Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Με “άρωμα” υψηλής τεχνολογίας οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου

Στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μείζονα ρόλο θα διαδραματίσουν οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί. Από την οργάνωση των αγώνων έως την κατασκευή χώρων, οι τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G έχουν υιοθετηθεί ευρέως.

Τα… παγωμένα αθλήματα θα έχουν τις προσεχείς ημέρες την τιμητική τους, καθώς από την Παρασκευή έως τις 20 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν στο Πεκίνο οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Βέβαια, η διοργάνωση άρχισε -ανεπίσημα- στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αναμετρήσεις για τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ. Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης χωρίζονται σε τρεις ζώνες (ή συμπλέγματα), καθώς βρίσκονται στο Πεκίνο, τη Γιανκίνγκ και τη Ζανγκτζιάκου, ενώ σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο και οι 13οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (4-13/3).

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ενώ το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στην Ιστορία που θα έχει φιλοξενήσει τόσο Θερινούς, όσο και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική πρωτεύουσα ήταν η «οικοδέσποινα» των Θερινών Ολυμπιακών του 2008, ενώ η Ασία παραμένει το «επίκεντρο» του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς στην επικράτειά της διεξήχθησαν το 2018 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και πριν από σχεδόν έξι μήνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, για την καταπολέμηση του οποίου οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» κατά της COVID-19. Γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωση θα διεξαχθεί μέσα σε μια «φούσκα», με τους αθλητές να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ για τον κορονοϊο και να επιτρέπεται μόνο να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις των Αγώνων.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι Αγώνες του Πεκίνου θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί, στους οποίους θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι. Για τη δημιουργία του θα δουλεύουν… ακατάπαυστα 100 γεννήτριες χιονιού και 300 κανόνια χιονιού που θα ψύχουν το χημικά επεξεργασμένο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Πάντως, ειδικοί προειδοποιούν ότι, εκτός από τις πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό, δημιουργείται «μια επιφάνεια που πολλοί αθλητές λένε ότι είναι απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».

Στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μείζονα ρόλο θα διαδραματίσουν οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί. Από την οργάνωση των αγώνων έως την κατασκευή χώρων, οι τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G έχουν υιοθετηθεί ευρέως.

Ενδεικτικά, η Baidu αναφέρθηκε την Παρασκευή μέσω των Global Times στη τεχνολογία “3D+AI”, μια καινοτόμα τεχνολογία μέσω της οποίας μια σειρά δεδομένων κίνησης όπως η ακριβής ταχύτητα ολίσθησης, το ύψος πτήσης, η απόσταση προσγείωσης και η γωνία περιστροφής μπορούν να αντιπαρατεθούν με την αρχική εικόνα.

Τέτοιες τεχνολογίες 3D και AI χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά αθλήματα. Μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, η Baidu είπε ότι το AI Cloud της έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου, 1-προς-1, της πλατφόρμας άλματος σκι Shougang, ενός χώρου χειμερινών σπορ στο Πεκίνο. Το μοντέλο επιτρέπει στους θεατές να αποκτήσουν μια πιο κοντινή εικόνα της απόδοσης των αθλητών μέσω μιας καθηλωτικής οπτική εικονικής πραγματικότητας.

Μέσω της τεχνολογίας “3D+AI”, το Baidu AI Cloud όχι μόνο απεικονίζει την κίνηση ενός αθλητή, αλλά επιτρέπει επίσης στους θεατές να δουν τις λεπτομέρειες κάθε κίνησης μέσω μιας εικόνας 360 μοιρών. Η τεχνολογία επιτρέπει επίσης στους θεατές να παρακολουθούν τις κινήσεις διαφορετικών αθλητών δίπλα-δίπλα, καθιστώντας δυνατή μια λεπτομερή σύγκριση των τεχνικών διαφορών, διευκολύνοντας παράλληλα την κατανόηση πολύπλοκων κινήσεων.

Η Sensen, ένας από τους ηγέτες στην κινεζική αγορά τεχνητής νοημοσύνης Sensen δήλωσε ότι υποστηρίζει την κατασκευή ενός 3D χάρτη υψηλής ακρίβειαςτου Χειμερινού Ολυμπιακού Χωριού Zhangjiakou, μέσω της μεθόδου συσχέτισης δεδομένων του GPS και της σύντηξης όρασης (vision fusion)

Χάρη σε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, αυτή η έξυπνη εφαρμογή πλοήγησης AR μπορεί να διατηρήσει ένα καθηλωτικό εικονικό-πραγματικό εφέ σύντηξης με ακριβή εντοπισμό θέσης και χωρίς καθυστέρηση σε οποιαδήποτε τοποθεσία εντός μιας περιοχής 300.000 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, δεν η τεχνολογία αυτή δεν επηρεάζεται από πολύπλοκα περιβάλλοντα όπως κτίρια, πάγος και χιόνι. Επιπλέον, η εφαρμογή δεν απαιτεί ανεξάρτητη APP και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί μόνο με πρόγραμμα περιήγησης ιστού, σύμφωνα με το sohu.com.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει επίσης περισσότερη τεχνική υποστήριξη στους Αγώνες. Τα ρομπότ απολύμανσης με τεχνητή νοημοσύνη καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους, ενώ προγράμματα νοηματικής γλώσσας με βάση το AI δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ακοής να απολαύσουν τους Χειμερινούς Αγώνων. Τέλος, ειδική μνεία αξίζουν τα «ρομπότ σεφ» τα οποία μπορούν προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια μεγάλη ποικιλία από νόστιμα πιάτα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις