Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί οι “Big 5” εξαγοράζουν λιγότερες Startup εταιρείες φέτος;

Παρά την αύξηση των συνολικών κεφαλαίων τους, οι γίγαντες της τεχνολογίας περιορίζουν τις εξαγορές τους για λόγους επιχειρηματικού συμφέροντος.

Οι πέντε πολυτιμότερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας διαθέτουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν οποιαδήποτε νεοφυή επιχείρηση σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή. Αλλά παρόλο που έχουν τα μέσα, η Apple, η Google, η Microsoft, η Amazon και το Facebook δεν προχώρησαν σε ιδιαίτερες εξαγορές φέτος.

Συνολικά, οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει αυτό το χρόνο μόλις 12 εξαγορές  εταιρειών, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων συγχωνεύσεων και εξαγορών του Crunchbase. Το 2021 μέχρι στιγμής είναι μια σχετικά ανενεργή για τις GAFAM χρονιά όσον αφορά στις εξαγορές αν και σε καλή πορεία.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Συγκεκριμένα, η έλλειψη κινήτρου αντί χρημάτων είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση μη εξαγοράς μιας εταιρείας.

Μια ακόμη ανησυχία που επηρεάζει σχετικά τα αίτια των ελάχιστων εξαγορών για το 2021 είναι οι διάχυτες επιχειρηματικές ανησυχίες για τις αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις που καθιστούν τη δράση των μεγάλων εταιρειών υποτονική. Ο αυξημένος πια αντιμονοπωλιακός έλεγχος στις ΗΠΑ συνιστά έναν ανασταλτικό παράγοντα, αφού η FTC κατηγόρησε τη Google και το Facebook για παραβατικές πρακτικές ανταγωνισμού.

Οι νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγαν μάλιστα αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια που θα επέφεραν άλλα εμπόδια στις εξαγορές νεοεμφανιζόμενων αντιπάλων και θα διευκόλυναν τη διάλυση επιχειρήσεων, θέτοντας σε δοκιμασία τους CEOs μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αναφορικά με τους κινδύνους της μονοπωλιακής δύναμης.

Εφόσον όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και δεδομένων των οικονομικών αποτελεσμάτων των Big 5 που συγκέντρωσαν συνολικά 75,8 δισ. δολάρια σε κέρδη και 331,6 δισ. δολάρια σε έσοδα, παράλληλα με τις μετοχές τους που έχουν αυξηθεί κάθετα, δε χρειάζεται να αγοράζουν Startups για να διατηρήσουν την ανάπτυξη τους. Η άνοδος τους είναι δεδομένη κατέχοντας πόρους και επιρροή στην αγορά που ούτως ή άλλως κυριαρχούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις