Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

rnatics: 7 εκατομμύρια ευρώ για σπρέι που προστατεύει τους πνεύμονες από Covid-19

Η rnatics, μια startup του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM), απέσπασε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας(BMBF) για την ανάπτυξη ενός σπρέι που προστατεύει τους ασθενείς με Covid-19 από τις πνευμονικές βλάβες. Η θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική σε τρέχουσες και μελλοντικές μεταλλαγές του SARS-CoV2

Οι λοιμώξεις από την Covid-19 μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές φλεγμονές του πνεύμονα και στο σχηματισμό ουλώδους ιστού (ίνωση). Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη λειτουργία των πνευμόνων και να εξελιχθεί σε  μία από τις αιτίες της μακράς covid-19.

Η ερευνητική ομάδα της rnatics με επικεφαλής τον Stefan Engelhardt, καθηγητή Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) ανέπτυξε ένα νέο δραστικό συστατικό με βάση RNA και που όπως φαίνεται, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις φλεγμονώδεις παθήσεις των πνευμόνων.

Μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα παίζουν σημαντικό ρόλο σε σοβαρές φλεγμονώδεις λοιμώξεις και βλάβες στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid-19. Όταν η ουσία χορηγείται μέσω των αναπνευστικών διόδων, στοχεύει γρήγορα αυτά τα κύτταρα μέσα στις κυψελίδες (μικροσκοπικοί σάκοι αέρα στους πνεύμονες) και αναστέλλει τη λειτουργία ενός μορίου microRNA που βρίσκεται σε αυτά.

Ο Καθηγητής Stefan Engelhardt. Φωτο: Andreas Heddergott / TUM

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν το νέο δραστικό συστατικό απέκλεισε το μόριο microRNA σε μακροφάγα ποντικών, προκάλεσε σημαντική μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των πνευμόνων και σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία. Ο Stefan Engelhardt είναι πεπεισμένος ότι οι σοβαρές λοιμώξεις και, επομένως, το είδος της βλάβης στους πνεύμονες που σχετίζεται με τη μακρά Covid μπορούν να προληφθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν την ουσία μέσω ενός ρινικού σπρέι.

Ξεκινώντας με το RCS-21, έναν αναστολέα ολιγονουκλεοτιδίου συζευγμένου με σάκχαρα, ο Engelhardt και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν το εν λόγω φάρμακο RNA που θα είναι το πρώτο στην κατηγορία του για στοχευμένη χορήγηση σε μακροφάγα. Επειδή θα επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι τον ίδιο τον ιό, το RCS-21 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση λοιμώξεων από όμικρον ή από ακόμα πιο επιθετικές παραλλαγές που θα προκύψουν στο μέλλον.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) εξέδωσε θετική αξιολόγηση για το RCS-21, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και η προκλινική τοξικολογική αξιολόγηση, για να εισέλθει, σε έναν χρόνο περίπου, στην πρώτη από τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών. Η βαυαρική ερευνητική εταιρεία ISAR Bioscience GmbH θα συμμετάσχει επίσης στην ανάπτυξη του RCS-21για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από το TUM αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η η startup rnatics ξεκίνησε με την υποστήριξη του TUM Venture Labs Healthcare και κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να καλύψει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας. Το TUM Venture Labs Healthcare είναι μια μοναδική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα με βασικό στόχο την επιτάχυνση της μετατροπής της έρευνας αιχμής σε εφαρμογές έτοιμες για αγορά, καθιστώντας το Μόναχο τον κορυφαίο ευρωπαϊκό κόμβο για καινοτομίες βαθιάς τεχνολογίας και ενισχύοντας έτσι την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης. Το TUM Venture Labs προσφέρει υποστήριξη, θερμοκοιτίδες, εργαστήρια και τεχνική υποδομή, προγράμματα εκπαίδευσης κ. ά., βοηθώντας ταυτόχρονα τις ομάδες να αποκτήσουν  πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών και επενδυτών.

Πηγή: TUM

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις