Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αναβαθμίζοντας ψηφιακά την ποιότητα ζωής των ατόμων με καρκίνο

Επιστήμονες του συνεργατικού σχηματισμού (Cluster) «Cancer Survivorship - AI for Well-being» καλούν σε διήμερο διαδικτυακό διάλογο ογκολογικούς ασθενείς για να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους  ως τελικοί χρήστες έτσι ώστε να τους διευκολύνουν να σχεδιάσουν καλύτερα ψηφιακά εργαλεία με βάση τις ανάγκες τους

Μπορεί η νέα τεχνολογία να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο και να υποστηρίξει μια καλύτερη ποιότητα ζωής; Σε αυτό το ερώτημα σκοπεύουν να απαντήσουν οι ειδικοί του συνεργατικού σχηματισμού (Cluster) «Cancer Survivorship – AI for Well-being» κατά τη διάρκεια μιας  διήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή στο κοινό εκδήλωση του εν λόγω δικτύου συνεργασίας, που συνδιοργανώνεται από συμμετέχοντες στο Ερευνητικό Πρόγραμμα LifeChamps H2020 με συντονιστή το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη.

Το πρόγραμμα LifeChamps εστιάζει στον ακριβή προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια ή και μετά τη θεραπεία τους και προτείνει εξατομικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Η εκδήλωση απευθύνεται στην ερευνητική κοινότητα, σε φορείς χάραξης πολιτικής, σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε ασθενείς με καρκίνο, στους δυνητικούς τελικούς χρήστες των ψηφιακών εφαρμογών και  εργαλείων που αναπτύσσονται από τα ερευνητικά προγράμματα-μέλη του δικτύου.

Στη διήμερη αυτή διαδικτυακή αλληλεπίδραση εταίροι από τις Κοινοπραξίες μελών του συνεργατικού σχηματισμού και προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά και τους στόχους των έργων τους και θα επιδείξουν μοντέλα και πρωτότυπα ψηφιακών βοηθητικών εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής καρκινοπαθών, με έμφαση στους ασθενείς με καρκίνο που έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους, τους αποκαλούμενους και ως “cancer survivors” από τα ίδια τα μέλη του cluster.

«Το συνεργατικό δίκτυο χτίστηκε με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών όσον αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών υγείας και συγκεκριμένα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της ποιότητας ζωής καρκινοπαθών. Ευελπιστούμε ότι ο ανοιχτός διάλογος  γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας θα ενισχύσει σημαντικά την εφαρμογή του στην κλινική πράξη και  κατ’ επέκταση την υποστήριξη της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους», εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του έργου LifeChamps και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, Αντώνης Μπίλλης.

Συν-δημιουργία έρευνας

Η εκδήλωση βασίζεται στη φιλοσοφία της συν-δημιουργίας έρευνας με την κοινωνία και για αυτό οι διοργανωτές προσκαλούν τους πολίτες που πάσχουν από καρκίνο να μοιραστούν με τους ερευνητές τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους  ως τελικοί χρήστες έτσι ώστε να διευκολύνουν τους επιστήμονες να σχεδιάσουν καλύτερα ψηφιακά εργαλεία με βάση τις ανάγκες τους ως νοσούντες ή ως καρκινοπαθείς που επιβίωσαν από την ασθένεια.

Ως σχεδιαστές τεχνολογίας με επίκεντρο τον χρήστη, τα μέλη του Cluster πιστεύουν ότι η γνώμη των τελικών χρηστών για βοηθητικά εργαλεία τους είναι υψίστης σημασίας. Για να διασφαλιστεί ότι τα ψηφιακά εργαλεία που σχεδιάζουν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά από τους γιατρούς κατά την κλινική πράξη και θα είναι χρήσιμα για ασθενείς και για άτομα που επιβίωσαν από τον καρκίνο, είναι απαραίτητη μια προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη.

Το «Cancer Survivorship – AI for Well-being» είναι ένα σύμπλεγμα έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και στοχεύουν στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που υποστηρίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο. Στο πλαίσιο της κοινής αυτής ερευνητικής πρωτοβουλίας διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούν ενδιαφερόμενους φορείς, ωστόσο η εν λόγω διήμερη εκδήλωση θα είναι η πρώτη ανοικτή στο κοινό.

Όλα τα έργα που συμμετέχουν στον συνεργατικό σχηματισμό «Cancer Survivorship – AI for Well-being» έχουν τουλάχιστον δύο κοινά στοιχεία. Πρώτον, ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας, ευεξίας, κατάθλιψης και υποστήριξης ασθενών και δεύτερον, μοιράζονται ένα κοινό όραμα και χρησιμοποιούν  μια κοινή προσέγγιση που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της φροντίδας υγείας. Ως εκ τούτου, οι εταίροι-μέλη του cluster συνεργάζονται  για να διασφαλίσουν  μια υψηλoύ βαθμού ασθενοκεντρική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης έχουν δεσμευτεί να συλλέγουν, να διαμοιράζονται και να κατανοούν την ανατροφοδότηση από τελικούς χρήστες και συμβούλους σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις των έργων τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εγγραφή σε αυτόν τον σύνδεσμο

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις