Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα «κουτάβια» και οι Stake Holders

Η πλειονότητα όσων προσεγγίζουν για πρώτη φορά το εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας εκτιμά πως απέναντί του έχει κάτι «κουταβάκια» που απλά κουνούν χαριτωμένα την ουρά τους, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ, μα πολύ διαφορετική! 

Πρόσφατα είχα μια συνάντηση με ένα σημαίνον πρόσωπο, σε επιχειρηματικό επίπεδο, από αυτά που σε άλλες εποχές κανονικά θα έπρεπε να… στρώσεις κόκκινο χαλί για να περάσει και παράλληλα να «σταυροκοπιέσαι» που δέχθηκε να σε δει. Καν. Έστω και για λίγο. Τότε…

Και, όμως, αυτός ο τύπος ήρθε να μας δει για να μάθει για εσάς. Για τα Startups. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας αντελήφθην πως η εικόνα που έχει σχηματίσει για το εγχώριο οικοσύστημα ήταν αρκετά (για να μην πω, παντελώς) εσφαλμένη.

Έτσι κατάλαβα – επιβεβαίωσα, είναι ο καλύτερος όρος – πως οι άνθρωποι που κινούνται εκτός οικοσυστήματος έχουν μια πολύ διαφορετική εικόνα, από αυτή που εμείς έχουμε σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια. Περισσότερα από 10 πλέον! Χρόνια, ε;

Η πλειονότητα όσων προσεγγίζουν για πρώτη φορά το εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας εκτιμά πως απέναντί του έχει κάτι «κουταβάκια» που απλά κουνούν χαριτωμένα την ουρά τους, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ, μα πολύ διαφορετική!

Απέναντί τους έχουν, μιλώντας με όρους κυνοφιλίας, εκπαιδευμένους φύλακες που ξέρουν απόλυτα τι θέλουν και κυρίως τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να το αποκτήσουν. Βέβαια, για τη στρεβλή εικόνα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι λεγόμενοι Stake Holders του οικοσυστήματος που φαίνεται πως ζουν μέσα στο δικό τους «σύννεφο» έχοντας στρογγυλοκαθίσει πάνω στα προνόμια που εξασφάλισαν παίζοντας πολλές φορές τον ρόλο του «γκουρού».

Αν με ρωτούσε κάποιος να του υποδείξω ποιος ευθύνεται περισσότερο για όσα συμβαίνουν (θετικά ή αρνητικά, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) στο εγχώριο οικοσύστημα θα έστρεφα το δάχτυλό μου προς την κατεύθυνση των Stake Holders οι οποίοι έχουν φέρει, με ευθύνη όλων, το «παιχνίδι» στα μέτρα τους.

Αλλά πλέον, επειδή η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και φέρνει πάντα αντίδραση, αρκετά στόματα δείχνουν πρόθυμα να ανοίξουν και να μιλήσουν!

 

 

* εμείς = όλοι όσοι έχουμε εμπλοκή με το εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια. Παράλληλα, έχουμε αποκρυσταλλώσει και μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συμβαίνουν και κυρίως για όσα έχουν λάβει χώρα κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα!

 

 

 

Το editorial του Γιάννη Διονάτου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις