SVB: Πώς επηρεάζει η κατάρρευση της τράπεζας τις ελληνικές Startups

Τι επίδραση θα έχει η πτώχευση της τράπεζας στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας σύμφωνα με τα ελληνικά VCs

H είδηση της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας. Όπως ήταν αναμενόμενο το «κραχ» έσπειρε αμέσως χάος στις διεθνείς αγορές, ξυπνώντας μνήμες από την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008. H SVB δεν ήταν άλλη μία τράπεζα για τις αμερικανικές Startups, ήταν ένας παίχτης «κλειδί» για το οικοσύστημα καινοτομίας, η «ραχοκοκαλιά» της Silicon Valley, όπως τη χαρακτήριζαν πολλοί. Έτσι, μια εβδομάδα μετά την πτώχευσή της  οι Startups που συνεργάζονταν μαζί της ακόμα προσπαθούν να «μαζέψουν» τις ζημιές.

Η κατάρρευση της τράπεζας ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την tech βιομηχανία. Τα αυξημένα επιτόκια έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση σε κεφάλαια, ενώ δεν είναι λίγες οι Startups που έχουν δει σημαντικές περικοπές στην αποτίμηση τους. Χαρακτηριστικά, οι tech χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 37% το 2022. Τι γίνεται όμως με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας; Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το «κραχ» της  SVB τις ελληνικές Startups;

Μιλώντας στο StartupperGR, ο Co-Founder του Velocity.Partners, Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, δήλωσε ότι: «Με δεδομένο πως ο άμεσος κίνδυνος έχει παρέλθει αξίζει να σημειώσουμε πως χωρίς την SVB οι Startups και κυρίως οι scaleups ανά τον κόσμο χάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην αγορά του venture debt, κενό το οποίο είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε από ποιον, πως και κυρίως πότε θα καλυφθεί. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η έκθεση των ελληνικών Startups στην τράπεζα ήταν περιορισμένη έτσι και αλλιώς, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις ίσως θέσουν σε νέα βάση την προτεραιότητα που δίνουν τα ξένα funds στη γεωγραφική διασπορά των επενδύσεών τους, συμπεριλαμβάνοντας πλέον πιο έντονα και emerging hubs – όπως το ελληνικό -στα πλάνα τους.

«Η παύση λειτουργίας της SVB δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο ελληνικό οικοσύστημα. Κι αυτό γιατί, οι εταιρείες που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν venture debt από την SVB ήταν αυτές που είχαν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος (έσοδα της τάξης των πέντε εκατ. ευρώ και άνω) και είχαν βασική δραστηριότητα στην Αμερική ή στη Δυτική Ευρώπη. Πολύ λίγες ελληνικές Startups πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις (δύο παραδείγματα από το Venturefriends είναι η Plum και η Blueground)», ανέφερε ο ιδρυτής και partner του VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης, τονίζοντας παράλληλα πως προτεραιότητα για όσους ασχολούνται με το οικοσύστημα είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των εταιρειών αυτών (scaleups) και όχι τι θα συμβεί εάν φτάσουν στο επίπεδο αυτό και δεν θα έχουν πρόσβαση σε μία ακόμη επιλογή για venture debt.

Σύμφωνα με τον Α. Αποστολάκη, το venture debt που, ουσιαστικά, είναι μία δυνατότητα δανεισμού σε πιο ώριμες (αλλά ακόμη ζημιογόνες) Startups δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς. «Κατά βάση συνοδεύει ένα equity γύρο και άρα, προϋπόθεση για να ‘σηκωθεί’ venture debt είναι μία Startup να έχει ήδη πείσει επενδυτές να τη χρηματοδοτήσουν με ένα σημαντικό σε μέγεθος equity γύρο», όπως εξηγεί. Πιο συγκεκριμένα, για να χρηματοδοτηθεί μία εταιρεία από την SVB θα έπρεπε να έχει «σηκώσει» ένα γύρο χρηματοδότησης τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια (τυπικά 50 – 100 εκατ.) και στη συνέχεια, να της δώσει εκείνη άλλα τέσσερα εκατ. δολάρια (τυπικά 20 – 40 εκατ.). Συνήθως, δηλαδή, η τράπεζα έδινε δάνειο διάρκειας μέχρι τρία έτη και ύψους το πολύ μέχρι 40% ενός νέου μετοχικού χρηματοδοτικού. «Για την Ευρώπη υπάρχουν και άλλες λύσεις για venture debt, όπως η Flashpoint. Ελληνικές Startups, όπως η Welcomepickups και η Spotawheel, έχουν ήδη συνεργαστεί με αυτή», κατέληξε ο ίδιος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις