Ο υπεύθυνος του Instagram συγκρίνει την ασφάλεια των social media με των αυτοκινήτων

Συμπληρώνοντας ότι τα αυτοκίνητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρουν μια ανάλογη αξία για την κοινωνία.

Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram που ανήκει στο Facebook, δέχθηκε έντονη κριτική, αφού συνέκρινε την αξία των social media για την κοινωνία με εκείνη των αυτοκινήτων. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται από τροχαία ατυχήματα αλλά σε γενικές γραμμές, τα αμάξια παράγουν πολύ μεγαλύτερη αξία στον κόσμο απ’ ό,τι καταστρέφουν, όπως δήλωσε στο podcast Recode Media.

Τα σχόλια αυτά προέκυψαν μετά τις αναφορές της Wall Street Journal αυτήν την εβδομάδα για τα εσωτερικά αρχεία του Facebook. Μια σχετική έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι το Facebook έχει επανειλημμένα διαπιστώσει πως η εφαρμογή του Instagram είναι επιβλαβής για τους εφήβους. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν μια εσωτερική παρουσίαση που ανέφερε ότι το 32% των έφηβων κοριτσιών δήλωσε ότι το Instagram τις έκανε να αισθάνονται ακόμη χειρότερα για το σώμα τους.

Μετά την έκθεση, Αμερικανοί νομοθέτες απαίτησαν από το Facebook να απαντήσει σχολιάζοντας την πραγματική επιρροή που ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων και των παιδιών. Ορισμένοι κάλεσαν μάλιστα την εταιρεία να εγκαταλείψει τα σχέδια της να λανσάρει μια παιδική έκδοση του Instagram.

Η σύγκριση του Instagram με τα αυτοκίνητα ήρθε έπειτα από ερώτηση του παρουσιαστή του podcast, Peter Kafka, προς το στέλεχος σχετικά με το αν η υπηρεσία θα πρέπει να αποσυρθεί ή να περιοριστεί εφόσον υπάρχει πιθανότητα να βλάψει πραγματικά τα άτομα που την χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο που τα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους.

Ο Mosseri απέρριψε τη σύγκριση με τα ναρκωτικά ή τα τσιγάρα, τα οποία έχουν πολύ περιορισμένα, αν υπάρχουν, πλεονεκτήματα. Οτιδήποτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μαζική κλίμακα θα έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, παρομοίως και τα αυτοκίνητα.

Πολλοί χρήστες του Twitter επέκριναν τον Mosseri για την τοποθέτηση του και επεσήμαναν ότι, σε αντίθεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυτοκινητοβιομηχανία ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό. Μεταξύ αυτών ήταν και το πρώην στέλεχος του Facebook, Bryan Bol που  έγραψε στο Twitter ότι υπάρχουν κανονισμοί του κώδικα οδικής ασφαλείας, προτρέποντας τον mosseri να διαβάσει το Unsafe At Any Speed.

Ο Kafka επέμεινε αναφορικά με τους ρυθμιστικούς κανόνες που ισχύουν για τα αυτοκίνητα με τον Mosseri να λέει ότι χρειάζεται κάποια ρύθμιση και για τα social media. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα, πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην εξελικτική πορεία που οφείλει να έχει ένα τέτοιο μέσο.

Ο Mosseri διατήρησε την αμυντική του στάση στο Twitter μετά την κριτική που έλαβε, χαρακτηρίζοντας την αναλογία με το αυτοκίνητο “λιγότερο από τέλεια”, αλλά σημειώνοντας ότι τα στελέχη του Facebook εμμένουν στην πεποίθηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν τους ανθρώπους κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. “Η κουλτούρα των πρωτοσέλιδων -στην οποία ναι, ξέρω ότι τα social media έχουν συμβάλει – είναι εξαντλητική”, τόνισε ο Mosseri ανάμεσα σε μια σειρά από tweets του την επόμενη μέρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις