Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανοιχτή συζήτηση για την αιολική και ηλιακή ενέργεια

Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα.  

Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. 

Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση. 

Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. 

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει. 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι επίσης ο Ανδρέας Καζαντζίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Philippe Blanc, Διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος του Τμήματος Ενέργειας και Διαδικασιών της ανώτατης σχολής μηχανικών MINES ParisTech, η Δρ. Ιωάννα Καράγαλη, ερευνήτρια που εξειδικεύεται στις δορυφορικές παρατηρήσεις των ωκεανών, ο Romain Besseau, απόφοιτος της σχολής μηχανικών ESPCI Paris και διδάκτωρ Ενεργειακών επιστημών της ανώτατης σχολής μηχανικών Mines de Paris. 

Επίσης, στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου με εξειδίκευση στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ), η Paula PEREZ-LOPEZ, υπεύθυνη ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Παρατήρηση, Επιπτώσεις, Ενέργεια της MINES ParisTech – PSL/ARMINES και υπεύθυνη των δράσεων της ομάδας «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις» του ίδιου κέντρου και, τέλος, ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις