Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

METIS: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτιλίας ξεκινά από την Ελλάδα

Μια ελληνική Startup έχει καταφέρει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να εισαγάγει νέες τεχνολογίες και πρακτικές στη βιομηχανία της ναυτιλίας, ανοίγοντας το δρόμο για το μετασχηματισμό της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιτυχία για μια Startup, όπως έχουμε «διδαχθεί» από πολλά παραδείγματα του εξωτερικού, είναι να καταφέρει να κάνει «disrupt» σε μια βιομηχανία, να αλλάξει δηλαδή τα δεδομένα σε έναν κλάδο, φέρνοντας σε αυτόν επαναστατικές λύσεις που θα τον επαναπροσδιορίσουν. Αυτό το «disrupt», στη βιομηχανία της ναυτιλίας, έχει καταφέρει να κάνει η ελληνική METIS, μια Startup που δημιουργήθηκε πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Ξεκινώντας το 2016 από μια ομάδα επτά έμπειρων μηχανικών με εμπειρία στο χώρο της ναυτιλίας, η METIS διέκρινε ότι η ύπαρξη πολλών κατακερματισμένων και αποσπασματικών λύσεων ψηφιακής τεχνολογίας δεν βοηθούσε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις εταιρείες του κλάδου. Αποφάσισε, λοιπόν, να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, η οποία θα κάλυπτε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διαχείριση και την παρακολούθηση της απόδοσης των πλοίων.

Στόχος της METIS ήταν (και είναι) να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων προσφέροντας χρήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των ναυτιλιακών. Βάσει αυτού του στόχου, το πρώτο προϊόν το οποίο ανέπτυξε ήταν το METIS Ship Connect, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων και μετρήσεων από όλα τα σημεία του πλοίου τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση και επηρεάζουν την απόδοσή του.

Παράλληλα, η εταιρεία δημιούργησε την πλατφόρμα METIS Space, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η διαδραστική επικοινωνία με τον χρήστη, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στην ανάλυση των δεδομένων και την πολύτιμη παραγόμενη πληροφορία. Η επικοινωνία αυτή έγινε ακόμα πιο απλή στη συνέχεια, με τη βοήθεια του chatbot που ανέπτυξε η METIS ειδικά για αυτόν το σκοπό. Πρόκειται για το πρώτο chatbot για τη ναυτιλία, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με την πλατφόρμα όπως ακριβώς θα επικοινωνούσε με έναν συνάδελφό του, κάνοντας στη METIS απλές ερωτήσεις ή  ζητώντας κάποια εξειδικευμένη ανάλυση ή report.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα προϊόντα αυτά η εταιρεία κατάφερε να καλύψει πολλαπλές ανάγκες ταυτόχρονα, αλλά και να συμβάλει σε κάτι μεγαλύτερο από τη διαχείριση ενός πλοίου ή στόλου – στον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της βιομηχανίας. Για να τα καταφέρει, όμως, χρειάστηκε και μια «εξωτερική» οικονομική στήριξη. Έτσι, στο ξεκίνημά της, η METIS εξασφάλισε επένδυση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ και το 2018 «έκλεισε» ένα μεγάλο deal 4 εκατομμυρίων με τον όμιλο Olympia, το οποίο συνοδευόταν βέβαια με δεσμευτικούς και απαιτητικούς στόχους.

Πίσω από την απόφαση της METIS να πει το «ναι» σε αυτήν την πρόταση ήταν, όπως
εξηγεί στο Startupper MAG η ομάδα της, το όραμα που είχε να αλλάξει τη «γιγάντια
αλλά παραδοσιακή» παγκόσμια ναυτιλία. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων μας. Στην επιχειρηματικότητα εάν θέλουμε να έχουμε
όραμα και προοπτική, το να κατέχει κάποιος ένα μικρό ποσοστό μιας τεράστιας επιχείρησης πρέπει να υπερτερεί του ενδεχομένου να κατέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μιας μικρής και ίσως τελικά ασήμαντης εταιρείας», λένε οι ιδρυτές της METIS – και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τα λεγόμενά τους.

Όλοι οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί εξαρχής επιτεύχθηκαν απόλυτα τα χρόνια που ακολούθησαν και, πλέον, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά milestones στην πορεία της εταιρείας είναι η πιστοποίηση του συστήματος αυτοματοποιημένης συλλογής δεδομένων από τον Lloyd’s Register, γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για τους πελάτες ως προς την αξιοπιστία της λύσης της.

Πολύ σημαντικό γεγονός ήταν επίσης η μετέπειτα εξαγορά του μεριδίου που κατείχε ο όμιλος Olympia από την Erma First, εταιρεία που είναι ευρύτερα γνωστή στο χώρο της ναυτιλίας από το πολύ επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης θαλασσίου έρματος το οποίο
κατασκευάζει. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει αξιοσημείωτες διακρίσεις, όπως η ένταξη της METIS στις 10 εταιρείες με τις πιο «ανατρεπτικές» τεχνολογίες στη ναυτιλία, από το περιοδικό CIO Look, η επιτυχημένη υλοποίηση της τεχνολογίας της σε όλο το στόλο της NEPTUNE LINES αλλά και η κατάκτηση του Intelligent Big Data Award στα Greek Shipping Awards 2020.

Έχοντας επιτύχει όλα αυτά, πλέον η εταιρεία είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επέκτασή της στο εξωτερικό. Παράλληλα με την επέκταση της εγκατεστημένης βάσης της στον ελληνικό χώρο, η METIS έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, ανοίγοντας γραφείο στο Βανκούβερ του Καναδά και παράλληλα, σχεδιάζει την «είσοδό» της σε σημαντικές πρωτεύουσες της ναυτιλίας, όπως η Σιγκαπούρη και το Αμβούργο. Την ίδια ώρα, η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξή της σε προϊοντικό επίπεδο, προσθέτοντας νέες λειτουργικότητες αλλά και πιο εξειδικευμένες αναλύσεις και προβλέψεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις