Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηρακλής Ιωαννίδης: «Στόχος μας η δημιουργία λύσεων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων»

Ο Ηρακλής Ιωαννίδης, CEO της πρωτοπόρου στην καινοτομία και στις τεχνολογίες αιχμής Startup εταιρείας Depia, μιλάει αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG για τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά projects. Παράλληλα, μας αναλύει πως η Depia συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των γραμμών παραγωγής και τον τρόπο ανάπτυξης προϊόντων που διευκολύνουν και βελτιώνουν τον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων. O CEO της Depia αναφέρει ακόμη πως η Startup εταιρεία αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αποσκοπώντας στη συνεχή επιστημονική εξέλιξη της εξαιρετικά καταρτισμένης ομάδας που διαθέτει

STARTUPPER MAG: Η Depia προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Digital Transformation σε πολλούς νευραλγικούς τομείς. Μπορείτε να μας τις περιγράψετε;

Ηρακλής Ιωαννίδης: Η Depia Automations σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, συμμετέχοντας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά projects αλλά και με την υλοποίηση μεγάλων καινοτόμων projects στη χώρα μας. Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε λύσεις που θα είναι μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Η συνεισφορά μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν περιορίζεται μόνο σε λύσεις IoT – I4.0, αλλά προχωρήσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχεδιασμού των μηχανημάτων και των γραμμών παραγωγής. Οι συμφωνίες πλέον κλείνονται πάνω στα ψηφιακά δίδυμα και παράλληλα οι μηχανικοί μας έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν, που κάνουν commissioning, καθώς αυξήσαμε τα επίπεδα ασφαλείας των μηχανημάτων και τέλος είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές να κάνουμε αναδιάταξη, προσθήκες και αναβαθμίσεις μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.

STARTUPPER MAG: Θα θέλαμε να σταθούμε λίγο στο «έξυπνο» πάτωμα που έχετε αναπτύξει και στο πώς αυτό συνδέεται με την υγεία και την ευεξία μιας μεγάλης και αναπτυσσόμενης αγοράς, αυτής των ηλικιωμένων.

Ηρακλής Ιωαννίδης: Το «έξυπνο» πάτωμα, που αποτελείται από σύνολο δώδεκα πλακιδίων, είναι μια ειδική κατασκευή με αισθητήρες στάθμισης, ευαίσθητο σύστημα που μετρά το βάρος, τους κραδασμούς, την ισορροπία του σώματος και στέλνει όλα τα δεδομένα ασύρματα στον διακομιστή μας.

Η χρήση του πατώματος γίνεται μέσω ενός πολύ ευχάριστου exergame διαδραστικού παιχνιδιού με το όνομα «Active Nest», που έχουμε υλοποιήσει και όπου εφαρμόζουμε αλγορίθμους ML και AI παρακολουθώντας την εξέλιξη και αναπροσαρμόζοντας τα επίπεδα του χρήστη.

Η μοντελοποίηση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εργαλείων, τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική πρακτική και στην ενεργό (επιτυχή) γήρανση.

 

STARTUPPER MAG: Τι άλλο αναμένουμε να δούμε από την Depia αναφορικά με HealthTech προϊόντα; Θα στοχεύουν στην ίδια αγορά;

Ηρακλής Ιωαννίδης: Έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό ενός βιομετρικού γιλέκου. Το jacket αυτό θα φέρει πάνω του εύκαμπτα solar cells και ενσωματωμένους αισθητήρες για τη μέτρηση ενός συνόλου βιομετρικών στοιχείων, όπως για τη θερμοκρασία σώματος, την αρτηριακή πίεση, τον ρυθμό των παλμών της καρδιάς, γενικότερη στηθοσκοπική ανάλυση και άλλες πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του ατόμου που το φοράει. Θα γίνει ενσωμάτωση στην ίδια πλατφόρμα Active Nest και θα παρέχεται είτε για χρήση ως μέρος των παιχνιδιών είτε ως διαγνωστικό jacket της καθημερινότητας των ανθρώπων.

STARTUPPER MAG: Συμμετέχετε επίσης και σε μερικά σημαντικά ερευνητικά έργα. Μπορείτε να μας πείτε λεπτομέρειες και πώς συνδέονται αυτά με την ανάπτυξη των προϊόντων σας;

Ηρακλής Ιωαννίδης: Όπως είπαμε παραπάνω, έχουμε δυναμική παρουσία σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε τις δοκιμές αξιολόγησης του ερευνητικού «GAME2AWE» το οποίο μας χρηματοδότησε ένα μέρος από την έρευνα και κατασκευή του «έξυπνου» πατώματος, καθώς και κάποιων εκ των παιχνιδιών που θα παρουσιάσουμε στο Active Nest.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς αυτή την περίοδο με το ερευνητικό «P4M – Pred4Maintenance» όπου κατασκευάζουμε ένα λογισμικό το οποίο θα προβλέπει πιθανές βλάβες, αστοχίες αλλά και δυσλειτουργίες εξοπλισμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, καθώς και την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής μιας βιομηχανίας.

Μόλις ολοκληρωθεί το ερευνητικό, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε το νέο λογισμικό προληπτικής συντήρησης, το PDM – Predictive Depia Maintenance. Μεγάλη είναι η συνεισφορά μας και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά με προτάσεις που έχουμε καταθέσει με μεγάλα ευρωπαϊκά σχήματα, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο Flex2Energy, που είναι ένα ευρωπαϊκό project με στόχο την κατασκευή αξιόπιστων ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών (IPV) μέσω της ανάπτυξης της πρώτης σε κάθε είδος γραμμής παραγωγής Automated Roll-to-Roll (R2R) για Οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPV).

 

STARTUPPER MAG: Έχετε μεγάλη εξειδίκευση στο Digital Transformation και ειδικά στο Industry 4.0 και beyond και ασχολείστε ήδη ερευνητικά με την πρόβλεψη συντήρησης μηχανημάτων. Σε ποιους άλλους τομείς θα δώσετε βάρος;

Ηρακλής Ιωαννίδης: Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η υλοποίηση της έννοιας της Βιομηχανίας 4.0 είναι θεμελιώδες κομμάτι των έργων της Depia και είμαστε αρωγοί στην «έξυπνη» μεταποίηση της χώρας μας. Σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες μας φροντίζουμε να προσφέρουμε το καλύτερο, υιοθετώντας τεχνολογίες εις βάθος μάθησης (Deep Learning – DL), τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), μηχανικής μάθησης (Machine Learning – ML), Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), ενώ ακόμη μελετώνται και διάφοροι τύποι νευρωνικών δικτύων που χρησιμοποιούμε πολλές φορές στα ερευνητικά έργα μας. Ένας τομέας που πρόκειται να προστεθεί στις δραστηριότητες της Depia είναι αυτό της εξειδικευμένης εκπαίδευσης.

Στόχος μας είναι η αδιάλειπτη επιστημονική εξέλιξη της καταρτισμένης ομάδας που ήδη αποτελεί την Depia, καθώς και η εκπαίδευση νέων μηχανικών με πάθος και έφεση για τον χώρο της τεχνολογίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις