Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ: Μάθετε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι Startuppers στα πρώτα τους βήματα

Όλα όσα είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο του πρώτου φθινοπωρινού «ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ» με παρουσιαστή τον Γιάννη Διονάτο

Το καλοκαίρι δυστυχώς έφτασε στο τέλος του, όμως η τηλεοπτική εκπομπή ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ και ο Γιάννης Διονάτος φρόντισαν να κάνουν τις πρώτες μέρες του Φθινοπώρου πιο συναρπαστικές από ποτέ, ταξιδεύοντας μας στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας μέσα από τη συχνότητα του ONE CHANNEL.

Ειδικότερα, στο προηγούμενο επεισόδιο της πρωτοποριακής αυτής εκπομπής που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 11:30 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 11:30 μέσα από την τηλεόραση του ONE CHANNEL, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα για το πως μπορεί να πετύχει κανείς στον χώρο των Startups. Ακόμα, είδαμε το πως η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουμε.

Δείτε εδώ το τελευταίο επεισόδιο του ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ

Ο πρώτος μας καλεσμένος ήταν ο Τάκης Καραλίβανος, CEO της ΝΗΡΗΙΣ, της εταιρείας που σας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να φτάσετε στην κορυφή. Όπως μας είπε ο ίδιος μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας Startupper στην αρχή της πορείας του είναι ότι «πρώτον σκέφτεται κατευθείαν το πως να γλυτώσει φόρους. Ας βγάλει πρώτα τα 100 ευρώ και θα δει μετά το πως θα διαρθρώσει το φορολογικό του πεδίο. Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνουν όλοι είναι να βρουν τον πελάτη, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που θα φτιάξουν. Επίσης, ένας Startupper πρέπει να φτιάξει το marketing του, γιατί αυτά είναι πράγματα που μπορείς να φτιάξεις χωρίς να έχεις εταιρική οντότητα. Δηλαδή το να δημιουργήσεις ένα κλίμα αποδοχής της ιδέας πολλές φορές είναι πιο σημαντικό από το να πεις “θα γλυτώσω ένα 5% στον φόρο, τον οποίο θα βγάλω σε 2 χρόνια από τώρα”. Είναι τόσα πολλά τα επιχειρηματικά εργαλεία, είναι τόσα πολλά τα κεφάλαια που υπάρχουν, είτε λέγονται ΕΣΠΑ, είτε λέγονται Αναπτυξιακή, είτε λέγονται τράπεζες, το οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στην πορεία. Για τον λόγο αυτό, νομίζω ότι το τελευταίο που θα έπρεπε να τον απασχολεί είναι το πως να γλυτώσει τον φόρο».

Ο δεύτερος καλεσμένος μας ήταν ο Σπύρος Μαζαράκης, συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του Pleiades IoT Innovation Cluster, του σχηματισμού εκείνου που αποτελεί τη συνεργατική δύναμη της ανοιχτής καινοτομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το «Cluster ξεκίνησε πριν περίπου 3- 4 χρόνια. Συναντήθηκα και με τον Αντώνη Κασσάνο, ο Αντώνης προσπαθούσε να δούμε το corporate κομμάτι και το πως αυτό θα μπορούσε την επόμενη μέρα να γίνει πιο ευέλικτο και να εστιάσει πιο πολύ στην καινοτομία, η οποία αποτελούσε ένα κομμάτι που όλοι ακούγαμε, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να κάνουν πράγματα. Εκεί πέρα καταλάβαμε ότι η αγορά άλλαζε μπροστά μας. Δηλαδή βλέπαμε αγορές όπως η υγεία η ενέργεια, οι οποίες μετά από λίγα χρόνια γίνονταν smart energy ή digital health. Έτσι λοιπόν, καταλάβαμε ότι υπήρχε ένα κενό, το πως δηλαδή θα πας από το σημείο που είσαι στο σημείο που όλα τα πράγματα αλλάζουν. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Cluster Pleiades».

Στην συνέχεια τη εκπομπής είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Σουζάνα Θεοδωρίδου, Director of Startups στη Startup Pathways, η οποία μας μίλησε για το τι μπορούν να κάνουν οι Founders, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ηγέτες στον τομέα τους. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η «Startup Pathways είναι ένας οργανισμός που βοηθάει σε soft skills τους Startup Founders και τα μέλη των Startups. Είμαστε θα έλεγα ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τον άνθρωπο και όχι με το προϊόν ή την ιδέα. Έχουμε οργανώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 κύκλους Leaders Academy που είναι η μοναδική ακαδημία για CEOs και Startup Founders στην Ελλάδα, Startup Schools, Accelerators. Έχουμε συνεργασία με εταιρείες όπως η Google και η Microsoft που μας βοηθάνε να στηρίξουμε περαιτέρω τα Startups. Επίσης, αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι ως ομάδα ασχολούμαστε με τον χώρο των Startups από το 2014, είμαστε από τους πολύ παλιούς, έχουμε δει όλη αυτή την εξέλιξη και αποτελούμαστε από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον second degree certificate στο coaching, οπότε είμαστε μια ομάδα που συνδυάζει και corporate εμπειρία και πάρα πολύ αγάπη και πάθος για τα Startups».

Ο τελευταίος μας καλεσμένος ήταν ο Σταύρος Αντωνιάδης, συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Come Together, ο οποίος μας παρουσίασε τον πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να βρίσκουμε εισιτήρια για live events, με «όχημα» την τεχνολογία. Όπως μας είπε ο ίδιος η Come Together «προσφέρει στους διοργανωτές τη δυνατότητα δημιουργίας και διάθεσης NFTs με utilities, δηλαδή χρησιμότητα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς έχουμε τη ναυαρχίδα μας, η οποία αποτελεί το πρώτο use case που έχουμε κάνει που είναι το NFT ticketing, δηλαδή πουλάμε εισιτήρια για εκδηλώσεις. Ωστόσο, έχουμε και άλλα use cases, όπως ψηφιακά NFTs, μουσικά NFTs, συλλεκτικά, memberships, καθώς και ο συνδυασμός όλων των προηγούμενων πραγμάτων».

«ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» κάθε Σάββατο στις 11:30 στο ONE CHANNEL

Και κάθε Κυριακή σε επανάληψη στις 11:30

Η νέα σας τηλεοπτική συνήθεια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις