Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Revolut ξεπερνά σε αξία τρεις κορυφαίους μονόκερους μαζί!

Υψηλότερα κέρδη και έσοδα από ποτέ σημείωσε η βρετανική unicorn fintech μες στο 2020.

Η αποτίμηση της αυξήθηκε όταν συγκέντρωσε 800 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, στον οποίο ηγήθηκε η Vision Fund της Softbank και της Tiger Global Management, τον προηγούμενο μήνα. Η βρετανική challenger bank Revolut έγινε έτσι ο μεγαλύτερος μονόκερος και fintech εταιρεία με την υψηλότερη αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το BuyShares.co.uk, με αποτίμηση 33 δισ. δολαρίων, η Revolut είναι πλέον πιο πολύτιμη και από τις άλλες τρεις κορυφαίες unicorns του Ηνωμένου Βασιλείου συνδυαστικά. Ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 966% σε δύο έτη, ενώ τα έσοδα και τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Η ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες που βασίζονται σε εφαρμογές κατάφεραν να προσελκύσουν επιπλέον πελάτες είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά, έρευνα της BCH έδειξε ότι η βάση χρηστών της Revolut αυξήθηκε μετρώντας από 1,5 εκατ. εξυπηρετούμενους το 2018 σε πάνω από 16 εκατ. πελάτες το 2020.

Σήμερα, η βρετανική fintech παρέχει στους πελάτες της προϊόντα και υπηρεσίες, όπως συνάλλαγμα, χρηματιστηριακές συναλλαγές και κρυπτονομίσματα, υποσκάπτοντας τις τιμές των συστημικών τραπεζών.

Αρκετές άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες που βασίζονται σε εφαρμογές, όπως η N26 με έδρα το Βερολίνο, έχουν σημειώσει παρόμοια ανάπτυξη. Ένας από τους λόγους, εκτός από την πρακτικότητα στη χρήση τους, που κατάφεραν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα είναι η προθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν τέτοια εγχειρήματα.

Πολύ κάτω από τη Revolut, η Checkout.com κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόκερος στη χώρα με αποτίμηση 15 δισ. δολάρια. Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη, η Global Switch κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα αυτή, με αποτίμηση 11,1 δισ. δολάρια. Η Hopin και η Blockchain.com κλείνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας, με 5,7 δισ. και 5,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Εκτός από την αξιοσημείωτη χρηματιστηριακή αξία, η Revolut είδε επίσης τα έσοδα και τα μικτά κέρδη της να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά εν μέσω κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2020, η εταιρεία ανέφερε έσοδα ύψους 361 εκατ. δολαρίων, μια αύξηση της τάξης του 57% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Επιπλέον, το ακαθάριστο κέρδος εκτινάχθηκε κατά 215% σε ετήσια βάση στα 170 εκατ. δολάρια το 2020.

Παρόλο που η εταιρεία εξακολουθεί να αναφέρει λειτουργικές ζημίες, κυρίως λόγω των υψηλών διοικητικών δαπανών, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται. Τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν ότι το Α’ τρίμηνο του 2020 εμφάνισε ιδιαίτερα αρνητικές αποδόσεις, με λειτουργικές ζημίες ύψους 76 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αυτές μειώθηκαν στα 8,2 εκατ. δολάρια.

Η Revolut θα φτάσει επίσης τις 22,4 εκατ. λήψεις φέτος, δηλαδή περισσότερες από τις άλλες τρεις κορυφαίες ανταγωνίστριες τράπεζες μαζί. Τα στοιχεία της Airnow αποκάλυψαν μάλιστα ότι είναι η πιο δημοφιλής ευρωπαϊκή τράπεζα για εφαρμογές σύμφωνα με τις λήψεις. Μέχρι τον Μάρτιο, η ίδια έφτασε συνολικά τα 17,6 εκατ. downloads σε iOS και Android, μια αύξηση κατά 55% από τότε που οι ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν σε lockdown.

Η Statista προβλέπει ότι, κυρίως λόγω της εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ, η Revolut θα συνεχίσει την ισχυρή της ανάπτυξη το 2021 και θα αγγίξει τα 22,4 εκατ. λήψεις μέχρι το τέλος του έτους. Τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2022, ο συνολικός αριθμός των λήψεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 25,7 εκατ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις