Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Revolut έκανε πάνω από 70 υπαλλήλους της εκατομμυριούχους

Δεκάδες εργαζόμενοι της Revolut κατέχουν πλέον μετοχές αξίας εκατομμυρίων, καθώς η fintech γίνεται η κορυφαία Startup του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από τους επενδυτές πλέον και οι εργαζόμενοι γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι χάρη στα μερίδια που τους παραχώρησε η εταιρεία από τη ραγδαία άνοδο της fintech. Τουλάχιστον 76 πρώην και νυν εργαζόμενοι κατέχουν πια μετοχές της Revolut αξίας επταψήφιων ποσών, σύμφωνα με ανάλυση του Sifted σε αρχεία του Companies House. Μεταξύ αυτών, πάνω από δώδεκα κατέχουν μετοχές αξίας 10 εκατ. δολαρίων και άνω.

Αυτή η τεραστίων διαστάσεων μεταβίβαση ακολουθεί την αποτίμηση της Revolut στα 33 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, καθιστώντας τη Startup με έδρα το Λονδίνο την πιο υψηλά αποτιμημένη ιδιωτική εταιρεία της Βρετανίας. Η αύξηση αυτή εξαπλασίασε την αποτίμηση της Revolut μέσα σε 18 μήνες, κάνοντας όχι μόνο τους συνιδρυτές Nikolay Storonsky και Vladyslav Yatsenko δισεκατομμυριούχους, αλλά και πάνω από 50 νέους εργαζόμενους εκατομμυριούχους.

Ωστόσο, προς το παρόν, αυτές οι περιουσίες υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Η εταιρεία θα διαθέσει τις μετοχές στους υπαλλήλους της σε περίπτωση που γίνει εξαγορά της, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ζημιογόνος, χωρίς να υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα εξαγοραστεί με την τρέχουσα αποτίμηση της. Παρόλα αυτά, η Revolut επέτρεψε στους εργαζόμενους της να αρχίσουν να εξαργυρώνουν μικρά κομμάτια των μετοχών τους σε διάφορες δευτερογενείς πωλήσεις και τρέχουσες καταχωρίσεις στο Seedrs.

Η πιο πρόσφατη πώληση μετοχών ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, μετά την τελευταία άντληση κεφαλαίων. Στο υφιστάμενο προσωπικό δόθηκε κιόλας η ευκαιρία να πουλήσει έως και το 20% των κατοχυρωμένων μετοχών του, στην ελαφρώς μειωμένη τιμή 609,775 δολάρια ανά μετοχή. Τέτοιες μεγάλες μεταβιβάσεις πλούτου δίνουν μια ώθηση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, καθώς οι επιτυχημένοι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας τείνουν να επενδύουν χρήματα σε νέες Startups.

Δεκάδες πρώην εργαζόμενοι της Revolut έχουν ήδη ξεκινήσει τις δικές τους επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Pablo Viguera – ο οποίος διευθύνει τώρα την Belvo. Πρώην υπάλληλοι της Revolut έχουν επίσης αρχίσει να χρηματοδοτούν νεοσύστατες επιχειρήσεις, ιδρύοντας το δικό τους συνδικάτο επενδυτικών αγγέλων, το Expansion Capital που χρηματοδοτεί επί του παρόντος ποσά μεταξύ 50.000 και 100.000 λιρών σε μια σειρά από τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις αρχικών σταδίων.

Ενώ 76 τυπικά εκατομμυριούχοι υπάλληλοι συνιστούν από μόνοι τους ένα κατόρθωμα, ακόμη περισσότεροι θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν ανάμεσα τους, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 100 στο μέλλον, ειδικά αν συνυπολογίσουμε όσους έχουν μεγάλα πακέτα μετοχών που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Πράγματι, με βάση την ετήσια έκθεση της Revolut, υπάρχουν τώρα 2,4 εκατ. κατοχυρωμένα δικαιώματα προαίρεσης του προσωπικού αξίας περίπου 1,54 δισ. δολαρίων. Τα δικαιώματα αυτά προωθήθηκαν ιδιαίτερα όταν η Revolut προσέφερε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών-μισθού στους 2000 και πλέον υπαλλήλους της εν μέσω της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα αποζημίωσης των μετοχών των εργαζομένων της Revolut έχει γίνει πιο αυστηρό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των “staff millionaires” μακροπρόθεσμα. Τον Φεβρουάριο, η Revolut έθεσε μάλιστα σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα “μετοχών ανάπτυξης” για το προσωπικό σε όλα τα κεντρικά γραφεία της Ευρώπης, προκαλώντας αντιδράσεις σε ορισμένους κύκλους ότι τους έχει προκαλέσει ζημία. Ένας πρώην εργαζόμενος δήλωσε στο Sifted ότι “οι μετοχές ανάπτυξης που προσφέρει η Revolut είναι άχρηστες σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια”.

Οι μετοχές ανάπτυξης κατοχυρώνονται αμέσως, αλλά συχνά συνοδεύονται από ένα ακριβό ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό απόδοσης. Εάν η Revolut είχε πουλήσει στην προηγούμενη αποτίμηση της, οι μέτοχοι ανάπτυξης δεν θα είχαν πάρει τίποτα δηλαδή. Η αποτίμηση των 33 δισ. δολαρίων σημαίνει ότι οι μετοχές της Revolut είναι τώρα πολύ μακριά από αυτό το εμπόδιο, εξασφαλίζοντας στο υπάρχον προσωπικό μια επικερδή και φορολογικά αποδοτική συμμετοχή.

Παρ’ όλα αυτά, οι νεότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν σε παρόμοια αύξηση της αποτίμησης για να διεκδικήσουν οποιαδήποτε ανταμοιβή από τις μετοχές, με τη Revolut να υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα είναι “εξαιρετικά επωφελές για τους εργαζόμενους, διότι αποφεύγονται οι βαριές φορολογικές κυρώσεις.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις