Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Prosperty: Η τεχνολογία και τα δεδομένα μετασχηματίζουν το Real Estate

Μια ελληνική εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα σε μια αγορά που παρέμενε μέχρι τώρα στάσιμη και «απαρχαιωμένη», αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας και των δεδομένων.

Η αγορά ακινήτων έχει τρομερό ενδιαφέρον τόσο λόγω του μεγέθους της, όσο και της σημαντικής διείσδυσης που έχει στον κόσμο από άποψη ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Το μέγεθος της αγοράς ακινήτων μόνο στη χώρα μας ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις να διενεργούνται ετησίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε αρκετά τρισεκατομμύρια. Άλλωστε το Real Estate είναι το μεγαλύτερο asset class του κόσμου.

Την ίδια ώρα όμως, η αγορά «μαστίζεται» από συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στην αγοραπωλησία ή ενοικίαση ενός ακινήτου, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως αγοραστές ή ενοικιαστές. Η γραφειοκρατία, τα υψηλά κόστη και η γενική ταλαιπωρία των εμπλεκομένων είναι μερικά από αυτά.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας καλύτερης εμπειρίας

Τα τελευταία 15 χρόνια η μόνη επαφή τεχνολογίας και αγοράς ακινήτων αφορούσε τα γνωστά sites αγγελιών. Ένα επιτυχημένο μοντέλο που αναπτύχθηκε παγκόσμια τη δεκαετία του 2000, αλλά έμεινε στάσιμο για πάρα πολλά χρόνια, καθώς καλύπτει μόνο μια πολύ μικρή ανάγκη του καταναλωτή, αυτή της απλής αναζήτησης.

Συνήθως τα ακίνητα παρουσιάζονται αρκετά περιορισμένα, με κακής ποιότητας φωτογραφίες (μόνο από το εσωτερικό τις περισσότερες φορές), με ελλιπή ακόμα και παραπλανητικά δεδομένα, οδηγώντας σε άσκοπες επισκέψεις, αχρείαστη ταλαιπωρία, κόστη και καθυστερήσεις για τους ενδιαφερομένους σε ακίνητα και σε μια τεράστια
γραφειοκρατία εφόσον τελικά ενδιαφερθεί ο καταναλωτής να αγοράσει ή ακόμα και να ενοικιάσει.

Σε αυτήν τη φτωχή εμπειρία, η Prosperty καινοτομεί μετασχηματίζοντας την αγοραπωλησία και την ενοικίαση ακινήτων προσφέροντας τη μέγιστη ευκολία, διαφάνεια και αξιοπιστία μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της χρήσης δεδομένων της.

Πώς ακριβώς όμως χρησιμοποιεί η Prosperty την τεχνολογία και τα δεδομένα;

Με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και AI δίνει τη δυνατότητα πιστοποίησης των στοιχείων κάθε ακινήτου, τη δυνατότητα απομακρυσμένης εικονικής επίσκεψης μέσα στο ακίνητο μέσω ρεαλιστικού VR 360ο και παράγει ξεκάθαρες και ευανάγνωστες κατόψεις, επιτρέποντας ακριβείς μετρήσεις των εσωτερικών χώρων χωρίς να απαιτείται
επίσκεψη στο ακίνητο.

Με τη χρήση δεδομένων της αγοράς ακινήτων, των πρόσφατων συναλλαγών που διαχειρίζεται η Prosperty, τη διαρκή μέτρηση της προσφοράς και της ζήτησης καθώς
και τη χρήση αλγόριθμων, μπορεί να παράξει αναλυτικές αναφορές για τις τιμές ανά περιοχή αλλά και να εκτιμήσει την κατάλληλη τιμή ενός ακινήτου.

Με τη δημιουργία drone video, δίνει ακόμα πληρέστερη πληροφόρηση για την τοποθεσία του εκάστοτε ακινήτου και την κατάσταση της γύρω περιοχής.

Με τα ψηφιοποιημένα έγγραφα του ακινήτου και την αυτοματοποιημένη διαδικασία αγοραπωλησίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) μπορούν να τρέξουν τις σχετικές διαδικασίες μέσω της πλατφόρμας της Prosperty, υπογράφοντας ηλεκτρονικά ό,τι απαιτείται, ανεβάζοντας τα απαραίτητα έγγραφα, διενεργώντας τους απαραίτητους ελέγχους και καθιστώντας την όλη διαδικασία απλή και διαφανή τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον αγοραστή μέχρι το τελικό κλείσιμο.

Ακόμα και στο ενοίκιο, η Prosperty προσφέρει μια end-to-end εμπειρία από την εύρεση ενός ακινήτου μέχρι και την ψηφιακή υπογραφή του μισθωτηρίου αλλά και την online πληρωμή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σήμερα στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Prosperty έχει επίσης στόχο να συμβάλει στο «άνοιγμα» της αγοράς των πλειστηριασμών που σήμερα είναι για λίγους. Δημιουργεί, ανακοινώνοντας από το Σεπτέμβρη, μια νέα υπηρεσία που ο καθένας θα μπορεί, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες της πλατφόρμας, να αναζητήσει ακίνητα και από την πολύ ενδιαφέρουσα αγορά των πλειστηριασμών, να ζητήσει συμβουλή για την τιμή που μπορεί να θεωρείται λογική για να πλειοδοτήσει, αφήνοντας όλη τη διαδικασία του ίδιου του πλειστηριασμού στα χέρια της Prosperty.

Τέλος, πολύ σύντομα θα δοθεί και η δυνατότητα για αίτηση προέγκρισης ενός στεγαστικού δανείου μέσω της πλατφόρμας. Μιας ακόμα διαδικασίας που σήμερα απαιτεί πολλαπλές και πολύωρες επισκέψεις και αποστολή εγγράφων σε μία ή περισσότερες τράπεζες, θα μπορεί να γίνεται μέσω της Prosperty ψηφιακά, γρήγορα και άκοπα.

Με το σύνολο των παραπάνω υπηρεσιών, η Prosperty έχει στόχο να γίνει το σημείο αναφοράς για τις αγοραπωλησίες και τις ενοικιάσεις ακινήτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που αναμένεται να επεκταθεί σύντομα.

Κλείνοντας έναν χρόνο λειτουργίας, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ένα χαρτοφυλάκιο από 1.700 ακίνητα αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ, 500.000 μοναδικοί επισκέπτες στην πλατφόρμα, πωλήσεις ακινήτων αξίας πάνω από 30 εκατ. ευρώ και 1.000 ενεργοί αγοραστές με budget που ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ είναι μόνο η αρχή.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις