Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Delivery Hero: Σημαντική πτώση της μετοχής της παρά την άνοδο των εσόδων κατά 89%

Οι αναλυτές επεσήμαναν τις προβλέψεις της Delivery Hero για το 2022 ως τον κύριο λόγο πίσω από την αρνητική αντίδραση της αγοράς. Αντίθετα με τις εκτιμήσεις του ομίλου το βασικό περιθώριο κέρδους της Delivery Hero προβλέπεται εν τέλει να κυμανθεί μεταξύ -1% και -1,2%.

Σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής του ευρωπαϊκού κολοσσού διανομής φαγητού Delivery Hero κατέγραψε χθες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να καταγράφει πτώση άνω των 5 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο όμιλος με έδρα τη Γερμανία παρουσίασε έσοδα 9,6 δισ. ευρώ σε ακαθάριστο όγκο πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 39% από έτος σε έτος. Τα έσοδα αυξήθηκαν περίπου 66% φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ. Για ολόκληρη την περσινή χρονιά, η Delivery Hero κατέγραψε συνολικό όγκο πωλήσεων ύψους 35,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του 2021 με τα έσοδα να κινούνται ανοδικά κατά 89% στα 6,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ομίλου.

Το προσαρμοσμένο βασικό περιθώριο κέρδους της διαμορφώθηκε στο -2,2%, ελαφρώς χειρότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, οι μετοχές της Delivery Hero σημείωσαν απώλειες κατά 30%, χθες ενώ ως αποτέλεσμα, ο όμιλος είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να μειώνεται κατά 5,1 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές επεσήμαναν τις προβλέψεις της Delivery Hero για το 2022 ως τον κύριο λόγο πίσω από την αρνητική αντίδραση της αγοράς. Αντίθετα με τις εκτιμήσεις του ομίλου το βασικό περιθώριο κέρδους της Delivery Hero προβλέπεται εν τέλει να κυμανθεί μεταξύ -1% και -1,2%.

Οι κινήσεις αναστροφής του κλίματος των αγορών

“Χρειάζεται μόνο ένα μικρό στραβοπάτημα για να αλλάξει το κλίμα των αγορών απέναντι σε έναν από τους “νικητές της πανδημίας”, όπως η Delivery Hero, ενώ οι προβλέψεις για το 2022 είναι κάπως απογοητευτικές”, δήλωσε η Susannah Streeter, senior investment and markets analyst στη Hargreaves Lansdown.

“Υπάρχει αυξημένη ανησυχία γύρω από τις εταιρείες διανομής καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους και τα εστιατόρια γεμίζουν ξανά με ανθρώπους που αποζητούν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς της κοινωνικής τους ζωή”, πρόσθεσε η κα Streeter.

Παράλληλα, οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τις υψηλές αποτιμήσεις στον τομέα της τεχνολογίας – ειδικά για ζημιογόνες εταιρείες όπως η Delivery Hero – καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην επιχείρησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delivery Hero, Niklas Östberg, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν επηρεάστηκε τόσο» από την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε χώρες με «τεράστια επίπεδα» πληθωρισμού όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, πρόσθεσε ο CEO του ομίλου.

Σχετικά με την ανάγκη στήριξης από τους επενδυτές ο κ. Östberg δήλωσε πως “η Delivery Hero δεν θα χρειαστεί να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές, καθώς διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, που αντιστοιχεί σε μερικά δισ. ευρώ. Η πρώτη μας προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της κερδοφορίας τη φετινή χρονιά. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν εξαρτόμαστε από την κεφαλαιαγορά”.

Ο τομέας της παράδοσης τροφίμων έχει υποστεί σημαντική ενοποίηση, με αρκετές μεγάλες εταιρείες να εξαγοράζουν μικρότερους ανταγωνιστές σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Στα τέλη του 2021, η Delivery Hero ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της ισπανικής ανταγωνιστής Glovo.

Η Delivery Hero έχει δυσκολευτεί ακόμη και στην εγχώρια αγορά της, τη Γερμανία, όπου τερματίζει τις δραστηριότητες παράδοσης τροφίμων λίγους μήνες μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της. Ο κ. Östberg είπε ότι η εταιρεία μπήκε “καθυστερημένα” στο παιχνίδι και ότι θα χρειαζόταν μια «επενδυτική περίοδο 10-15 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανταγωνιστικές διαδικτυακές εφαρμογές διανομής φαηγτού είδαν επίσης τις μετοχές τους να σημειώνουν πτώση, ύστερα από την αντίδραση των αγορών στα οικονομικά αποτελέσματα της Delivery Hero. Ενδεικτικά, οι μετοχές της Just Eat Takeaway.com και της Deliveroo υποχώρησαν κατά 5% και 2%, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Delivery Hero: Η ιστορία πίσω από την άνοδο του παγκόσμιου ηγέτη του food delivery

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις