Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CIBOS: «ευφυείς» πλατφόρμες για βιώσιμη διαβίωση

Η CIBOS είναι μια νεοφυής εταιρεία-spin-off που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2020 από μια εκ των πιο επιτυχημένων ερευνητικών ομάδων της χώρας, του ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο νέος τεχνοβλαστός ήρθε να συμβάλλει στη νέα οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών και να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής γύρω από αυτές που θα υποστηρίξουν έναν αριθμό τομέων της οικονομίας

Φανταστείτε έναν αποθηκάριο που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία μιας αποθήκης, για τη διαχείριση και τον έλεγχό της, για τις τακτικές απογραφές, για την καθημερινή ενημέρωση των αποθεμάτων καθώς και για τον ποσοτικό έλεγχο και αναρωτηθείτε πόσο πιο εύκολη θα ήταν η δουλειά του αν μπορούσε να επιτελεί όλες αυτές τις λειτουργίες χωρίς το χρονοβόρο σκανάρισμα με τα χέρια. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η ερευνητική ομάδα της CIBOS Innovation και δημιούργησε, σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογιών πληροφορικής Optimum, το Pick-By-Vision, ένα «εργαλείο» (hands free solution) που υποστηρίζει μία επιχείρηση στις λειτουργίες αποθήκης της, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό σκάνερ χειρός, με μια εφαρμογή που στηρίζεται σε έξυπνα γυαλιά.

«Με τη λύση Pick-By-Vision μια αποθήκη ή ένα διαμετακομιστικό κέντρο μπορεί να επιτύχει λειτουργία με μηδενικά σφάλματα, βελτιωμένη αποδοτικότητα καθώς και σημαντικά μικρότερη καταπόνηση για το προσωπικό, αλλά και ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας», περιγράφει η CTO της εταιρείας κα. Αθανασία Τσέρτου, εξηγώντας πως η CIBOS προέκυψε ως φυσική εξέλιξη των δραστηριοτήτων της ερευνητικής ομάδας I-SENSE και είναι μια «φρέσκια» εταιρεία- τεχνοβλαστός (spin-off) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών  (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

«Οι μέτοχοι έχουν πολυετή εμπειρία ως ερευνητές σε αυτήν την ομάδα, αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις σε αυτήν και συνεισφέροντας στην αλματώδη ανάπτυξή της τα τελευταία 10 χρόνια. Τα στελέχη μας είναι ως επί το πλείστον μηχανικοί (Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι) ενώ υπάρχει και μεγάλη εμπειρία σε ανώτατο επίπεδο (CEO) και στην διοίκηση επιχειρήσεων. Μέσα από την ενασχόλησή μας με την εφαρμοσμένη έρευνα μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με την αγορά σε διαφορετικά πεδία ως (συμ)μέτοχοι των τεχνολογικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου το επιχειρείν ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη», προσθέτει η κα. Τσέρτου.

Σύμφωνα με την ίδια, η CIBOS που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2020 με έδρα στην Αθήνα, ήρθε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην έρευνα και στην εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της ομάδας I-SENSE η οποία δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων. Η χρονική συγκυρία επιλέχθηκε τόσο με βάση την ωριμότητα των λύσεων που παράγονται στο ΕΠΙΣΕΥ όσο και με τις διεθνείς και ελληνικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την επιχειρηματικότητα.

Focus στις ψηφιακές πλατφόρμες

Η CIBOS στοχεύει να συμβάλλει στη νέα οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών και να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής γύρω από αυτές που θα υποστηρίξουν έναν αριθμό τομέων της οικονομίας. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά προϊόντων για τις βιομηχανίες μεταφορών και logistics, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Από τεχνολογική άποψη, η ομάδα της διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε λύσεις εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, σε ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές, καθώς και σε τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger).

«H εταιρεία μας αναπτύσσει διάφορα καινοτόμα προϊόντα για τον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, κατά κύριο λόγο, αλλά απευθύνεται και σε άλλους φορείς, όπως σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας και ενέργειας. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας σε τεχνολογίες ICT, αναλαμβάνουμε ανά περίπτωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλα έργα πληροφορικής (software development είτε integration)», συμπληρώνει με τη σειρά της η CEO  της εταιρείας κα. Ευαγγελία Λάτσα.

Σύμφωνα με την ίδια, η CIBOS, βρίσκεται στο στάδιο του MVP (Μinimum Viable Product) για μια ολοκληρωμένη πρότασή της για την Ηλεκτροκίνηση (πλατφόρμα και εφαρμογή κινητού), που λέγεται EVerywhere, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα από τα Innovation Labs που διοργανώνει o ΣΕΒ με θέμα Smart Infrastructure: «H EVerywhere απευθύνεται στους Διαχειριστές Υποδομών Φόρτισης (CPOs), και στους Παρόχους Υπηρεσιών Hλεκτροκίνησης (eMSPs) προσφέροντάς τους μία διαλειτουργική λύση για να έχουν πλήρη εικόνα και διαχείριση για τους φορτιστές τους σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της πλατφόρμας EVerywhere, οι CPOs/eMSPs μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν απομακρυσμένα τα σημεία φόρτισης, να βλέπουν δεδομένα από τις συνεδρίες φόρτισης σε πραγματικό χρόνο με ένα κλικ, όπως και να παρέχουν διαφανείς και ευέλικτες υπηρεσίες χρέωσης στους μόνιμους συνδρομητές ή σε περιστασιακούς χρήστες τους (ad-hoc charging)».

Η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της ομάδας σε τεχνολογίες αυτοματοποίησης (automation) και αντίληψης της κατάστασης (situation awareness) σε οδικά αλλά και σε άλλα περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο αυτό μετέχει σε ένα πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο προκλήσεις έργο, σε συνεργασία με την Pyletech UV για τον σχεδιασμό UAVs (drones) που μπορούν να εκτελέσουν μεταφορικό έργο σε ευρύ γεωγραφικό πεδίο, έχοντας σημαντική ανυψωτική ικανότητα φορτίου (100–150kg). Στο έργο αυτό η CIBOS συνεργάζεται με ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα aerospace engineering στην Ισπανία (Aerospace Research Center FADA CATEC).

«Πέρα από τις ήδη εδραιωμένες εμπορικές συνεργασίες, υπάρχουν και αυτό-χρηματοδοτούμενα εσωτερικά έργα που στοχεύουν στην απόκτηση τεχνογνωσίας σε high-innovation/high risk περιοχές, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων όταν υπάρχουν οι κατάλληλες (ώριμες) συνθήκες στην αγορά ή/και κάποια εξωτερική χρηματοδότηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το CarWallet, ένα ψηφιακό και υλικό πορτοφόλι αυτοκινήτου που θα αυτοματοποιήσει πολλές συναλλαγές γύρω από το αυτοκίνητο (διόδια, φόρτιση, info-tainment) και αναμένεται να συμμετέχει ενεργά στο μετασχηματισμό του αυτοκινήτου στο νέο smartphone», λέει η CTO της εταιρείας κα. Τσέρτου.

Για αυτό το ψηφιακό πορτοφόλι που σχεδιάζει η CIBOS υπήρξε φιναλίστ στο διαγωνισμό της θερμοκοιτίδας EGG, ενώ πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έργο για την ανάπτυξη εφαρμογής που παρακολουθεί και αυτοματοποιεί την εφοδιαστική αλυσίδα ανακύκλωσης ποτηριών καφέ. Εντός του 2021 δε, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μεγάλη δυναμική εξέλιξης

Η μεγαλύτερη δυσκολία για την ομάδα της CIBOS ήταν και είναι η αλλαγή νοοτροπίας προς μια πιο επιχειρηματική θεώρηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων της, όπως και η ικανότητα αντίληψης της ετοιμότητας μιας αγοράς να υποδεχθεί ένα αρκετά καινοτόμο πρωτότυπο προϊόν ή μια τεχνολογία.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η αντίστοιχη κουλτούρα που υπάρχει σε μεγάλες βιομηχανικές χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Σε αυτό συντελεί σε ένα βαθμό η νοοτροπία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που εστιάζουν στην «έρευνα για την έρευνα», αλλά και η έλλειψη βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας που δεν διευκολύνει την καλύτερη διασύνδεση πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων με την βιομηχανία. Βέβαια, για να είμαστε και αισιόδοξοι, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια τάση αλλαγής αυτού του status quo και ενίσχυσης τέτοιων συνεργειών, από κάποιους φορείς, όπως πχ. ο ΣΕΒ», τονίζει η κα. Τσέρτου.

Μέχρι στιγμής η ομάδα δεν έχει απευθυνθεί σε VCs, αν και είναι ένας από τους στόχους της νέας χρονιάς. «Η εταιρεία έχει υποστηριχτεί από τους μετόχους της, όπως και από τα υπάρχοντα συμβόλαια που διαθέτει ως τώρα και θα συνεχίσει να στοχεύει σε άντληση επενδύσεων από το πελατολόγιο των προϊόντων της. Ελπίζουμε πως κάποιοι early investors θα αντιληφθούν την προοπτική των προϊόντων μας και της τεχνογνωσίας που παράγεται και θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε», λέει η CEO κα. Λάτσα και συνεχίζει: «Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη δυναμική εξέλιξης καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή του εγχειρήματός μας, η εταιρεία μας μετρά μόλις 16 μήνες. Η πρόθεσή μας είναι να προχωράμε με σταθερά βήματα και να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας, δίνοντας έμφαση στη στοχευμένη ανάπτυξη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, αλλά και με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. Ένας εφικτός στόχος για το 2022 θα ήταν να διπλασιάσουμε το πελατολόγιο μας, ενώ θα θέλαμε να καταφέρουμε και την πρώτη συνέργεια για ένα από τα νέα μας προϊόντα στον τομέα των μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις