνδέεται με την πλατφόρμα IBM Watson AI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις