Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft και Startup Pathways: To πρώτο social sustainable entrepreneurship accelerator στην Ελλάδα

Οι startups που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα επιτάχυνσης κατάφεραν να αφομοιώσουν τις αξίες που πρεσβεύουν οι SDGs, να συντάξουν το δικό τους sustainability report, καθώς και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους

To πρώτο social sustainable entrepreneurship accelerator στην Ελλάδα είναι γεγονός! 

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων προέρχεται από τη δυναμική συνεργασία του οργανισμού Startup Pathways και της Microsoft, με στόχο τη δημιουργία 11 ελληνικών startups που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Το πρόγραμμα 4μηνης διάρκειας γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση, με πάνω από 60 ομάδες να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του οικοσυστήματος να ενσωματώσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs)

Οι δύο κύριες κατηγορίες επιχειρήσεων βιώσιμης ανάπτυξης του accelerator αποτελούν startups που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ενισχύουν το μοντέλο κυκλικής οικονομίας ή άλλες επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες που επιθυμούν να υιοθετήσουν σύγχρονες πρακτικές. 

Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα παρακολούθησαν ένα εντατικό 3μηνο εκπαιδευτικό πλάνο, εβδομαδιαίας συχνότητας, το οποίο τον τελευταίο μήνα εμπλουτίστηκε με mentoring και inspirational talks από κορυφαία στελέχη της χώρας. 

Οι startups που κατάφεραν να ξεχωρίσουν είναι οι: Inagros, BlueCycle, IONOS,KINEO, Rhoe, AgroU, LIOFYLLO, DIGISEC, Nable Solutions, Coffe-eco, DEVA. 

Μέσα από το social sustainable entrepreneurship accelerator οι 11 ελληνικές startups μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα ανανεωμένο business model canvas με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, να ενσωμάτωσαν πτυχές της, να συντάξουν το δικό τους sustainability report το οποίο θα δημοσιεύουν πλέον ετησίως ή ανά εξάμηνο με τις ενέργειες/δραστηριότητές τους και τη μέτρηση των δεικτών που έχουν καθορίσει, καθώς και να ενταχθούν στα προγράμματα Microsoft for Startups Founders Hub και Alumni της Startup Pathways, απολαμβάνοντας σημαντικά προνόμια.

Για τις ελληνικές startups το αποτύπωμα βιώσιμης ανάπτυξης είναι κάτι καινούργιο. Παγκοσμίως, ωστόσο, τα μεγαλύτερα venture capitals αξιολογούν τις startups με πλήθος αριθμοδεικτών, πολλοί εκ των οποίων επικεντρώνονται και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η κάθε startup.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Startup Pathways, η Σουζάνα Θεοδωρίδου, Director of Startups στη Startup Pathways, ο Σταμάτης Κασμάς, υπεύθυνος του προγράμματος GR for Growth στη Microsoft Hellas και ο Lukas Folks, Microsoft CE, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τον accelerator, προωθώντας την εξωστρέφεια των συμμετεχόντων, ενισχύοντας το startup community της Microsoft στην Ελλάδα και προσθέτοντας ακόμα μία καινοτόμο πρωτοβουλία στη διασύνδεση του ελληνικού corporate περιβάλλοντος με το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Startup Pathways συνεχίζει να ενισχύει δυναμικά την εξωστρέφεια των startups στο χώρο του sustainable entrepreneurship ως έναν από τους βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησής της.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις