Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nvidia: Ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση με “όχημα” την Κίνα

Ολοένα και περισσότεροι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στρέφονται στην Nvidia, τον αμερικανικό κολοσσό των τσιπ για να τροφοδοτήσουν τα ημιαυτόνομα συστήματα οδήγησης, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός με την Tesla κλιμακώνεται στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά αυτοκινήτων.

Οι κινεζικές Startups Xpeng και Nio χρησιμοποιούν το τσιπ Nvidia Drive Orin στα νεότερα μοντέλα τους. Η Baidu, η οποία πέρυσι κυκλοφόρησε το μοντέλ Jidu, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ίδιο τσιπ Nvidia στο επερχόμενο αυτοκίνητό της,  το ίδιο και η Polestar, ένα brand που ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely.

Με αυτό το chipset και τη συνοδευτική πλατφόρμα λογισμικού, η Nvidia υπόσχεται μια πλήρη αυτόνομη οδήγηση.

«Για μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να ξεπεράσουν όσα προσφέρει η Nvidia», δήλωσε ο Bevin Jacob, συνεργάτης της εταιρείας επενδύσεων και συμβούλων Automobility με έδρα τη Σαγκάη.

Ωστόσο,  οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα. Αντίθετα, επικεντρώνονται στο λεγόμενο προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού ή ADAS. Πρόκειται για συστήματα που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες ημιαυτόνομα, όπως η αλλαγή λωρίδας. Για παράδειγμα, το ADAS της Tesla ονομάζεται Autopilot ενώ το σύστημα της  Xpeng λέγεται Xpilot.

Το ADAS – μαζί με άλλα features όπως η γρήγορη φόρτιση και η αυτονομία – μπορεί να φέρει επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Aakash Arora, διευθύνοντα σύμβουλο και partner στο Boston Consulting Group.

«Τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα σήμερα ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε επίπεδο τιμών, ωστόσο η ύπαρξη ενός συστήματος τύπου ADAS είναι ζωτικής σημασίας, όσον αφορά τις προσδοκίες των οδηγών», πρόσθεσε ο κ. Arora.

Διαβάστε επίσης:

Theatre Screen: Η νέα τεχνολογία της BMW μεταμορφώνει το αυτοκίνητο σε κινηματογραφική αίθουσα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις