Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Ευρωπαϊκές Fintech εγκαταλείπουν την Βρετανία πριν το Brexit

Όσο η κατάσταση γύρω από το brexit δεν ξεκαθαρίζει τόσο θα επικρατεί ανησυχία στην αγορά και οι πρόσφατες κινήσεις πολλών fintech εταιρειών δείχνουν πως μέχρι στιγμής η Βρετανία δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της αλλά και να τους δώσει μια σιγουριά για το τι πρόκειται να συμβεί στις 30 Μαρτίου, όταν η χώρα ξημερώσει και επίσημα πια εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις δείχνουν πως τελικά δεν θα αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit και καθώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως θα είναι η Βρετανία σε μια τέτοια περίπτωση, πολλές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποχωρούν από τη χώρα και να μετακομίζουν τις έδρες τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε αυτό τον ρυθμό έχουν αρχίσει και κινούνται και πολλές fintech εταιρείες οι οποίες ανησυχούν πολύ για την περίπτωση ενός σκληρού brexit. Αυτή η αβεβαιότητα εκφράστηκε με κάθε τρόπο στο Fintech Forum που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες fintech να δηλώνουν πως έχουν λάβει τα μέτρα τους για την περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρώπη.

Όπως αποδεικνύεται, η αβεβαιότητα του Brexit είναι ένα δύσκολο “έργο” ειδικά για τις νέες εταιρείες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οι οποίες σαν βασικό τους μέσο προώθησης έχουν τις χωρίς τριβές και σύνορα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τραπεζικές λύσεις και ένα σκληρό Brexit είναι κάτι που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν. Είναι φανερό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αγορά, τόσο καλύτερα είναι για τις fintechs, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να ξεκινήσουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν”, δήλωσε ο Wim Mijs, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών. “Εάν ‘αποκοπείτε’ από την αγορά, τραυματίζετε τον εαυτό σας, και αυτό ακριβώς είναι το Brexit με λίγες λέξεις”.

Η N26 είναι μια ψηφιακή τράπεζα με έδρα το Βερολίνο, η οποία πρόσφατα ονομάστηκε μία από τις μεγαλύτερες νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ο συνιδρυτής και CFO της, Maximilian Tayenthal δήλωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα προφύλαξης για να προετοιμαστεί από ένα σκληρό Brexit. “Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει πόσο δύσκολο θα είναι το Brexit όταν πρόκειται για άδειες τράπεζας”, δήλωσε ο Tayenthal. “Εμείς χρειαζόμαστε τραπεζική άδεια πολύ σύντομα, οπότε έχουμε μια ομάδα που εργάζεται για αυτό.” 

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να λειτουργούν σε όλη την ένωση με εγχώρια τραπεζική άδεια. Αυτό πιθανόν να αλλάξει μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ. αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Fintech επιχειρήσεις και οι τράπεζες της να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες σε χώρες της ΕΕ πριν από την προθεσμία. Αυτό θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλες τις αγορές, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ.

“Πρέπει να έχουμε κάποιες επιλογές και πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον μας”, δήλωσε ο Serkan Zubari, διευθυντής της Gobaba με έδρα το Λονδίνο, η οποία υπέβαλε αίτηση για Εσθονική άδεια πριν από δύο μήνες. Πριν λίγο καιρό η TranfsferWise που εδρεύει στο Λονδίνο έκανε αίτηση για άδεια μεταφοράς χρημάτων στις Βρυξέλλες ενώ και η Revolut που έλαβε Ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια τον Δεκέμβριο ανέφερε το Brexit ως κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις της. Εν τω μεταξύ, περισσότερες παραδοσιακές τράπεζες όπως η RBS και η Lloyd’s έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής η αβεβαιότητα του Brexit δεν έχει δείξει να πλήττει την ανθηρή χρηματοοικονομική αγορά του Λονδίνου, ενώ η KPMG εκτιμά ότι στις fintech εταιρείες με έδρα το Λονδίνο, επενδύθηκαν πάνω από 15 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2018, ποσό ρεκόρ για οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν οι εταιρείες fintech άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζική την πόλη.

“Είναι εκπληκτικό πόσες Fintech εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να έρθουν να εγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο, για να έχουν παρουσία και πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης” δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna στο CNBC.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις