Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Northvolt: Μόλις εξασφάλισε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει πάρει ποτέ ευρωπαϊκή Startup

Η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων για την επέκταση του εργοστασίου της στη βόρεια Σουηδία

Η Northvolt, η σουηδική Startup κατασκευής μπαταριών, εξασφάλισε δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων για την επέκταση του εργοστασίου της στη βόρεια Σουηδία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει πάρει ποτέ ευρωπαϊκή climate tech εταιρεία.

Το δάνειο της Northvolt προήλθε από μια ομάδα 32 εμπορικών τραπεζών, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τη Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων (ΣΤΕ). Με το νέο δάνειο το συνολικό χρέος της Northvolt μαζί με τα κεφάλαια που έχει «σηκώσει» φτάνουν πλέον τα 13 δισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας βρίσκονται η Goldman Sachs, η Volkswagen και ο επενδυτικός βραχίωνας των IKEA.

«Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση. Σίγουρα θα βοηθήσει το Northvolt Ett να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, ενώ παράλληλα δείχνει ότι για να πετύχει μια εταιρεία στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο να ακολουθεί μια στρατηγική βιωσιμότητας», δήλωσε ο Co-founder και CEO της Northvolt, Peter Carlsson.

Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να βοηθήσουν την εταιρεία να διπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου, Northvolt Ett, ενώ παράλληλα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ακριβώς δίπλα σε αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times πηγές κοντά στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι το Northvolt Ett να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Ποια είναι η Northvolt

Η Northvolt ιδρύθηκε το 2016 με στόχο να κατασκευάσει την πιο «πράσινη» κυψέλη μπαταρίας παγκοσμίως, ανακυκλώσιμη και με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, που θα επιτρέψει τη μετάβαση της Ευρώπης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα συστήματα μπαταριών ιόντων λιθίου που αναπτύσσονται από την εταιρεία κυμαίνονται από μικρά έως μεγάλα – αρκετά για να τροφοδοτούν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή ολόκληρα πλέγματα – και χρησιμοποιούν δεδομένα για να παρακολουθούν το μοτίβο χρήσης των πελατών και να βελτιώνουν συνεχώς τον σχεδιασμό, τις επιδόσεις και άλλα.

Εκτός από τη Σουηδία, η Northvolt διατηρεί εργοστάσια στην Πολωνία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Northvolt είναι η καλύτερα χρηματοδοτούμενη climate tech Startup στην Ευρώπη, ενώ τον Αύγουστο του 2023 είχε συγκεντρώσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες από πελάτες όπως η BMW, η Fluence, η Scania, η Volvo και η Volkswagen.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις