Επανάσταση στη Formula 1 με αγωνιστικά αυτοκίνητα χωρίς πιλότο;

Μια ερευνητική ομάδα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) ανέπτυξε λογισμικό που επιτρέπει σε αυτόνομα αγωνιστικά αυτοκίνητα να συναγωνίζονται σε μηχανοκίνητα αθλήματα. Η ομάδα βλέπει πολύ πιθανόν τέτοια αυτόνομα οχήματα να συμμετέχουν στη Formula 1 το 2025

Μια ομάδα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), η Autonomous Motorsport Team ανέπτυξε λογισμικό που επιτρέπει σε αγωνιστικά αυτοκίνητα χωρίς πιλότο να συναγωνίζονται σε μηχανοκίνητα αθλήματα. Αυτό της χάρισε την 1η και 2η θέση στο Autonomous Challenges στην Ινδιανάπολη και πιο πρόσφατα στο CES  στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στη σχολή Μηχανικών του TUM, Markus Lienkamp αυτό που διαφοροποιεί το εν λόγω λογισμικό από άλλα του είδους του είναι το γεγονός ότι δεν εστιάζει στην αυστηρή τήρηση των νόμων οδικής κυκλοφορίας, αλλά υπολογίζει τις πιθανότητες των άλλων αντικειμένων και συνάγει τη βέλτιστη λύση για τη σωστή κίνηση.

Η προσέγγιση της ομάδας χρησιμοποιεί συμβατικές τεχνολογίες αισθητήρων με λέιζερ, κάμερες και ραντάρ. Το λογισμικό γνωρίζει την πορεία του αγώνα και εντοπίζει τα άλλα οχήματα, προβλέποντας την πιο πιθανή τροχιά τους, δηλαδή σε ποια θέση στην πορεία θα μετακινηθεί το άλλο όχημα, σε ποια χρονική στιγμή, και στη συνέχεια σχεδιάζοντας τις δικές του κινήσεις ανάλογα. Εδώ η υπολογιστική ταχύτητα του λογισμικού παίζει σημαντικό ρόλο. Και είναι καθοριστική όταν πρόκειται για την ασφαλή εκτέλεση επιθετικών ελιγμών και την αυθόρμητη αντίδραση σε κρίσιμες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή που ηγείται του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Οχημάτων του TUM, η ομάδα δημιούργησε ένα  λογισμικό ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας σε άλλες ομάδες να εργαστούν πάνω σε αυτό. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης, ώστε σύντομα ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα μπορούν να εργαστούν στον κώδικα θα ξεπεράσει τις δυνατότητες ανάπτυξης όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων μαζί.

Δεκαπέντε ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες που προχώρησαν όλο αυτό το έργο στη διάρκεια τεσσάρων ετών, ενώ τέσσερις ηγέτες ερευνητικών ομάδων καθοδήγησαν τα μέλη τους ώστε να επιτύχουν στις επιμέρους φάσεις.

Ο καθηγητής Markus Lienkamp μπορεί να  φανταστεί  πλέον έναν πραγματικό αγώνα Formula 1 όπου θα έστελνε ένα από τα αυτόνομα οχήματα της ερευνητικής ομάδας του για να “αναμετρηθεί” με επαγγελματίες πιλότους. Μάλιστα με βάση προηγούμενες εμπειρίες του πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό έως το 2025!

Στην παρούσα μορφή πάντως το λογισμικό της ομάδας  έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο ενός ερασιτέχνη οδηγού. «Όταν μιλάμε για αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας, η εμπειρία δείχνει ότι είμαστε περίπου μισό δευτερόλεπτο πίσω. Επομένως, θα χρειαστούν πιθανώς μερικά ακόμη χρόνια πριν τα αυτόνομα οχήματά μας είναι σε θέση να νικήσουν τους επαγγελματίες αγώνων», συμπληρώνει ο Καθηγητής Lienkamp.

Πηγή:TUM

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις