Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Ίδρυμα Vodafone καταδύεται στο βυθό αναδύοντας τη σημασία της Ποσειδωνίας με στόχο να την προστατεύσει

Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με το Oceanus Lab

Η Ποσειδωνία, αλλιώς γνωστή και ως «ελιά της θάλασσας», είναι ένα μοναδικό ενδημικό είδος με καταπράσινα, ζωηρά φύλλα που μοιάζουν με κορδέλες, το οποίο απαντάται ευρέως στους αμμώδεις βυθούς της Μεσογείου. Η Ποσειδωνία, επιτελεί ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος διαδραματίζοντας ένα ζωτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζοντας τη χαρακτηριστική γεωφυσική αισθητική της νησιωτικής, μεσογειακής μας χώρας. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απειλούνται από διάφορους παράγοντες όπως ενδεικτικά η ρύπανση των υδάτων, η υπεραλίευση και η αγκυροβόληση σκαφών, ενώ η ανάπτυξη του ίδιου του φυτού, σε περίπτωση καταστροφής του, απαιτεί περίπου έναν αιώνα για να φτάσει το ένα μέτρο. Καθώς η προστασία του είδους καθίσταται αναγκαία για την θωράκιση των θαλασσών μας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το Ίδρυμα Vodafone, με αφορμή τα 21 χρόνια λειτουργίας που διανύει φέτος, επιχειρεί να χαρτογραφήσει, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, μεγάλο τμήμα της πολύτιμης θαλάσσιας χλωρίδας με στόχο την διάσωσή του.

Ένας υποθαλάσσιος πνεύμονας

Η Ποσειδωνία θεωρείται ο πνεύμονας της Μεσογείου καθώς εισπνέει άνθρακα και εκπνέει ζωή όπου τα λιβάδια της αποτελούν καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ενώ ενισχύουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, παράγουν οξυγόνο με δυναμική που φτάνει τους 24 τόνους ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα χερσαία δάση του Αμαζονίου.  Η θετική συμβολή, των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας έγκειται στην προστασία του περιβάλλοντος αφού αντισταθμίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιτελεί ρόλο φυσικού φράκτη που προστατεύει τις παραλίες και την ακτογραμμή από τη διάβρωση.  Οι ωώδεις, πεπλατυσμένες μπάλες ινώδους υλικού που «ξεβράζει» η Ποσειδωνία στις ακτές αιχμαλωτίζουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού.

Πέραν του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιβαδιών, ο οικονομικός αντίκτυπος της χαρτογραφούμενης μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου Ποσειδωνίας υπερβαίνει τα €10 δις. ετησίως.

 

Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του νέου πυλώνα δράσεων για το Περιβάλλον και με όχημα το πρόγραμμα Vodafone Posidonia επιδιώκει να ανακόψει την καταστροφική πορεία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Προτεραιότητα του προγράμματος που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Oceanus Lab, είναι η στρατηγική χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το Ίδρυμα Vodafone επενδύει στο μέλλον του πλανήτη με ένα νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Oceanus-Lab του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μετά από αναλυτική έρευνα αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες, με καμπάνιες ενημέρωσης, υποθαλάσσιες αποστολές χαρτογράφησης, και παρατηρητήρια. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη αυτού του ευάλωτου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος».

Υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου, ξεκινάει ένα μακρύ και ενδιαφέρον ταξίδι καταγραφής των στρατηγικών περιοχών των ελληνικών θαλασσών και των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, με σημείο εκκίνησης το θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από τα νησιά της Σύρου και της Πάρου. Επόμενοι σταθμοί των ερευνητικών αποστολών αποτελούν τα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου.

Από τις πιο εντυπωσιακές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Vodafone Posidonia, θα είναι η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network θα προσφέρει τη δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο, στοχεύοντας τόσο στην παραγωγή επιπλέον δεδομένων, όσο και στην ευκαιρία να θαυμάσουμε όλοι τη μαγεία του βυθού, εξ’ αποστάσεως.

ΙΔΡΥΜΑ VODAFONE: Αξιοποιώντας την τεχνολογία εδώ και 20+ χρόνια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότιμης για όλους!

Το Ίδρυμα Vodafone, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, και τη φράση «Connecting for Good» να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, δραστηριοποιείται από το 2002, έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 100 Οργανισμούς και Φορείς της χώρας, βελτιώνοντας μόνο τον τελευταίο χρόνο, τη ζωή περισσότερων από 700.000 συνανθρώπων μας.

Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και 21 χρόνια κυρίως στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και του Περιβάλλοντος, ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπιστικές κρίσεις και δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές για το κοινό καλό, με σκοπό να ανταποκριθεί σε καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Η Vodafone γνωρίζει ότι οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας και για αυτό έχει σαν αποστολή τη δημιουργία δράσεων και προγραμμάτων που θα δώσουν λύση σε καίρια προβλήματα της καθημερινότητας μας. Συνδυάζοντας την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, επενδύει σταθερά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες  δραστηριοποιείται ο Όμιλος Vodafone. Επικεντρώνεται στις προκλήσεις, σε εκείνες τις κοινότητες όπου η τεχνολογία της Vodafone μπορεί να κάνει τη διαφορά, στοχεύοντας να βελτιώσει τις ζωές 400 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, μέχρι το 2025.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις