Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα εξαγορά ελληνικής Startup προ των πυλών!

Συνεχίζεται το "μπαράζ" συμφωνιών για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες ήδη επιδεικνύουν ισχυρή δυναμική εντός και εκτός συνόρων.

Με το πόδι στο “γκάζι” συνεχίζουν την πορεία τους στο 2022 οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Μετά τα μεγάλα deals των τελευταίων ημερών (Viva Wallet, Accusonus, Pollfish) στα σκαριά βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Startupper άλλη μια εξαγορά ελληνικής Startup. Η αξία του επικείμενου deal αναμένεται μάλιστα να κινείται σε εννιαψήφια επίπεδα ξεπερνώντας τα 100 εκατ. δολάρια ενώ αυτή τη στιγμή η διαδικασία εξαγοράς βρίσκεται στη διαδικασία δέουσας  επιμέλειας (due diligence) για τον έλεγχο των οικονομικών, λογιστικών και φορολογικών στοιχείων της ελληνικής εταιρείας. Ο όρος due diligence αναφέρεται στη συστηματική διαδικασία συλλογής και ανάλυσης ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών οι οποίες βοηθούν επί της ουσίας τον αγοραστή στην απόφασή του κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει στην εξαγορά μιας επιχείρησης. Βάσει αυτών είναι πιθανόν η ανακοίνωση της συμφωνίας να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ωστόσο δεν αποκλείεται ότι λόγο της περιπλοκότητας της διαδικασίας να καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες.

Tο μπαράζ εξαγορών των τελευταίων ημερών ξεκίνησε με το deal μεταξύ της Viva Wallet με την JP Morgan για το 49% των μετοχών της ελληνικής fintech. Στις 25 Ιανουαρίου η JP Morgan ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση της για το 2022 και την απόκτηση του 49% της Viva Wallet με στόχο να επεκταθεί στις πληρωμές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan θα καταβάλει 1 δισ. ευρώ για το 49% της Viva Wallet, με την αρχική ομάδα του ιδρυτή Χάρη Καρώνη να διατηρεί το 51% και το management. Με την επένδυση της JP Morgan η Viva Wallet γίνεται ο πρώτος “μονόκερος” της Ελλάδας με την αποτίμηση της ελληνικής neobank να φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην JP Morgan και τη Viva Wallet, έγινε γνωστό το deal ανάμεσα στην Accusonus, την αναγνωρισμένη πατρινή Startup ηχητικής τεχνολογίας, και την Meta, μητρική εταιρεία του Facebook. Η νεοφυής επιχείρηση του Αλέξανδρου Τσιφλίδη και του Ηλία Κοκκίνη έδωσε τα χέρια με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την εξαγορά της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά της Startup θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη. Ως αιτία της καθυστέρησης θεωρούνται οι τελικοί όροι για την μεταφορά ή μη της έδρας της εταιρείας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των ιδρυτών καθώς και η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Το μπαράζ των νέων deals για τις ελληνικές Startups δε σταματάει όμως εδώ. Η αμερικανική Prodege προχώρησε στην εξαγορά της Pollfish του Γιάννη Παπαδάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδικτυακών ερευνών μέσω μιας καινοτόμας SaaS πλατφόρμας. Μέχρι σήμερα η Pollfish έχει σηκώσει 17 εκατ. δολάρια με την τελευταία χρηματοδότηση να είναι 6,3 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2018 από την EBRD με την εταιρεία να έχει χρηματοδοτηθεί από το PJ Tech Catalyst και ιδιώτες επενδυτές.

Εκτός από τα deals εξαγορών της Viva Wallet της Accusonus και της Pollfish, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της Mantis η οποία προχώρησε σε συγχώνευση με τον όμιλο Ecovium.

Διαβάστε επίσης

Έπεσαν οι υπογραφές στο deal εξαγοράς της Accusonus από την Meta!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις