Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 2 τρις δολάρια θα εκτιμάται ο κλάδος των Robo-advisors μέχρι το 2023

Περισσότεροι νέοι επενδυτές και χρήστες λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες που χειρίζονται οι robo-advisors παγκοσμίως.

Η αγορά των Robo-advisors γνώρισε τεράστια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με περισσότερους επενδυτές από ποτέ να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες για αυτοματοποιημένες, καθοδηγούμενες από αλγόριθμους επενδυτικές υπηρεσίες. Πέρσι,  ο κλάδος έφτασε σε αξία πάνω από 1 τρις δολάρια, παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να σημειωθεί ακόμη πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το BlockArabia.com, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείριση των ρομποτικών συμβούλων πρόκειται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να εκτιμηθεί πάνω από 2 τρις.

Ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου στο 30%

Οι ρομποτικοί σύμβουλοι είναι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν πολύπλοκους αλγόριθμους για τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων με βάση τις πληροφορίες του πελάτη κατά την εγγραφή του σε λογαριασμό. Λόγω των χαμηλών αμοιβών τους, της ευχρηστίας και του μικρού υπολοίπου ανοίγματος, είναι ιδανικοί για μικρούς επενδυτές.

Ειδικά μετά την περίοδο της COVID-19, οι εγγραφές για υπηρεσίες ρομποτικής συμβουλευτικής αυξήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Βασικό τους πλεονέκτημα οι αποφάσεις βάσει στατιστικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, εξαλείφοντας την κακή λήψη τους ή τις βεβιασμένες επιλογές αγοραπωλησίας. Επίσης, οι χαμηλού κόστους αμοιβές τους, συνήθως από 0,25% ετησίως, είναι πολύ φθηνότερες από τους συμβατικούς χρηματιστές και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η έρευνα της Statista έδειξε ότι το 2020, η αξία από τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται οι Robo-advisors αυξάνεται κατά 30% σε ένα χρόνο. Η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλο ένα 33% το 2021 και να ανέλθει σε αξία τα 1,4 τρισ. δολάρια και πλέον. Τα επόμενα δύο χρόνια, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά άλλα 712 δισ. δολάρια και μέχρι το 2025, η αγορά των Robo-advisors προβλέπεται να φτάσει σε αξία τα 2,8 τρις.

Οι στατιστικές εκτιμούν ότι ο μέσος όρος των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση ανά χρήστη αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, από σχεδόν 7.000 δολάρια το 2017 σε 4.757 δολάρια το 2020, αριθμός που πρόκειται να πάει στα 5.500 δολάρια τα επόμενα δύο έτη.

Γιατί τους προτιμούν;

Πάνω από 140 εκατ. άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν ρομποτικούς συμβούλους από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με την Κίνα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά.
Οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί είναι γενικά φθηνότεροι επειδή χρησιμοποιούν αλγόριθμους υπολογιστών αντί για ανθρώπινους διαχειριστές χρημάτων, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικούς για νεότερους επενδυτές με τεχνολογικές γνώσεις που επιθυμούν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους πριν τη συνταξιοδότηση.

Κάθετη αύξηση των χρηστών

Μεταξύ του 2017 και του 2019, ο αριθμός των πελατών των robo-advisors τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τους άνω των 150 εκατ. διεθνώς. Άλλοι 140 εκατ. άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους ρομποτικούς συμβούλους μετά την έναρξη της πανδημίας, με τους χρήστες να μετρώνται πια σε 292,8 εκατ. άτομα.

Τα στοιχεία της Statista αποκάλυψαν ότι οι επενδυτές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες χρηματοοικονομικού σχεδιασμού από ρομποτικούς συμβούλους θα αυξηθούν σε 393,7 εκατ. έως το 2023, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα προ πανδημίας δεδομένα.

Παγκόσμια εμβέλεια

Αναλυτικά ανά γεωγραφική περιοχή, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν την κορυφαία βιομηχανία robo-advisors σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αναμένεται να φτάσει σε αξία σχεδόν το 1 τρις φέτος. Ωστόσο, σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία συνιστά παρόλα αυτά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε διεθνή βάση, οι ΗΠΑ έχουν πολύ λιγότερους χρήστες.

Το 2021, οι χρήστες των robo-advisors στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 11 εκατ., δεκαπέντε φορές λιγότεροι από την Κίνα που θα μετρά πάνω από 170 εκατ. χρήστες, το 1/3 εκ των οποίων είναι από  25 με 36 χρονών. Μέχρι το 2023, οι ίδιοι χρήστες στην αγορά της Κίνας θα εκπροσωπούν πάνω από το μισό όλων των χρηστών παγκοσμίως (217 εκατ.).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις