Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Scale-Up Initiative: Με τη συμμετοχή της Ελλάδας o ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοδότησης για Startups

«Η Ευρώπη μπορεί να μεταμορφωθεί σε παγκόσμιο τεχνολογικό πρωταθλητή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, με αφορμή την παρουσίαση του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού στο οποίο θα συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Αναλαμβάνεται μία σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να την μεταμορφώσει σε παγκόσμιο τεχνολογικό πρωταθλητή. Τίθενται οι βάσεις για την έξυπνη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων για να γιγαντωθούν γρήγορα, να παραμείνουν στην Ευρώπη και να προσδώσουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος σε όλα τα κράτη-μέλη». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης με αφορμή την κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού, του «Scale-Up Initiative», που αφορά τη χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe» που διοργανώθηκε χθες στο Παρίσι από τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσακίρης συνυπέγραψε με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού, του «Scale-Up Initiative», που αφορά στη  χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups. Δηλαδή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.

Για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πως πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των οικονομιών των κρατών-μελών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια και η χώρα μας πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία θα επενδυθούν μέσω επενδυτικών σχημάτων σε τέτοιου είδους καινοτόμες επιχειρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το “Scale-Up Initiative” θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσει να συμμετάσχει στο μέλλον».

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων και είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης», ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Διαβάστε επίσης:

Deals δισεκατομμυρίων για τις ελληνικές Startups και έπεται συνέχεια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις