Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βρετανία: Δημιουργεί fintech fund £1 δισ. για να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley

Σκοπός του Fintech Growth Fund είναι να υποστηρίξει τις εταιρείες στο στάδιο ανάπτυξης του κύκλου χρηματοδότησής τους, καθώς και εκείνες που αναζητούν επενδυτικούς γύρους Series C και άνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε ένα επενδυτικό όχημα για να στηρίξει τις fintech εταιρείες στο στάδιο της ανάπτυξης μέχρι να μπορέσουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παγκόσμια εικόνα της χώρας ως επενδυτικού κόμβου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, το Fintech Growth Fund, το οποίο θα υποστηρίζεται από εταιρείες, όπως η Mastercard, η Barclays και το London Stock Exchange, στοχεύει να επενδύσει μεταξύ 10 εκατ. και 100 εκατ. στερλινών σε εταιρείες fintech. Συγχρόνως, έχει ως σύμβουλο την επενδυτική τράπεζα Peel Hunt καθώς και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Σκοπός του Fund είναι να υποστηρίξει τις εταιρείες στο στάδιο ανάπτυξης του κύκλου χρηματοδότησής τους, καθώς και εκείνες που αναζητούν επενδυτικούς γύρους Series C και άνω.

Όπως αναφέρει το CNBC, πρόκειται για μια σπάνια δέσμευση σε ένα εξειδικευμένο ταμείο που επικεντρώνεται στο fintech και υποστηρίζεται από μεγάλους παίκτες της αγοράς. Ενώ υπάρχουν funds που επικεντρώνονται στην τεχνολογία, όπως το Augmentum Fintech και το Anthemis, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τέτοιο ταμείο προερχόμενο και καθοδηγούμενο από το κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι στον παρελθόν η Βρετανία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για το ότι θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες της τεχνολογίας και τους οδηγεί σε χρηματιστήρια άλλων χωρών, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ενθαρρύνει τις fintech εταιρείες να διαπραγματεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στις ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές η βιομηχανία fintech αντιμετωπίζει μια περίοδο αναταραχής, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η μακροοικονομική αδυναμία αποδυναμώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι αποτιμήσεις εταιρειών όπως η Checkout.com, η Revolut και η Freetrade έχουν μειωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με KPMG, οι επενδύσεις fintech στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 57% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Από την άλλη, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ένα νέο ταμείο fintech, καθώς το επίπεδο εισόδου για τους επενδυτές να λάβουν θέσεις σε ιδιωτικές ώριμες εταιρείες έχει μειωθεί σημαντικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις